Altijd 100% natuurlijke producten
Gratis verzending vanaf €49,-
Op werkdagen voor 16:00 besteld, volgende dag in huis
Binnen 14 dagen gratis retourneren
Start met typen om te zoeken

Suikers in voorjaarsgras, hoe zit dat?

Suikers in voorjaarsgras, hoe zit dat?

2019 - Laatst geupdated: 2023

Veel paarden gaan in het voorjaar weer lekker de wei in na een winter in de paddock. De overgang van de paddock met ruwvoer naar een weide vol gras, kan gevaren met zich meebrengen dankzij de suikers in het verse voorjaarsgras. Hoe de suikers tot problemen kunnen leiden en wat deze gevaren zijn lees je in dit blog! 

Paarden die ’s winters niet in de wei staan, moeten vanzelfsprekend wennen aan de overgang van paddock naar weiland. Niet alleen je paard moet hieraan wennen, ook de darmflora van je paard krijgt een grote voerverandering te verwerken. Het vochtige voorjaarsgras vol suiker is heel wat anders dan het droge ruwvoer wat in de winter vooral op het menu stond.  

Risico’s van voorjaarsgras 

Voorjaarsgras bevat veel suikers. Hoe zit dat? Om te groeien heeft voorjaarsgras suikers nodig. Al in het najaar slaat het gras veel sucrose en fructaan op. Deze suikers worden in het voorjaar gebruikt voor een snelle groei van het gras. Ook is eiwit nodig voor de groei van grasstengels. De hoeveelheid eiwit in gras stijgt daarom in het voorjaar, daalt in de zomer en stijgt weer in het najaar. Gras wat nog moet groeien bevat weinig structurele vezels, maar wel veel suikers wat de darmflora uit balans kan brengen en voor hoefbevangenheid zorgen.

Hoe ontstaan suikers in gras? 

Suiker is de belangrijke bouwsteen voor de groei van gras. Maar hoe ontstaan deze suikers in gras? Met hulp van lucht, water en zonlicht produceert gras suikers. Hoe? Met fotosynthese. Dit is een proces waarbij een plant voedsel en zuurstof maakt. Hierdoor worden de suikers in gras omgezet in vezels, die het gras nodig heeft om te leven. De meeste fotosynthese vindt plaats bij zonnig weer, wat betekent dat er ook meer suiker wordt geproduceerd. Tegelijkertijd groeit het gras ook meer bij warm weer, waardoor fructaan direct wordt gebruikt als bouwstof. Hierdoor blijft weinig fructaan achter in het gras.

Op bewolkte dagen vindt minder fotosynthese plaats, waardoor ook minder suiker geproduceerd wordt. Als teveel suiker wordt geproduceerd die niet gebruikt wordt voor de groei, wordt dit opgeslagen in de plant. Gedurende de dag kan het suikergehalte in gras verschillen vanwege de fotosynthese. 

Wanneer is het suikergehalte het hoogst? 

’s Middags en ‘s avonds bevat het gras meer suiker dan ’s ochtends of ‘s nachts. Is je paard gevoelig voor suikers? Dan kun je je paard het beste ’s nachts of ’s ochtends tot ongeveer tien uur in de wei zetten. Het suikergehalte verschilt niet alleen qua tijdstip, ook het seizoen kan een oorzaak zijn van een verhoogd suikergehalte. Begin april gaan paarden vaak weer de wei in, terwijl op dat moment ook het suikergehalte verhoogd is. Dit komt doordat de zon meer schijnt en suiker wordt geproduceerd, maar het gras nog weinig groeit door de koude nachten. Hierdoor hoopt het suiker zich op. Ook van half mei tot begin juni ligt een verhoogd suikergehalte op de loer. Koude nachten en zonnige dagen zijn dus een gevaarlijke combinatie qua suiker! Benieuwd hoe je de overgang naar het gras zo optimaal mogelijk laat verlopen? Lees dan ons blog met tips voor een optimale overgang van paddock naar voorjaarsgras.

Waarom is bemesten belangrijk? 

Door te bemesten worden er voedingsstoffen toegevoegd aan de grond. Wanneer een weiland niet of weinig wordt bemest bevat de bodem minder voedingsstoffen en zorgt dit voor een stijging van het suikergehalte. Door een gebrek aan voedingsstoffen gaat het gras langzamer groeien, terwijl de suikers wel worden aangemaakt. Deze suikers worden opgeslagen in de plant. Bemesten zorgt er dus voor dat de plant beter gaat groeien en de (extra) suikers niet worden opgeslagen in de plant.  

Hoe zorg je voor een optimale overgang naar de wei? 

In ons blog ''Tips voor een optimale overgang naar voorjaarsgras'' vind je alle tips en tricks voor een soepele overgang van de paddock naar de weide. Belangrijk om te weten is dat vooral de darmflora ontregeld kan raken na de eerste dag(en) in de wei. Om de spijsvertering in balans te houden, is het belangrijk dat deze overgang naar gras voorzichtig gaat. Naast het rustig opbouwen, is het (preventief) geven van DarmBalans een fijne ondersteuning. Dit houdt de darmflora in balans en ondersteunt de darmfunctie met behulp van een kruidencombinatie, pre- & probiotoca. Ondanks een voorzichtige overgang naar het gras, kan de darmflora alsnog uit balans raken. Ook koliek komt regelmatig voor tijdens de overgang naar het gras. Zorg daarom altijd dat je Colosan op voorraad hebt, dé eerste hulp bij koliek! Tot slot is het belangrijk om de suikerstofwisseling van je paard te ondersteunen. Hierbij kan SuikerBalans helpen!

Weten hoe je de suikerstofwisseling van je paard optimaal kunt behouden in het voorjaar? Lees het in ons blog!

Musthaves bij voorjaarsgras:

Colosan
0 reviews
Colosan
28,95
Bij koliek en gasophoping
Geeft direct verlichting
DarmBalans
58 reviews
DarmBalans
48,95
Brengt de darmflora van je paard in balans
Ondersteunt bij dunne mest en rantsoenwisselingen
SuikerBalans
44 reviews
SuikerBalans
45,95
Draagt bij aan het behoud van een gezonde bloedsuikerspiegel
Onmisbaar bij wisselende suikergehalten in het gras