2019 - Laatst geupdated: 2023
Yes, voorjaar! Dat betekent dat veel paarden weer lekker de wei in mogen na een winter in de paddock. In ons blog over het behouden van een optimale suikerstofwisseling bij voorjaarsgras, gingen we dieper in op het effect van suikers op de darmflora en de gezondheid van je paard. Een optimale overgang van paddock naar gras is erg belangrijk, maar hoe zorg je dat deze overgang zo soepel mogelijk verloopt? Dat en meer lees je in dit blog!
Bouw allereerst het ruwvoer langzaam af, in de wei eet je paard immers alleen gras. We raden je wel aan om je paard nog een portie ruwvoer te geven voordat hij de wei in gaat. Een gevulde buik kan het risico op een verstoorde darmflora verminderen.
Timing is belangrijk
Zonnige dagen met koude nachten betekenen suikerrijk gras. Gaat je paard voor het eerst in de wei? Dan raden we aan dit op een bewolkte dag te doen, liefst niet na een koude nacht. 's Ochtends is het suikergehalte lager. Daarom kun je je paard 's ochtends het beste aan het gras laten wennen. Begin met een half uurtje en bouw dit per 2-3 dagen op. Natuurlijk verschilt het per paard hoe zij hierop reageren, voor het ene paard is dit het beste met een kwartier, bij anderen kan het opbouwen met een half uur of uur prima. Wees wel altijd alert en voorzichtig! Het suikerrijke gras kan immers vele problemen veroorzaken...
Wanneer is het risico het grootst?
- Op zonnige dagen met een temperatuur onder de 15 graden
- Na een koude nacht met een temperatuur onder de 5 graden
- Na koude of droge periodes waarin het gras weinig gegroeid is en veel suiker is opgeslagen
- 's Ochtends vroeg of later in de middag op warme en zonnige dagen
- Kort afgegraasd of gemaaid gras
- Gras dat weinig bemest is, dit zorgt ervoor dat het langzamer groeit waardoor meer suiker wordt opgeslagen
Wanneer kan je paard veilig grazen?
- 's Ochtends na een nacht met een temperatuur boven de 5 graden
- Op bewolkte dagen met een temperatuur boven de 15 graden
- Bij meerdere dagen achtereen met nachten met een temperatuur boven de vijf graden en overdag een temperatuur boven de 15 graden.
Extra ondersteunen met VITALstyle
Om de overgang soepel te laten verlopen, kun je supplementen aan het rantsoen toevoegen om extra ondersteuning te bieden aan de darmen.
- Zorg ten eerste dat je altijd Colosan op voorraad hebt. (Gas)koliek kan op de loer liggen bij de overgang naar voorjaarsgras en met Colosan kun je direct verlichting geven bij koliek. Zie je dat je paard symptomen vertoond na een tijdje op het gras? Bijvoorbeeld een opgeblazen buik, lusteloosheid en niet willen mesten? Geef Colosan terwijl je wacht op de dierenarts!
- Weet je dat je paard een gevoelige spijsvertering heeft? Dan is DarmBalans een fijne ondersteuning om de darmflora van je paard in balans te houden tijdens de overgang naar het voorjaarsgras. DarmBalans is een kruidenvombinatie met pre- en probiotica en zorgt voor een gezonde darmfunctie. Dit kun je zowel preventief voeren, als ondersteuning voor en tijdens de overgang naar het gras, maar ook zodra je een disbalans in de darmen opmerkt. Dunne mest, mestwater of een opgeblazen buik zijn voorbeelden van kenmerken waarbij je DarmBalans kunt geven.
- Is jouw paard gevoelig voor suikers? Niet alleen sobere rassen, maar ook warmbloeden kunnen teveel suikers uit het gras, ruwvoer of aanvullende voeding niet goed verteren. SuikerBalans is onmisbaar bij wisselende fructaangehalten in het gras en ondersteun je de suikerstofwisseling van je paard. Weet je niet of je paard hier ondersteuning bij nodig heeft? Een harde manenkam, opgeblazen buik of gevoelige hoeven kunnen hier het gevolg van zijn. Geef SuikerBalans voor en tijdens de overgang naar het gras voor de optimale ondersteuning!