Altijd 100% natuurlijke producten
Gratis verzending vanaf €49,-
Op werkdagen voor 16:00 besteld, volgende dag in huis
Binnen 14 dagen gratis retourneren
Start met typen om te zoeken

Optimale suikerstofwisseling behouden in het voorjaar

Optimale suikerstofwisseling behouden in het voorjaar

Horses - VOER. Special, 2022. Klik hier om het magazine te bestellen.

Een goede suikerstofwisseling van een paard is belangrijk voor zijn algehele conditie. Dat geldt voor ieder paard ongeacht zijn ras of wat je met hem doet. Een normale bloedsuikerspiegel is namelijk essentieel voor het behoud van een gezond gewicht, de doorbloeding van de hoef en een gezonde spierwerking.

Hoewel dat misschien eenvoudig klinkt, kan het toch best een hele uitdaging zijn om de suikerstofwisseling van je paard op orde te houden. Er zijn veel invloeden van buitenaf die effect kunnen hebben en ook aanleg kan een rol spelen in het verstoord raken van deze stofwisseling. Gelukkig is er met een goed voermanagement, eventueel aangevuld met supplementen, veel te bereiken. Dr. ir. Yvonne van Hierden, die als specialist animal nutrition bij VITALstyle nauw betrokken is bij de ontwikkeling van natuurlijke voedingssupplementen voor paarden, legt graag uit hoe dat zit.

Fructaan

“De meeste paardeneigenaren zijn zich tegenwoordig wel bewust van de gevaren van het wisselende fructaangehalte van gras en houden daar ook rekening mee”, begint Yvonne van Hierden te vertellen. “Maar een hoog fructaangehalte in het gras zorgt uiteindelijk ook voor een hoog suikergehalte in het ruwvoer en dat is een stuk lastiger te managen. De meeste mensen moeten het doen met het ruwvoer dat beschikbaar is, want je kunt nu eenmaal niet even een hele partij terugsturen vanwege een hoog suikergehalte. Daarbij komt ook nog dat de afgelopen zomers erg droog waren en het gras daardoor periodes van stress heeft gekend. Bij droogte slaat het gras fructaan op om weer te kunnen gebruiken zodra groei mogelijk is. In deze periode is het dus extra belangrijk om de suikerstofwisseling te ondersteunen.”

De natuurlijke werking

Om een paard goed te kunnen ondersteunen, moet je eerst weten hoe zijn spijsvertering en stofwisseling van nature werken. “Van nature legt een paard dagelijks lange afstanden af om een optimaal rantsoen bij elkaar te scharrelen. Een afwisselend rantsoen met onder meer kruiden, bloemen, takken en natuurlijk gras is daarbij de basis. Het grasland en ruwvoer van tegenwoordig is vaak eenzijdig samengesteld. Daarbij komt ook dat het suikerrijke Engelse raaigras eigenlijk niet geschikt is voor paarden. Juist in het voorjaar, als het gras flink groeit dankzij het voorjaarszonnetje, bevat het gras extra veel suiker. De inname van suikerrijk gras kan zorgen voor een te hoge bloedsuikerspiegel. Als deze continu te hoog is, kan dit al snel tot gezondheidsproblemen leiden en daarom is het belangrijk dat de bloedsuikerspiegel in balans blijft”, legt Van Hierden uit. “In het ideale geval worden suiker en zetmeel in de dunne darm verteerd. Vezels die moeilijker verteerbaar zijn worden in de dikke darm door bacteriën afgebroken. Dit proces zorgt voor de energievoorziening van het paard.”

(Te) veel suiker

“Bij een overschot aan suiker, bijvoorbeeld wanneer het rantsoen een hoog suikergehalte bevat, kan niet alles in de dunne darm verteerd worden. Het overige deel komt terecht in de dikke darm waar verschillende soorten bacteriën leven. Specifieke bacteriën reageren op de suikers door enorm te groeien in aantal”, aldus Van Hierden. “Daardoor ontstaat een onbalans in de darmflora, wat onder meer verzuring, dunne mest of mestwater tot gevolg kan hebben. In het meest ernstige geval kan je paard zelfs hoefbevangen raken.”

Ondersteunen

“Gelukkig kun je de suikerstofwisseling van je paard wel ondersteunen met SuikerBalans, een supplement dat VITALstyle speciaal hiervoor ontwikkeld heeft en dat sinds het afgelopen jaar op de markt is”, legt Van Hierden uit. “SuikerBalans ondersteunt de suiker- en vetstofwisseling en kun je bijvoorbeeld geven wanneer het gras en/of ruwvoer een hoog fructaangehalte bevat. De innovatieve en natuurlijke samenstelling draagt bij aan het behoud van een goede balans in de darmen. Het bevat een heel aantal kruiden, die allemaal op een natuurlijke manier de vetverbranding en suikerstofwisseling ondersteunen en daarmee helpen om je paard op gewicht te houden.”

Gezonde darmen

“De prebiotische vezels in SuikerBalans zorgen ervoor dat de bacterieflora in de dikke darm in balans blijft. Het maakt dat de bacteriën die de vezels in de dikke darm fermenteren niet in het nauw komen door de groeiende, ‘suikerliefhebbende’ bacteriën. Dit is één van de ondersteunende effecten van SuikerBalans. De weerstand en het immuunsysteem zijn nauw verbonden met de gezondheid en de balans in de darmen. Dat SuikerBalans precies daar ondersteunt is dan ook niet voor niets, maar het is niet het enige supplement van VITALstyle dat een positieve inwerking heeft op het gebied van darmflora”, benadrukt Van Hierden. “We hebben bijvoorbeeld ook OerBalans, dé hofleverancier van kruiden, vitaminen en mineralen voor je paard. Met vezels en stoffen die de spijsverteringsprocessen, de afvoer van afvalstoffen en de algehele stofwisseling ondersteunen. Door de darmflora van je paard zo divers en natuurlijk mogelijk te voeden, behoudt je paard een sterk immuunsysteem. Een rantsoen met veel afwisseling en kruiden zorgt voor een goede weerstand, stabiele darmflora en een optimale gezondheid.”

Kruiden

De kruiden in de supplementen van VITALstyle zijn voor paarden een heel belangrijk onderdeel van het supplement, omdat er in een doorsnee weide veel minder kruiden groeien dan dat een paard van nature nodig heeft. “Grasland bevat veel suikers en eiwit, maar steeds minder kruiden. Een paard eet van nature meer dan tachtig soorten grassen, kruiden, bloemen, boomschors en struiken. Een aanvulling in het rantsoen is dus een must, want niet alleen het grasland bevat weinig kruiden, ook het ruwvoer bevat weinig variatie qua kruiden”, vervolgt de specialist animal nutrition. “OerBalans is een balancer die alle vitaminen, mineralen en kruiden bevat die een paard nodig heeft. Als je je paard weinig krachtvoer geeft, is extra aanvulling van vitaminen, mineralen en kruiden op het ruwvoer met OerBalans noodzakelijk.”

Natuurlijke ingrediënten

Naast SuikerBalans en OerBalans heeft VITALstyle nog meer producten op natuurlijke basis die de gezondheid van paarden ondersteunen. Zo levert bijvoorbeeld DarmBalans, een krachtige kruidenkuur met pre- en probiotica, een grote bijdrage aan de stabilisatie van de spijsvertering. En DetoxMix kun je gebruiken als ondersteuning voor de afbraak en afvoer van (opgehoopte) afvalstoffen en als ondersteuning na ontworming, antibiotica en pijnstillers. “Voor het behoud van een goede suikerstofwisseling en een gezond gewicht is SuikerBalans echt het eerste middel om te kiezen. Die feedback krijgen we ook terug van gebruikers van het product.

Wanneer je twijfelt over wat voor je eigen paard een goed supplement zou kunnen zijn, dan helpen we je graag verder. Neem daarvoor dan even contact met ons op via info@vitalstyle.nl of stuur ons een berichtje
via onze Facebook- of Instagrampagina, dan kijken wij wat we kunnen doen”, besluit Van Hierden.

DarmBalans
58 reviews
DarmBalans
48,95
Brengt de darmflora van je paard in balans
Ondersteunt bij dunne mest en rantsoenwisselingen
DetoxMix
9 reviews
DetoxMix
37,95
Ondersteunt de afbraak en afvoer (opgehoopte) afvalstoffen
Ondersteuning na ontworming, antibiotica en pijnstillers
SuikerBalans
44 reviews
SuikerBalans
45,95
Draagt bij aan het behoud van een gezonde bloedsuikerspiegel
Onmisbaar bij wisselende suikergehalten in het gras