Altijd 100% natuurlijke producten
Gratis verzending vanaf €49,-
Op werkdagen voor 16:00 besteld, volgende dag in huis
Binnen 14 dagen gratis retourneren
Start met typen om te zoeken

Help! Mijn paard moet op boxrust!

Help! Mijn paard moet op boxrust!

2024

Heb je het slechte nieuws gekregen van de dierenarts dat jouw paard tijdelijk op boxrust moet? Iets wat geen enkele paardeneigenaar wil horen en wat geen enkele dierenarts zou willen adviseren. Toch is het soms de laatste optie of enige manier om een (pees)blessure rust te geven, een flinke wond te helpen herstellen of de verspreiding van een virus tegen te gaan door het paard in quarantaine te plaatsen. VITALstyle geeft je tips hoe je je paard toch door deze vervelende periode heen helpt!

Zeven tips bij boxrust

We weten als geen ander hoe vervelend het is als je je paard tijdelijk op boxrust moet houden, ondanks dat het met de juiste intenties bedoeld is. Je wilt je paard het liefste de hele dag buiten rond zien scharrelen, maar toch wordt geadviseerd je paard voor een korte periode in stal te houden. Voor zijn eigen bestwil. Met deze praktische tips helpt VITALstyle jou en je paard tijdens de verplichte boxrust:

  • Zorg voor afleiding: Plaats hooinetten, hooiballen, slow feeders of speelgoed in de stal om het speelgedrag van je paard te activeren en hem langer bezig te houden met het ruwvoer. Plaats de voerpunten op verschillende hoogten, zo moet je paard echt zijn best doen voor het eten!
  • Ondersteun bij onrust: Plotselinge boxrust kan voor veel stress en spanning zorgen bij een paard. Vooral wanneer andere paarden in de buurt verplaatst worden of wanneer het paard zich steeds meer begint te vervelen. Ondersteun de mentale balans met een natuurlijk supplement zoals StressControl of de ChillPill. Door dit dagelijks te voeren wordt spanning beter afgevloeid en breng je meer innerlijke rust.
    Is jouw paard stressgevoelig? Biedt dan ook ondersteuning aan de maag met GastroComplex!

  • Doe de radio aan: Wordt je paard onrustig van gehinnik van buiten? Zet de radio aan in de stallen om dit geluid te overstemmen.
  • Biedt mentale uitdagingen: Behalve het speelgoed in de stal, kun je ook verschillende mentale spelletjes met je paard uitvoeren wanneer jij bij hem op stal bent! Zo bestaan er bijvoorbeeld snuffelmatten en voederpuzzels om het zoekgedrag en hierbij de zintuigen van je paard te stimuleren. Paarden die met deze ‘hersenwerkjes’ bezig zijn geweest voelen zich achteraf meer voldaan. Gebruik hierbij natuurlijke paardensnoepjes met een laag suiker- en zetmeelgehalte, zodat je paard er niet snel dik van kan worden. VITALstyle Healthies zijn hier uiterst geschikt voor!
  • Pas het voermanagement aan: Omdat het paard weinig tot geen beweging krijgt, verbruikt hij ook weinig energie. Beperk de energie-inname door eventueel krachtvoer te minderen (of tijdelijk te stoppen) om het risico op overgewicht te verkleinen. Je kunt het aandeel ruwvoer verhogen, mits dit een laag energie-, suiker- en zetmeelgehalte bevat. Wil je toch iets voeren naast het ruwvoer? Kies dan voor de combinatie van OerBalans met SluesliMix en/of Soft & Fiber!

  • Biedt diversiteit in de voeding: Het verspreiden van wilgentakken in de stal zorgt voor diversiteit in het rantsoen, afleiding én is een gezonde snack!
  • Mest de stal regelmatig uit: Omdat je paard gedurende de boxrust voornamelijk op stal zal staan, is het wel zo fijn om de stal zo schoon mogelijk te houden. Zo heeft je paard een schone, droge ligplek en verklein je de kans op hoefproblemen zoals mok en rotstraal.

Lichamelijke risico’s van boxrust

Boxrust houdt in dat je paard zeer weinig tot geen beweging mag hebben. Vaak wordt geadviseerd om je paard op stal te houden en er enkele keren voor een korte tijd mee te wandelen. Beweging is ontzettend belangrijk voor een paard. Voor de spijsvertering, voor de energiestofwisseling en voor de gewrichten. Door beweging blijven de darmen actief. Zonder voldoende beweging kunnen deze als het ware ‘stil’ komen te liggen en wordt het risico op verstoppings- en/of gaskoliek groter. Zorg daarom dat je altijd Colosan* op voorraad hebt om direct verlichting te kunnen bieden!

Ook is het energieverbruik een stuk minder door de boxrust. Een paard dat normaal gesproken gedurende de dag buiten rond kan scharrelen, legt ongemerkt toch heel wat kilometers af! Dit is met boxrust onmogelijk. Het paard zal blijven eten, maar deze ingenomen energie niet verbruiken. Hiermee wordt het risico op overgewicht en hoefbevangenheid vergroot.

Tot slot is stilstand nooit bevorderlijk voor het bewegingsapparaat van een paard. Net zoals bij mensen kun je stijf worden wanneer je te lang weinig beweegt.

Mentale risico’s van boxrust

Door het gebrek aan beweging en verschillende prikkels om het paard heen, kan hij ook mentaal in een dipje terecht komen. Paarden zijn van nature nieuwsgierig en zullen snel uitgekeken zijn op de ‘saaie’ stal. Staat je paard in de buurt van andere paarden die wel naar buiten mogen? Dat kan uiteraard ook voor onrust, spanning en irritatie zorgen. Paarden raken hun spanning kwijt door bijvoorbeeld een uitspatting van energie, denk aan wegspringen of bokken. Omdat dit in de stal niet kan, wordt de spanning opgebouwd. Langdurige stress kan vervolgens weer nadelige effecten hebben op de algehele gezondheid, de weerstand en de maag.

Voedingsadvies nodig bij boxrust?

Moet jouw paard op boxrust en wil je zijn rantsoen hierop aanpassen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend advies van onze voedingsspecialisten.

 

*Colosan is een hulpmiddel bij gasophoping in de darm en bij storingen in het maagdarmkanaal zoals verstopping, koliek en trommelzucht. Diergeneesmiddel REG NL 5633. SAMENSTELLING: Per 100 ml: Werkzame bestanddelen: Lijnolie 74,7 ml Zwavel 2,5 g Levertraan 18,0 ml Anijsolie 1,0 ml Venkelolie 1,0 ml Karwijzaadolie 1,0 ml Kaneelolie 1,7 ml Kamilleolie 0,1 g. KANALISATIE: VRIJ. DISTRIBUTEUR: EUROstyle BV, Postbus 127, 8430 AC Oosterwolde. AANVULLENDE INFORMATIE: beschikbaar op aanvraag.

ChillPill
59 reviews
ChillPill
26,95
Natuurlijk rustgevend
Meer innerlijke rust
Colosan
96 reviews
Colosan
28,95
Bij koliek en gasophoping
Geeft direct verlichting
GastroComplex
32 reviews
GastroComplex
40,95
Goed voor een normale maagfunctie
Voor het behoud van een goede zuurgraad in de maag
49 reviews
SluesliMix
27,95
Laag suiker- en zetmeelgehalte en vrij van granen, luzerne, melasse en soja
Zeer smakelijke muesli en slobber in één
9 reviews
StressControl
40,76
Voor een goede concentratie
Voor meer innerlijke rust
6 reviews
StressControl +
10,16
Voor een goede concentratie
Voor meer innerlijke rust
313 reviews
OerBalans
49,95
Balancer met alle belangrijke vitaminen, mineralen en kruiden
Laag suiker- en zetmeelgehalte én GMO vrij
Mix van zachte en vezelrijke grassen en bloemen
Stimuleert het kauwen en ondersteunt de spijsvertering
Healthies met Kamille
14 reviews
Healthies met Kamille
6,95
Laag suiker- en zetmeelgehalte
Ondersteunt de maag en darmen