Altijd 100% natuurlijke producten
Gratis verzending vanaf €49,-
Op werkdagen voor 16:00 besteld, volgende dag in huis
Binnen 14 dagen gratis retourneren
Start met typen om te zoeken

De belangrijke rol van de stofwisseling

De belangrijke rol van de stofwisseling

2018 - Laatst geupdated: 2023

Een paard dat goed in zijn vel zit straalt dat niet alleen uit aan de buitenkant, maar ook via het gedrag. Vitaliteit en fitheid heeft natuurlijk te maken met meerdere factoren. Denk aan voeding, management etc. De stofwisseling speelt ook een grote rol bij de gezondheid van je paard. Maar wat doet de stofwisseling eigenlijk en hoe krijg je dit in balans bij je paard? En wat gebeurt er bij een onbalans in de stofwisseling? Dat lees je in dit blog!

Wat is de stofwisseling?

De stofwisseling is een verzamelnaam van verschillende processen in het paardenlichaam. Deze processen zijn nodig bij het opbouwen en afbreken van cellen en zetten belangrijke stoffen uit voedsel om. Vitaminen, mineralen en enzymen spelen hierbij een belangrijke rol. De belangrijkste stofwisselingsprocessen in het lichaam zijn de spijsvertering, ademhaling, bloedsomloop en het uitscheidingsstelsel. 

Hoe werkt de stofwisseling?

Een optimale stofwisseling zorgt voor een goede gezondheid en blijvend gezonde soepele huid en glanzende vacht. Ook voelt het paard zich energieker, hij zit letterlijk beter in zijn vel. Dit merk je dan ook aan de prestaties van je paard. De balans van de stofwisseling is afhankelijk van de stofwisselingsprocessen: 

Spijsvertering

Het spijsverteringsstelsel van paarden is volledig ingesteld op, en afhankelijk van, de afbraak van vezels uit planten (grassen, kruiden, bloemen, takken etc.). De darmflora (darmbacteriën) van paarden wordt bepaald door de variatie aan planten die paarden eten. Een breed samengestelde darmflora is een gezonde darmflora. Een gezonde darmflora is weer essentieel voor de algehele gezondheid van paarden. De darmflora staat namelijk in nauw contact met het immuunsysteem.

De lever haalt dan weer o.a. gifstoffen/afvalstoffen uit het voedsel en het lichaam, zodat dit zich niet op kan hopen en voor problemen kan zorgen. Dit is tevens een belangrijke functie voor het uitscheidingsstelsel. 

Ademhaling

De gezondheid van luchtwegen is bepalend voor de conditie en heeft vanzelfsprekend effect op prestaties. De luchtwegen zorgen natuurlijk voor de opname van zuurstof! 

Bloedsomloop

Via de bloedsomloop komen voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen op de juiste plekken in het lichaam. Zuurstof vanuit de luchtwegen wordt vervoerd via de rode bloedcellen in het lichaam en wordt vervolgens naar alle organen en spieren getransporteerd om hun functie te kunnen uitoefenen.

Uitscheidingsstelsel

Het uitscheidingsstelsel verwijdert giftige, overtollige en overbodige stoffen uit het bloed. De longen, nieren, lever en de huid zijn uitscheidingsorganen. Niet obelangrijk, want teveel afvalstoffen kunnen bij ophoping voor problemen zorgen! Deze schadelijke stoffen worden afgebroken en afgevoerd via de ontlasting.

Stofwisselingziektes

Onderzoek toont steeds vaker aan dat gezondheidsaandoeningen bij paarden verband houden met een onbalans in de spijsvertering en stofwisseling. Eenzijdige voeding is vaak de boosdoener hiervan, met een verarmde darmflora en overbelasting van organen, zoals de lever, als gevolg. Voorbeelden van stofwisselingsziektes zijn hoefbevangenheid, PPID (ziekte van Cushing), EMS (Equine Metabool Syndroom).  

Zomereczeem is geen stofwisselingsziekte, maar hierbij speelt de stofwisseling een grote rol in het uitscheiden van afvalstoffen. Paarden die gevoelig zijn voor zomereczeem hebben vaak een ophoping van afvalstoffen in het lichaam, wat de jeuk en irritatie verergert. Het stimuleren van de (lever)stofwisseling is dan belangrijk. 

Opschonen van je paard

Heb je het idee dat je paard ondersteuning kan gebruiken bij het afvoeren van afvalstoffen? Het 1-2 keer per jaar geven van een kuur DetoxMix kan helpen. DetoxMix bevat een krachtige kruidencombinatie die de lever en nieren helpen bij het afbreken en afvoeren van (opgehoopte) afvalstoffen. Medicatie of een wormenkuur kunnen veel afvalstoffen achterlaten. Dat maakt een DetoxMix kuur extra belangrijk! Door dit hierna te geven, schoon je het paardenlichaam op!

Tip: geef je paard bij de verandering van de seizoenen een DetoxMix kuur om hem 'schoon' het voor- of najaar in te laten gaan!

Dagelijkse ondersteuning voor de stofwisseling 

Door het voeren van een breed scala aan kruiden houdt een paard van nature zijn darmflora, immuunsysteem, spijsvertering en stofwisseling in balans. OerBalans bevat niet alleen alle belangrijke vitaminen en mineralen die een paard nodig heeft, maar ook een brede variatie aan kruiden die paarden van nature zouden eten. Hierdoor wordt de spijsvertering, stofwisseling én weerstand ondersteund!

Niet te vergeten: de suikerstofwisseling

Vooral sobere rassen hebben vaak extra ondersteuning nodig in de afbraak van suiker en zetmeel. Een supplement zoals SuikerBalans ondersteunt de suiker- en vetstofwisseling in het lichaam, waardoor de bloedsuikerspiegel normaal blijft. Vooral in het voorjaar, wanneer de meeste paarden het suikerrijke weiland weer op gaan, kan het een uitdaging zijn om de suikerstofwisseling goed te ondersteunen.

Meer weten over de ondersteunende werking van SuikerBalans? Lees het artikel uit de VOER. special van Horses hier!

Ondersteun de stofwisseling met:

DetoxMix
9 reviews
DetoxMix
37,95
Ondersteunt de afbraak en afvoer (opgehoopte) afvalstoffen
Ondersteuning na ontworming, antibiotica en pijnstillers
SuikerBalans
44 reviews
SuikerBalans
45,95
Draagt bij aan het behoud van een gezonde bloedsuikerspiegel
Onmisbaar bij wisselende suikergehalten in het gras