0 Vergelijken
  • Altijd 100% natuurlijke producten
  • Gratis verzending vanaf €29,-
  • Levering binnen 1 tot 2 werkdagen
  • Binnen 14 dagen gratis retourneren

Blaasgruis bij katten

Blaasgruis bij katten bestaat uit mineralen die in de urine van de kat zijn ‘gekristalliseerd’. Normaal lossen deze zouten op in de urine en worden ze met de urine uitgescheiden. Bij een overschot aan zouten kan er simpelweg niet meer worden opgelost in de urine (deze is al verzadigd) en ontstaat gruis of in een later stadium blaasstenen. Er bestaan verschillende soorten blaasgruis/stenen. Lees verder over de meest voorkomende vormen van blaasgruis: struviet en calciumoxalaat.

Struvietkristallen 

Struviet bestaat uit magnesium, fosfaat en ammonium. Struviet heet dan ook wel magnesiumammoniumfosfaat. Deze kristallen ontstaan wanneer de urine een hoog gehalte aan magnesium, fosfaat en ammonium bevat én de zuurgraad van de urine (pH-waarde) te hoog is. 

Magnesium is een stof, waarvan de concentratie in de urine met name wordt bepaald door de hoeveelheid magnesium in de voeding. Naarmate een dier meer drinkt kan er meer magnesium in de urine worden opgelost. Daarom komt bij katten, die van nature slechte drinkers zijn, struviet vaak voor. 

Fosfaat: hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde als voor magnesium, bij flink geconcentreerde urine en een grotere hoeveelheid in de voeding zal er ook een grotere concentratie in de urine te vinden zijn. 

Ammonium is een stof, die we normaal in minimale hoeveelheden in de urine vinden. Als er echter sprake is van een blaasontsteking, zullen we veel meer ammonium in de urine vinden. Er wordt dan namelijk heel veel ammonium uit ureum gevormd door (zogenaamde urease producerende) bacteriën in de blaas. Ureum is een afvalproduct van de afbraak (stofwisseling) van eiwitten. De omzetting van ureum in ammonium verhoogt de pH (zuurgraad) van de urine. 

Er zijn dus 3 stoffen nodig voor de vorming van struviet: de mineralen magnesium en fosfaat worden voornamelijk door de voeding en de concentratie van de urine bepaald, ammonium voornamelijk door de aanwezigheid van een blaasontsteking. In de basische urine met een hoge pH (zuurgraad) lossen de mineralen niet meer op maar gaan klonteren samen met ammonium. 

Verlaging van de pH-waarde van de urine is een tijdelijke oplossing om struvietkristallen op te lossen in de urine. Bij al aanwezig gruis is dit ook noodzakelijk om op dat moment het dier gezond te maken. Langdurig ‘aanzuren’ van de urine is echter schadelijk onder andere voor de organen van het dier. Het verhoogt bovendien de kans op calciumoxalaat.  

Verbetering van de eiwitvertering en stofwisseling,de nierfunctie en een aangepast magnesium, fosfor en eiwitgehalte voorkomt de vorming van struviet. 

Ter ondersteuning bij blaasgruis:

Calciumoxalaat 

Stenen die bestaan uit kristallen van calciumoxalaat vormen zich wanneer de urine veel calcium en oxalaalzuur bevat. Ze komen veelal voor bij oudere katten. Deze stenen kunnen niet worden opgelost, maar moeten operatief worden verwijderd. Zure urine (dat willen zeggen met een pH-waarde van < 6) verhoogt de kans op het ontstaan van calciumoxalaat. De dierenarts kan bepalen wat de pH-waarde is van de urine. 

Overige risicofactoren voor het ontstaan van calciumoxaat zijn onder andere: 

  • Een hoog calcium in het voer
  • Een hoog oxalaatgehalte in het voer 
  • ​Een hoog eiwitgehalte in het voer 

Een hoog eiwitgehalte zorgt voor een hoger calciumgehalte in de urine. Magnesium gaat juist de vorming van calciumoxalaat stenen tegen. Er moet in voeding dus niet teveel en niet te weinig magnesium zitten. Ook hier geldt hoe meer geconcentreerd de urine, hoe groter de kans op het ontstaan van gruis. 

Meer weten over BLAASGRUIS van VITALstyle (voorheen ECOstyle)?  

Lees ook handige tips en meer informatie over: