Altijd 100% natuurlijke producten
Gratis verzending vanaf €49,-
Op werkdagen voor 16:00 besteld, volgende dag in huis
Binnen 14 dagen gratis retourneren
Start met typen om te zoeken

Blaasgruis bij katten

Blaasgruis bij katten

2018 - Laatst geupdated: 2023

Struviet, ook wel blaasgruis genoemd, bestaat uit mineralen die in de urine van de kat zijn ‘gekristalliseerd’. Normaal lossen deze zouten op in de urine en worden ze met de urine uitgescheiden. Bij een overschot aan zouten kan er simpelweg niet meer worden opgelost in de urine (deze is al verzadigd) en ontstaat gruis of in een later stadium blaasstenen. Helaas is dit een veel voorkomend probleem bij katten. Om snel te kunnen schakelen wanneer je kat last lijkt te hebben van blaasgruis, is het verstandig om er alvast het een en ander van te weten. In dit blog vertellen we je meer over de meest voorkomende vormen van blaasgruis: struviet en calciumoxalaat.

Struvietkristallen (blaasgruis)

Struviet, ook wel blaasgruis, bestaat uit magnesium, fosfaat en ammonium. Struviet heet dan ook wel magnesiumammoniumfosfaat. Deze kristallen ontstaan wanneer de urine een hoog gehalte aan magnesium, fosfaat en ammonium bevat én de zuurgraad van de urine (pH-waarde) te hoog is. 

  • Magnesium is een stof waarvan de concentratie in de urine met name wordt bepaald door de hoeveelheid magnesium in de voeding. Naarmate een dier meer drinkt kan er meer magnesium in de urine worden opgelost. Daarom komt bij katten, die van nature slechte drinkers zijn, struviet vaak voor. 
  • Fosfaat: hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde als voor magnesium, bij flink geconcentreerde urine en een grotere hoeveelheid in de voeding zal er ook een grotere concentratie in de urine te vinden zijn. 
  • Ammonium is een stof die we normaal in minimale hoeveelheden in de urine vinden. Als er echter sprake is van een blaasontsteking, bevindt zich veel meer ammonium in de urine. Er wordt dan heel veel ammonium uit ureum gevormd door (zogenaamde urease producerende) bacteriën in de blaas. Ureum is een afvalproduct van de afbraak (stofwisseling) van eiwitten. De omzetting van ureum in ammonium verhoogt de pH (zuurgraad) van de urine. 

Er zijn dus 3 stoffen nodig voor de vorming van struviet: de mineralen magnesium en fosfaat worden voornamelijk door de voeding en de concentratie van de urine bepaald, ammonium voornamelijk door de aanwezigheid van een blaasontsteking. In de basische urine met een hoge pH (zuurgraad) lossen de mineralen niet meer op maar gaan klonteren samen met ammonium. 

Verlaging van de pH-waarde van de urine is een tijdelijke oplossing om struvietkristallen op te lossen in de urine. Bij al aanwezig gruis is dit ook noodzakelijk om op dat moment het dier gezond te maken. Langdurig ‘aanzuren’ van de urine is echter schadelijk onder andere voor de organen van het dier. Het verhoogt bovendien de kans op calciumoxalaat.  

Verbetering van de eiwitvertering en stofwisseling, de nierfunctie en een aangepast magnesium, fosfor en eiwitgehalte voorkomt de vorming van struviet. 

Calciumoxalaat 

Stenen die bestaan uit kristallen van calciumoxalaat vormen zich wanneer de urine veel calcium en oxalaalzuur bevat. Ze komen veelal voor bij oudere katten. Deze stenen kunnen niet worden opgelost, maar moeten operatief worden verwijderd. Zure urine (dat willen zeggen met een pH-waarde van < 6) verhoogt de kans op het ontstaan van calciumoxalaat. De dierenarts kan bepalen wat de pH-waarde is van de urine. 

Overige risicofactoren voor het ontstaan van calciumoxaat zijn onder andere: 

  • Een hoog calcium in het voer
  • Een hoog oxalaatgehalte in het voer 
  • ​Een hoog eiwitgehalte in het voer 

Een hoog eiwitgehalte zorgt voor een hoger calciumgehalte in de urine. Magnesium gaat juist de vorming van calciumoxalaat stenen tegen. Er moet in voeding dus niet teveel en niet te weinig magnesium zitten. Ook hier geldt hoe meer geconcentreerd de urine, hoe groter de kans op het ontstaan van gruis. 

Stop de vorming van blaasgruis en verminder aanwezig blaasgruis bij je kat!

Wist je dat VITALstyle een speciale dieetvoeding heeft ontwikkeld voor katten met blaasgruis en katten die gevoelig zijn voor blaasgruis? BLAASGRUIS kattenbrokken en natvoer lost aanwezig blaasgruis (struvietsteen) op en vermindert herhaalde blaasgruisvorming (struvietsteenvorming). VITALstyle BLAASGRUIS heeft urineonderverzadigende eigenschappen voor struviet en urineverzurende eigenschappen. Met natuurlijke ingrediënten zoals cranberry help je de blaas van je kat schoon te houden, met de kracht van de natuur!

VITALstyle BLAASGRUIS kattenbrokken is een dieetvoeder met als bijzonder voedingsdoel het oplossen van struvietsteen en vermindering van herhaalde struvietsteenvorming. Voor het oplossen van struvietsteen is de aanbevolen gebruiksduur 5-12 weken. Voor vermindering van herhaalde struvietsteenvorming is de aanbevolen gebruiksduur aanvankelijk ten hoogste 6 maanden. VITALstyle BLAASGRUIS heeft urineonderverzadigende eigenschappen voor struviet en urineverzurende eigenschappen. Aangeraden wordt om vóór gebruik of vóór verlenging een dierenarts te raadplegen. Neem voor advies contact op met onze voedingsdeskundigen!
Contra-indicatie: niet geschikt voor drachtige en zogende katten en kittens. Niet gebruiken bij chronische nierinsufficiëntie en metabole acidose, hoge bloeddruk en bij de behandeling met urineverzurende diergeneesmiddelen.

0 reviews
Kat Blaasgruis Brok
23,29
Met speciale kruiden en prebiotica
Stopt vorming van en vermindert aanwezig blaasgruis
12,50
GRATIS maatbeker en deksel
1,5 kg BLAASGRUIS kattenbrokken