Altijd 100% natuurlijke producten
Gratis verzending vanaf €49,-
Op werkdagen voor 16:00 besteld, volgende dag in huis
Binnen 14 dagen gratis retourneren
Start met typen om te zoeken

Artrose bij honden

Artrose bij honden

2023

Naar mate honden ouder worden, wordt het risico op osteoartritis (artrose) groter. Ook specifieke hondenrassen hebben de aanleg om dit vroegtijdig te ontwikkelen. Deze gewrichtsaandoening is erg vervelend voor je hond, waarbij extra ondersteuning essentieel is. In dit blog vertellen we je alles over artrose bij honden en hoe je je hond hierbij kunt helpen.

WAT IS ARTROSE BIJ HONDEN?

Bij artrose, ook wel bekend als osteoartritis, gaat de kwaliteit van het kraakbeen in de gewrichten achteruit. De meest voorkomende oorzaak van artrose is slijtage door ouderdom. Andere oorzaken van artrose zijn een verkeerde aanleg van het kraakbeen, beschadiging door trauma of een infectie. Kraakbeen vormt de natuurlijke bekleding van de binnenkant van de gewrichten en is een soort stootkussen dat klappen opvangt en zorgt voor een soepele beweging. Het kraakbeen wordt minder flexibel en dunner bij artrose en kan uiteindelijk helemaal verdwijnen. Als kraakbeen eenmaal verdwenen is komt het niet meer terug. De reactie van het lichaam op het verdwijnen van het kraakbeen is de vorming van extra bot op en rond de plek waar het kraakbeen is verdwenen. Dit zorgt voor stijve, stramme en soms zelfs krakende gewrichten.

Hoe herken je artrose bij honden?

Wanneer de hond ouder wordt is het voor de hand liggend dat hij minder actief en soepel beweegt door bijvoorbeeld artrose. Echter kunnen honden ook op jongere leeftijd artrose krijgen. Heeft jouw hond overgewicht? Ook dan loopt hij een verhoogd risico op gewrichtsproblemen. Let dus altijd goed op de volgende uitingen:

 • Moeilijker bewegen, springen, spelen, opstaan etc.
 • Minder actief en meer in de mand
 • Minder vrolijk en misschien zelfs agressief bij aanrakingen
 • Meer signalen van stress, zoals onrustig gedrag, veel gapen, hijgen en trillen
 • Verminderde eetlust

Veelvoorkomende hondenrassen met gewrichtsproblemen

Er bestaan tegenwoordig veel hondenrassen met een verhoogd risico op gewrichtsproblemen. Voornamelijk grote hondenrassen hebben de aanleg om eerder gewrichtsproblemen, waaronder artose, te ontwikkelen. Heb je een (groot) hondenras met een verhoogd risico op gewrichtsproblemen? Ondersteun de gewrichten dan op voorhand met de juiste voeding en verzorging!

 • American Staffordshire terriër
 • Australian Shepherd
 • Berner sennen
 • Deense dog
 • Herdershonden (Duitse herder, Mechelse herder, Belgische herder, Zwitserse witte herder etc.)
 • Labrador retriever
 • Mastiff
 • Mastino Napoletano
 • Nova Scotia duck tolling retriever
 • Rottweiler
 • Shiba
 • Vizsla
 • Welsh Corgi

HOE KUN JE JE HOND MET artrose ONDERSTEUNEN?

Kwaliteitsvolle, gezonde en natuurlijke voeding met speciale ingrediënten voor de gewrichten en het kraakbeen is de basis. Zo ondersteun je je hond van binnenuit. Ingrediënten zoals glucosamine, MSM, chondroïtine, omega 3 vetzuren en kruiden zoals Boswellia, Wilgenbast, Kurkuma en Yucca staan er om bekend gewrichten en het kraakbeen te ondersteunen. Ook supplementen kunnen bijdragen aan het soepel houden van de gewrichten.

Voor alle honden, met of zonder artrose, is het verstandig bepaalde handelingen niet of zo min mogelijk te doen. Denk aan traplopen of de auto in springen. Door dit meermaals te doen worden de gewrichten onjuist belast. Het behouden van een gezond lichaamsgewicht is ook erg belangrijk. Niet alleen voor de gezondheid van de hond zelf, maar ook vanwege overbelasting van de spieren en gewrichten! Zorg er dus voor dat je het gewicht van je hond goed in de gaten houdt.

Heeft je hond al last van gewrichtsproblemen? Dan is een comfortabele, ruime mand met een goed kussen onmisbaar. Het toegankelijk maken van de voer- en waterbak zal hij waarderen, zo hoeft hij niet steeds veel te lopen. Ook bestaan er speciale loopplanken voor honden zodat ze gemakkelijker de auto in kunnen komen en niet hoeven te springen. Tot slot is vachtverzorging ook erg belangrijk. Door je hond regelmatig te kammen/borstelen, zal de hond minder snel last krijgen van kriebels, waardoor hij zichzelf niet zo vaak hoeft te krabben! Oftewel: maak het zo makkelijk mogelijk voor je hond met artrose.

TIP VAN VITALSTYLE

VITALstyle SPIEREN+GEWRICHTEN is een zogenoemde ''dieetvoeding''. Het is speciaal ontwikkeld voor honden met (beginnende) gewrichtsslijtage, ofwel osteoartritis/artrose. Deze voeding voldoet aan de eisen om specifiek dit gezondheidsdoel te ondersteunen. Zowel SPIEREN+GEWRICHTEN hondenbrokken als natvoeding bevat specifieke ingrediënten om de gewrichten te ondersteunen, het behouden van gezond kraakbeen en zo bij te dragen aan een goede mobiliteit. De unieke mix van o.a. krachtige kruiden ondersteunen hierbij.

SPIEREN+GEWRICHTEN is een dieetvoeding ter ondersteuning van het metabolisme van de gewrichten in geval van osteoartritis. Aangeraden wordt om vóór gebruik of vóór verlenging van de gebruiksduur een dierenarts te raadplegen. U voert het aanvankelijk ten hoogste 3 maanden, waarna evaluatie. Neem voor advies gerust contact op met onze voedingsdeskundige: info@vitalstyle.nl. 

Draagt bij aan een goede mobiliteit
Voor het behoud van een gezond kraakbeen
Draagt bij aan een goede mobiliteit
Voor het behoud van een gezond kraakbeen
12,50
GRATIS maatbeker en deksel
1,5 kg SPIEREN+GEWRICHTEN hondenbrokken