Altijd 100% natuurlijke producten
Gratis verzending vanaf €49,-
Op werkdagen voor 16:00 besteld, volgende dag in huis
Binnen 14 dagen gratis retourneren
Start met typen om te zoeken

Wat is dieetvoeding?

Wat is dieetvoeding?

2022 - Laatst geupdated: 2023

Binnen de diervoedingsector wordt er gesproken over verschillende soorten voedingen. Zo heb je ‘’volledige diervoeding’’, ‘’aanvullende diervoeding’’, ‘’volledige dieetvoeding’’ en ‘’aanvullende dieetvoeding’. Sommige merken noemen de voeding ook wel ''veterinaire voeding''. Wat is nu precies het verschil? Dat leggen we je in dit blog uit!

Volledig of aanvullend?

Allereerst is het goed om te weten wat een ‘’volledige’’ voeding is en wat een ‘’aanvullende’’ voeding is. Zoals de woorden eigenlijk al zeggen, is een volledige voeding.. volledig! Het bevat alle nodige ingrediënten om voor het desbetreffende dier een complete maaltijd te zijn. Denk bijvoorbeeld aan onze honden- en kattenbrokken & natvoer. Al deze voeders zijn volledig en vormen dus zonder andere soorten voedingen een complete maaltijd. Mits je de aanbevolen dosering aanhoudt én altijd zorgt voor voldoende drinkwater.

Een aanvullend diervoeder kun je zien als een supplement. Dit is letterlijk een aanvulling op de dagelijkse voeding. Denk bijvoorbeeld aan supplementen voor mensen, extra vitamines of mineralen. Deze voedingen zijn dus niet genoeg voor het dier als je alleen dat voert, maar wel kan het naast de volledige diervoeding een mooie toevoeging zijn om van de extra behoefte van het dier te kunnen voorzien.

Reguliere of dieetvoeding?

Naast ‘’volledige’’ en ‘’aanvullende’’ diervoeding wordt er ook nog eens onderscheid gemaakt tussen reguliere voeding en dieetvoeding. Volledige reguliere voeding is ‘’normale’’ voeding en bevat alle bouwstenen zoals eiwitten, vitaminen en mineralen om in de basisbehoeften van het dier te kunnen voorzien. Alle processen in het lichaam worden hiermee ondersteund om je dier gezond te houden! Reguliere voeding bevat over het algemeen naast de basis-bouwstenen geen speciale gehaltes of soorten ingrediënten die specifieke gezondheidsproblemen verhelpen. Echter kunnen bepaalde ingrediënten wel ondersteunen. Sommige ingrediënten, zoals kruiden, hebben namelijk wel sterke krachten, maar dit mag dan niet zo vernoemd worden op het product. Let dus altijd zelf goed op de ingrediënten en waarom deze erin zitten.

Aanvullende reguliere voeding kan een supplement zijn zoals zalmolie of schapenvet. Ondanks dat deze supplementen een gezonde toevoeging kunnen zijn aan de volledige voeding, mogen hier wettelijk gezien geen gezondheidsclaims aan worden gekoppeld.

Dieetvoeding is voeding die juist wél bepaalde ingrediënten of gehaltes bevatten waarvan wetenschappelijk bekend is dat het in die combinaties een probleem bij het desbetreffende dier kan verhelpen. Het heeft dus een speciaal voedingsdoel. Bij deze voedingen staat dan ook wettelijk vastgesteld welke ingrediënten het in welke gehalten moet bevatten om dit voedingsdoel te kunnen bereiken. Ook dieetvoeding kun je splitsen in ‘’volledig’’ en ‘’aanvullend’’.

Welke voeding is regulier?

Bij VITALstyle hondenvoeding kun je denken aan de lijnen van ADULT, PUP+JUNIOR, ACTIEF en SENIOR. Voor de VITALstyle kattenvoeding is dit van KITTEN, CARE, en SENIOR. Bij elke variant zijn de brokken en de natvoeding reguliere, volledige diervoeders.

En supplementen zoals Calming Care, Mobility Care of MultiVital? Dat zijn aanvullende reguliere diervoeders!

Welke voeding is dieetvoeding?

De VITALstyle dieet-hondenvoedingen zijn HUID+VACHT, MAAG+DARM, OVERGEWICHT en SPIEREN+GEWRICHTEN. Voor dieetvoeders voor katten is dit HUID+VACHT, BLAASGRUIS, en OVERGEWICHT. Ook hierbij geldt dat zowel de brokken als de natvoeding volledige dieetvoeders zijn.

En Pre- & Probiotics voor honden? Dat is een aanvullend dieetvoeder!

 

Populaire dieetvoeders:

10 reviews
Hond Huid+Vacht Brok
17,99
Ondersteunt bij huidproblemen en extreem verharen
Resultaat binnen 3 maanden
Ondersteunt de natuurlijke stoelgang en normale ontlasting
Bevat goed verteerbare ingrediënten
2 reviews
Kat Overgewicht Brok
23,29
Extra vezels dragen bij aan een verzadigd gevoel
Met speciale kruiden en prebiotica