Altijd 100% natuurlijke producten
Gratis verzending vanaf €29,-
Levering binnen 1 tot 2 werkdagen
Binnen 14 dagen gratis retourneren
Start met typen om te zoeken

Paardenambassadeur: Laura Zwart

Laura Zwart is dressuuramazone en instructrice en runt in het Friese Oosterwolde haar eigen dressuurstal. Ze is sinds 2017 ambassadrice van VITALstyle. We spraken de enthousiast Grand Prix-amazone over de switch van een toekomst als springamazone richting de dressuur en haar favoriete supplementen.

Laura vertelt dat ze al vroeg in het zadel zat. “Als zesjarige ben ik begonnen op een manege en ik kreeg daarna al gauw mijn eerste pony. Toen ik twaalf was zijn we naar het Drentse Lieveren verhuisd. Inmiddels had ik meerdere pony’s en wist ik goed wat ik wilde! Het bedrijf dat ik nu heb, daar heb ik altijd van gedroomd. Mijn ouders vonden mijn droom om professioneel de paarden in te gaan eerst niet zo’n goed plan. Ondanks dat ik altijd veel te druk was met trainen, heb ik mijn Mavo gehaald en daarna de Havo verkort gehaald. Ik ben ze nog iedere dag dankbaar dat ze wilden dat ik eerst mijn school zou afmaken. “

Door blessure de dressuurwereld in gerold

Ondanks dat Laura altijd springamazone wilde worden, is ze uiteindelijk toch richting de dressuur gegaan. “Na een stage op een springstal kwam ik erachter dat ik dressuur toch leuker vond. Ook hadden we Ionus (v. Dutchboy) gekocht als springpaard. Hij zou mee naar de ORUN instructeursopleiding richting springen, maar raakte geblesseerd. Hij mocht een tijd niet springen, waardoor ik de ORUN richting dressuur ben gaan doen. Dressuur is toch de basis van alles. Gelukkig kon Ionus wel mee naar de ORUN, waar we les kregen van Johan Hamminga. Hij was helemaal gek van Ionus en zo zijn we toch de dressuurwereld ingerold!”

De tel kwijtgeraakt

Voor de mensen in haar omgeving zal het geen verrassing zijn welk paard een bijzonder plekje heeft bij Laura. “Lumen Express (v. Vivaldi) is een paard waar ik echt iets mee heb. Zo’n paard heb ik nog nooit meegemaakt! En dat terwijl ik inmiddels wel duizend paarden heb gereden… Hij heeft alles mee, een fijn karakter, de looks en zijn bewegingen. Mijn droomdoel met hem zijn de Olympische Spelen.”
De dagen van Laura zijn goedgevuld, met een eigen dressuurstal en vele trainingspaarden. “Gemiddeld rij ik twaalf paarden per dag. Met de Friese hengst Hedser 465 heb ik in het verleden Grand Prix gereden. Met Lumen Express en Lumen Dylan start in Grand Prix. Met ‘good old’ Ionus, die overigens begin 2017 is overleden, startte ik Intermediair II. In totaal heb ik achttien paarden in de Lichte Tour uitgebracht, vier in de Zware Tour en van alle paarden tot aan de Lichte Tour ben ik de tel kwijt geraakt. “

Foto: Laura Zwart met Lumen Express

Kijkje in de keuken

“Ik heb niet veel trainers gehad, maar wel geluk gehad met de mensen waar ik heb mogen trainen. Het is juist de combinatie van iedereen, je leert van iedereen wat. Ik heb in het allereerste Rabobank Talententeam gezeten en mocht daardoor lessen bij Anky, die had net de Olympische Spelen gewonnen. Dankzij het Rabobank Talententeam heb ik veel geleerd, ook dankzij de stalbezoeken. Erg leerzaam zo’n kijkje in de keuken bij grote stallen. Na het plan ben ik ook bij Anky blijven lessen. Ook ben ik daarna weer bij Johan Hamminga gaan lessen. Nu word ik naar volle tevredenheid begeleid door Alex van Silfhout”