0 Vergelijken
  • Altijd 100% natuurlijke producten
  • Gratis verzending vanaf €29,-
  • Levering binnen 1 tot 2 werkdagen
  • Binnen 14 dagen gratis retourneren

Spijsvertering

Gasophoping of tympanie bij kalveren? Kies de beste producten van VITALstyle (voorheen ECOstyle)

Bij tympanie is de pens van het lam gevuld met lucht, waardoor die volledig onder spanning staat. Het oplopen van de pens geeft spanning en brengt ernstige gevolgen met zich mee voor zowel de gezondheid van het lam, als de economische gevolgen voor de melkveehouder. VITALstyle biedt de juiste producten om gasophoping te behandelen en voorkomen. Colosan geeft direct verlichting bij gasophoping in de darmen en pens.  

2 resultaten

Gasophoping

Een verminderde eetlust, een toename in de omvang van de buik, zweten, oppervlakkige ademhaling en een oplopende polsfrequentie zijn symptomen van een gasophoping bij een geit. Normaal gesproken kan dit gas ontsnappen via de slokdarm als de geit het op boert, maar door een gezondheidsaandoening of een andere oorzaak werkt dat reflex niet en blijft het gas in de pens. 

Oorzaak gasophoping 

Bepaalde voedermiddelen, zoals luzerne en klaver, geven gemakkelijk aanleiding tot schuimvorming in de pens door een verstoorde pens fermentatie. Hierdoor neemt de hoeveelheid gas in de pens abnormaal toe. Gasophoping kan ook ontstaan door een verstopte slokdarm. Bij een verstopte slokdarm slikt het dier vaak. Echter kan door de verstopping van de slokdarm het gas niet uit de pens, omdat de geit op dit moment niet kan boeren. Ook bij andere gezondheidsaandoeningen, zoals een ontsteking, melkziekte of obstructie, vermindert het reflex om te boeren. 

Hoe handel ik bij gasophoping?

Bij vertoning van bovengenoemde symptomen is het belangrijk om zo snel mogelijk te handelen. Colosan biedt direct pijnverlichting en heeft een brede werking op de gehele spijsvertering. De oliën in Colosan werken tegen de probleem veroorzakende bacteriën en gisten waar meestal sprake van is bij kramp en verstoring van de bacterieflora in het spijsverteringskanaal. 

Gasophoping voorkomen

Om gasophoping te voorkomen is kwaliteitsvolle voeding van groot belang. Zorg dat de geit onbeperkt toegang heeft tot hooi, maar geef een maximale hoeveelheid krachtvoer per dag. Om dit voer te kunnen verwerken is een goed gebit belangrijk. Laat het gebit van de geit dus regelmatig controleren.  

Waarom VITALstyle?

Hoe bewust maak jij gebruik van geneesmiddelen? VITALstyle (voorheen ECOstyle) ontwikkelt al meer dan 50 jaar ecologisch verantwoorde producten. Onderzoek en ervaring toont aan dat onze producten worden ingezet om de gezondheid van de dieren te verbeteren. Het grote voordeel is dat deze producten geen bijwerkingen veroorzaken of nadelige gevolgen als resistentieontwikkeling hebben. Bovendien is de wachttijd voor melk en vlees nul dagen en wordt het antibioticagebruik verlaagd.