0 Vergelijken
  • Altijd 100% natuurlijke producten
  • Levering binnen 2 tot 3 werkdagen
  • Vanaf €50,- GRATIS verzending

Vergeten kruiden onmisbaar tijdens transitieperiode

Als melkveehouder weet u als geen ander dat een geit en koe van nature graast, maar ook aan allerlei bomen, struiken en planten knabbelt. In de vrije natuur hebben deze dieren een enorme biodiversiteit aan planten en kruiden tot hun beschikking. Vooral de kruiden zijn voor de melkgeit en melkkoe van tegenwoordig onmisbaar. In de jaren ‘50 bevatte het grasland nog 50% kruiden, tegenwoordig nog slechts 3%. Er ontbreekt dus iets belangrijks in het oorspronkelijke rantsoen! ​

Hoe werken kruiden? 

Kruiden zijn de dagelijkse ‘hofleveranciers’ van essentiële vitaminen, mineralen en fytonutriënten. Fytonutriënten zijn de verdedigingsstoffen waarmee planten zich beschermen tegen vraat van insecten of ziekmakende bacteriën, virussen of schimmels. Deze verdedigingsstoffen kunnen voor mens en dier een medicinale werking hebben, maar ook de darmflora krachtig ondersteunen. Geiten en koeien zijn ondanks goed management gevoelig voor de ontwikkeling van o.a. mastitis, verminderde (koppel)weerstand, melkziekte of baarmoederontsteking. De behoefte van geiten en koeien aan fytonutriënten uit planten en kruiden wordt onderschat. Deze werkzame stoffen leveren een belangrijke bijdrage aan het behoud van de weerstand, en ondersteunen stofwisselingsprocessen tijdens de lactatie en rondom de geboorte. 

Hoe dragen kruiden bij aan een gezonde transitie? 

In de transitieperiode is het behoud van een sterk natuurlijk zelfherstellend vermogen van het dier onmisbaar. Kruiden (fytonutrienten) spelen hierbij een cruciale rol. Ze ondersteunen niet alleen het immuunsysteem (o.a. door een goede darmflora), maar zorgen ook voor het behoud van een goede werking van de pens en een gezond metabolisme (leverstofwisseling). Het dier heeft voldoende weerstand en energie om de verstoring van de (energie)balans aan te kunnen, die ontstaat rondom de geboorte. 

Gerelateerde producten

OerVitaal is dé basis voor elke geit en koe 

De maar liefst 17 verschillende kruiden in OerVitaal van VITALstyle (voorheen ECOstyle) ondersteunen de leverfunctie en de stofwisselingsprocessen in het lichaam. Hierdoor blijft het dier vitaler en beter in balans bij stresssituaties, na het geboorteproces en in de top van de lactatie. Ook wordt de ontwikkeling van de klauwen en de vruchtbaarheid positief beïnvloed. Tijdens de lactatie begint er een zeer intensieve fase voor melkgevende dieren. De melkproductie beïnvloedt niet alleen de uier, het hele organisme draait op volle toeren. Het is daarom belangrijk dat de geiten en koeien zo gezond mogelijk blijven gedurende deze periode en zoveel mogelijk kwaliteitsvoer tot zich nemen. Zo blijft het lichaam, en met name de lever en de stofwisseling, in optimale conditie! 

Lees ook handige tips en meer informatie over: