Altijd 100% natuurlijke producten
Gratis verzending vanaf €49,-
Op werkdagen voor 16:00 besteld, volgende dag in huis
Binnen 14 dagen gratis retourneren
Start met typen om te zoeken

Kruidentips van Ukie's Paddock Paradise

Kruidentips van Ukie's Paddock Paradise

2022

Marloes is trotse eigenaresse van haar eigen ''Ukie's Paddock Paradise'', vernoemd naar haar Fjord Ukie. Een plek waar paarden écht paard kunnen zijn. In deze paardvriendelijke leefomgeving wordt het natuurlijk gedrag van de paarden dan ook optimaal gestimuleerd. Van verrijkingen tot het rantsoen, overal wordt aan gedacht. Met allerlei verschillende planten en kruiden verrijkt Marloes het rantsoen van de paarden zo optimaal mogelijk. Meer weten over het belang van kruiden en hoe je dit het beste kunt voeren aan je paard? Lees dan gauw de tips van Marloes!

Wist je dat paarden van nature veel verschillende grassen, kruiden, bomen en struiken eten?

In een onderzoek naar Konikpaarden in België telden onderzoekers maar liefst 80 verschillende soorten planten in het rantsoen van de dieren. Variatie in ruwvoer is heel belangrijk voor je paard, het is lekker én vooral gezond. Maar in de meeste weilanden groeien tegenwoordig niet zoveel verschillende soorten kruiden. De biodiversiteit van een gemiddelde weide in Nederland is de laatste jaren flink afgenomen. Dat is jammer, want al die verschillende planten zijn juist ontzettend gezond. Een wild paard kiest zelf de kruiden die hij op dat moment nodig heeft, dit wordt Applied Zoopharmacognosy genoemd.

Onze gedomesticeerde paarden krijgen de kans meestal niet om zelf te kiezen wat zij eten. Het rantsoen bestaat vaak grotendeels uit weidegang met weinig variatie en ruwvoer in de vorm van hooi of voordroog. Toch is het waardevol om zelf meer variatie in het menu van je paard aan te bieden. Kruiden bevatten over het algemeen meer vitaminen en mineralen dan gras. Het aanbieden van meer kruiden kan op de volgende manieren:

  • Zaai de weide in met een kruidenmengsel. Zo vergroot je de biodiversiteit in de wei en kan je paard tijdens het grazen zelf kiezen welke planten hij wil eten. Wist je dat een weide met veel variatie zelfs beter is voor het bodemleven?
  • Leg kruidenstroken aan. Is het niet mogelijk om de weide door te zaaien? Zaai dan een strookje naast de wei of paddock en pluk daar dagelijks een handvol verse kruiden. Mag je op stal niet zaaien? Thuis in een grote bak of bloempot kan natuurlijk ook. Bloeiende kruiden zijn ook nuttig voor insecten, zoals bijen en vlinders! Tip: zaai Ukie’s Kruidenweitje voor paarden
  • Maak een snackwandeling. Neem je paard aan de hand mee op wandeling en ontdek samen welke planten je paard wil eten. Goed voor de band met je paard én je leert veel over de behoeftes in verschillende seizoenen. Tip: Gebruik Ukie’s Wildplukkaarten om te zien welke kruiden veilig zijn voor je paard.
  • Bied gedroogde kruiden aan. Lukt het niet om verse kruiden te voeren? Probeer dan eens een gedroogd supplement. Let wel op dat je niet te veel van één soort geeft, ook hierbij is variatie belangrijk. Een supplement zoals OerBalans bevat diverse soorten kruiden, waardoor het eenvoudig is om verschillende kruiden te voeren.

Wil je meer weten over Marloes, Ukie’s Paddock Paradise of eetbare planten voor paarden?

Kijk dan eens op haar website, Facebook- of Instagrampagina.