2023
Koude temperaturen, natte weersomstandigheden en minder lange dagen zorgen voor een grote seizoenswisseling. Niet alleen mensen kunnen last hebben van een ‘winterdip’, ook voor paarden is het een intensieve periode waarin extra ondersteuning geen overbodige luxe is. VITALstyle geeft je maar liefst 6 tips hoe je met 100% natuurlijke supplementen extra ondersteuning kunt bieden.
1. Een gezonde basis
Vanzelfsprekend is dat gezonde voeding een goede basis legt voor de algemene gezondheid van je paard. Naast voldoende en goede kwaliteit ruwvoer is het aanvullen van essentiële voedingsstoffen heel belangrijk. Met een balancer zoals OerBalans vul je alle nodige vitaminen en mineralen aan, die niet voldoende in ruwvoer zitten. Samen met de unieke kruidencombinatie in OerBalans wordt hiermee de spijsvertering, de weerstand en de stofwisseling ondersteund. Wist je dat de vitaminen- en mineralenbehoefte van een paard in de winter hoger is? Ruwvoer bevat namelijk minder vitaminen en mineralen dan vers gras!
Lees hier meer over in het blog ''Extra vitaminen en mineralen in de winter?''
2. Het begint bij de spijsvertering
Een goede weerstand komt grotendeels voort uit een gezonde darmflora en goed werkende spijsvertering. Je kunt je voorstellen dat wanneer de maag of darmen alle voedingsstoffen niet goed kunnen afbreken en opnemen, het lichaam ze ook niet goed kan gebruiken! Daarom is het heel belangrijk om deze organen extra te ondersteunen. Ook zullen veel paarden in de winter geen – of niet voldoende – gras meer kunnen eten van het weiland. Ruwvoer wordt de nieuwe basis van het rantsoen. Deze overgang kan daarom extra intensief zijn voor de darmen van je paard!
Weet je dat je paard een gevoelige spijsvertering heeft? Ondersteun dan preventief met DarmBalans.
Mestwater, dunne mest of een gevoelige buik komen ook veel voor in deze periode door bijvoorbeeld de wisselende kwaliteit van ruwvoer. Voer DarmBalans dan (tijdelijk) om de darmflora weer terug in blans te brengen!
3. Een extra duwtje in de rug voor de weerstand
Je herkent het vast, wanneer de ‘R' in de maand zit, is het verstandig om de weerstand extra te ondersteunen. Met ImmunoBoost ondersteun je de afweer van het lichaam en draag je bij aan de fitheid van je paard. Met vitaminen zoals vitamine C en vitamine B12 gecombineerd met kruiden zoals Echinacea en Brandnetel ondersteun je de weerstand in periodes waarin dat nodig is! ImmunoBoost is dus niet alleen fijn om op voorhand te voeren, maar ook in perioden van verhoogde behoefte. Bijvoorbeeld bij verminderde weerstand, in herstelperiodes of juist tijdens de intensieve verhaarperiode.
Heeft jouw paard een extra duwtje in de rug nodig? Start dan met ImmunoBoost+! Dé extra geconcentreerde vitaminenpasta met kruiden om de weerstand te ondersteunen.
4. Beperkt ruwvoer? Ondersteun de maag!
Helaas komt het in de winter ook vaker voor dat de maag extra ondersteuning nodig heeft. Bijvoorbeeld door een beperkte hoeveelheid ruwvoer, waardoor er minder speeksel aangemaakt wordt, of meer stress ontstaat in de stallen of paddocks. Het is dan aan te raden om GastroComplex bij te voeren. Dit natuurlijke supplement bevat buffers voor het behoud van een normale zuurgraad in de maag. De rustgevende ingrediënten en kruidenextracten, zoals kamille en heemstwortel maken GastroComplex dé complete en natuurlijke ondersteuning voor een normale maagfunctie.
5. Kriebel in de keel? Vrij ademen in de winter!
We herkennen het allemaal. In deze tijd van het jaar kun je plots last krijgen van een kriebel in de keel en een vervelende kuch. Ook paarden zijn hier vatbaar voor. Mede door de hoge luchtvochtigheid en kou kunnen paarden extra ondersteuning gebruiken voor de luchtwegen. Het is dan prettig om de luchtwegen te verzachten met een supplement zoals LuchtwegSupport. Deze verzachtende siroop bevat een breed scala aan natuurlijke ingrediënten en geeft verlichting om vrijer te ademen. LuchtwegSupport houdt de luchtwegen schoon, ook bij een kriebel in de keel. Zo biedt de combinatie van honing, tijm, grindelia en eucalyptus krachtige ondersteuning. En nog een voordeel van LuchtwegSupport? Het bevat tevens Echinacea voor extra ondersteuning van de weerstand!
6. Van weiland naar zandpaddock, opletten...
Tot slot is er een veelvoorkomend probleem bij paarden die naar de zandpaddock verhuizen in het najaar, dat wel eens vergeten wordt: het likken of eten van zand. Niet alleen verveling kan de oorzaak zijn, ook een tekort aan mineralen heeft hier invloed op. Behalve de vitaminen- en mineralenbalancer OerBalans, is Silicium+ in dit geval goed om bij te voeren. Silicium is een mineraal waar zand grotendeels uit bestaat. Bij een tekort aan silicium, kan het aanvullen van dit mineraal het risico op zandeten verkleinen!
Zie je dat je paard zand likt of eet? Voer dan regelmatig PsylliumZaad om het zand af te voeren uit de darmen!