Altijd 100% natuurlijke producten
Gratis verzending vanaf €29,-
Levering binnen 1 tot 2 werkdagen
Binnen 14 dagen gratis retourneren
Start met typen om te zoeken

7 Meest gestelde vragen over slaap bij honden

De World Association for Sleep Medicine (WASM) benadrukt op Wereld Slaap Dag (15 maart) het belang van slaap. Het doet ons bij VITAlstye denken: hoeveel moet een hond eigenlijk slapen? Wat is gezond? En, is met mijn hond in een bed slapen nou juist goed of niet? Onze Yvonne van Hierden zoekt het uit. Klik snel voor antwoorden op de 7 meest gestelde vragen over slaap bij honden.

1. Hoeveel slaap is normaal voor een hond?

Slaapgewoonten worden beïnvloed door een aantal eigenschappen, zoals ras, leeftijd, grootte, gezondheid en natuurlijk fysieke activiteit tijdens dagelijkse routine. Een gemiddelde volwassen hond slaapt 12 tot 14 uur per dag.

Duitse Dog slaapt meer dan een Chihuahua

Over het algemeen hebben grotere dieren de neiging om meer te slapen dan kleinere dieren, wat betekent dat een groot ras als een Duitse Dog waarschijnlijk meer uren in de mand zal doorbrengen dan een kleine hond, zoals een Chihuahua.

2. Hoeveel slaapt een puppy?

Een pasgeboren puppy slaapt 20 uur per dag. Oudere honden slapen duidelijk meer dan speelse puppy's, omdat het energieniveau aanzienlijk verslechtert met de leeftijd. 

Het dut-geluk van een roofdier

Honden en katten zijn roofdieren. In tegenstelling tot prooidieren, die zelfs tijdens hun slaapmomenten alert moeten zijn om te vechten of te vluchten, hebben roofdieren het geluk dat ze zoveel mogelijk kunnen dutten, zonder rekening te hoeven houden met hun veiligheid.

3. Droomt een hond?

Alle zoogdieren komen in de REM-slaap (rapid eye movement), het droomstadium van de slaap. Dat betekent dat honden waarschijnlijk dromen over het achtervolgen van konijnen. Net als mensen, zul je merken dat honden de neiging hebben om hun benen en hun oogleden te bewegen tijdens de REM-slaap. Ze hebben alleen wel een veel kortere REM-slaap dan mensen. Bij honden is maar 10 procent van de slaaptijd REM-slaap, hun slaap wordt vaak onderbroken door activiteit of ruis. Mensen brengen daarentegen ongeveer 25 procent van hun slaap door in REM en hebben gemiddeld ongeveer 7 tot 7,5 uur slaap nodig per nacht.
Moe worden tijdens het slapen
De droomfase is een lichte, ‘bijna wakkere’ slaap. Te veel dromen kan er zelfs voor zorgen dat dieren moe worden tijdens het slapen. Naast een lichte slaap komen zoogdieren ook in een stadium van een diepe slaap. Dit is de rustgevende slaap waar met name honden snel ‘in en uit kunnen stappen’.

4. Hoe slapen honden?

Net als mensen slapen honden in meerdere fasen. Afgezien van ‘dutten’, krijgen mensen hun dagelijks benodigde slaap in één keer gedurende de nachtelijke uren. Honden slapen daarentegen in sprongen. Telkens wanneer honden in slaap vallen, gaan ze snel het diepe slaapstadium in waar ze ook weer snel uit kunnen ontwaken. In deze diepe slaap, zijn de ademhaling, hartslag, en bloeddruk laag. Omdat honden slapen in fases en zo gemakkelijk ontwaken, hebben ze meer slaap nodig dan mensen, zodat ze de gelegenheid hebben om de volledige slaapcyclus te voltooien. Honden passen hun slaaptijden makkelijk aan. Honden zijn flexibele slapers.

5. Wat zijn oorzaken van te weinig slaap bij een hond?

Als je huisdier meer of minder slaapt dan normaal, is een check-up bij je dierenarts belangrijk. Onderliggende gezondheidsproblemen, zoals angst  en schildklieraandoeningen kunnen de oorzaak zijn van een veranderend slaappatroon.
Slapen met je hond, hoe fijn is dat?!
Er zijn veel honden- en kattenbezitters die hun huisdieren in hun bed laten slapen, maar is het gezond? Zijn er gezondheidsrisico's om je hond het bed met je te laten delen? Welke invloed heeft dit op je relatie met je huisdier? Onderzoek in de VS heeft aangetoond dat ongeveer de helft van de honden en kattenbezitters hun slaapkamer deelt met hun huisdier. Katten mogen daarbij veel vaker op of zelfs in bed slapen dan honden. De Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat mensen die een bed met hun huisdieren deelden later in slaap vielen (maar slechts 4 minuten) en vaker vermoeid wakker werden, hoewel de vermoeidheid niet de hele dag aanhield. Hoewel er meer onderzoek moet worden gedaan, zijn dit tamelijk kleine problemen met de slaapkwaliteit, vooral in vergelijking met de positieve voordelen die veel mensen noemden.

6. Wat zijn voordelen van slapen met je hond?

Meer gevoel van veiligheid
‘s Nachts in het donker voel je je het meest kwetsbaar. Als je een bed deelt met je huisdier, kun je je 's nachts veiliger voelen. Veel mensen noemen veiligheid en bescherming als een reden om een hond te nemen - je hond dicht bij je houden terwijl je het meest kwetsbaar bent (in slaap) kan aan deze behoefte voldoen. Sommige mensen voelen zich veiliger bij het slapen met iemand anders in het bed - een huisdier kan een goed alternatief zijn voor iemand die alleen woont of als zijn partner niet thuis is.

Minder stress
Veel mensen die lijden aan slapeloosheid ervaren ook stress, depressie en angst. De emotionele onrust van deze aandoeningen maakt het moeilijk om 's nachts in slaap te vallen. Huisdieren bevorderen gevoelens van kalmte en ontspanning, en helpen om angstige gedachten die gepaard gaan met slapeloosheid tegen te gaan. Door ze gewoon aan te raken, stijgt de hoeveelheid oxytocine in onze hersenen en voelen we ons goed. Dit hormoon vermindert stress en heeft een positieve werking op de bloeddruk. De geruststellende aanwezigheid van huisdieren helpt dus direct en indirect stress te verminderen.

Warmte en comfort
De warmte en ritmische ademhaling van een huisdier in bed kunnen ook zorgen voor een rustgevend effect en het inslapen stimuleren. Huisdieren hebben een hogere lichaamstemperatuur dan wij, en kunnen zich gedragen als een veel veiliger versie van een elektrische deken. Maar het is wel zo dat je beter slaapt als jouw lichaam zelf de temperatuur kan regelen. Zet dus in ieder geval de thermostaat een graadje lager als je met je huisdier in bed slaapt.

Betere emotionele band
Jij en je huisdier zijn graag bij elkaar in de buurt. Als je een drukke baan hebt, is je dier een groot deel van zijn of haar dag alleen. Slapen met jou geeft dan meer tijd om de band te versterken en kan zowel jou als jouw dier gelukkiger maken.

Goed voor je immuunsysteem
Kinderen die opgroeien met dieren, bijvoorbeeld op een boerderij, hebben minder vaak last van bepaalde allergieën. Dit komt waarschijnlijk door de vele soorten bacteriën waarmee ze in aanraking komen. Ook het hebben van een huisdier kan om deze reden goed zijn voor je immuunsysteem. Door met je hond of kat samen in bed te slapen, kom je nog meer in aanraking met alle bacteriën die ze bij zich dragen.

7. Wat zijn de nadelen van slapen met je huisdier?

Huisdierallergieën en astma
Ook al is het in contact komen met dieren goed voor het immuunsysteem, als je lijdt aan astma of je bent erg allergisch voor honden is het sterk af te raden jouw huisdier op je slaapkamer te laten slapen. De vacht van dieren is een bron van stoffen die een allergie kunnen veroorzaken. Een voorbeeld van zo’n allergeen is huisstofmijt. Deze gaan in je beddengoed en matras nestelen en kunnen zich daar vermeerderen.

Ziekteverwekkers
Huisdieren zijn niet echt schoon, honden kunnen een bron zijn van virussen, bacteriën en andere ziekteverwekkers. Als je je huisdier netjes laat vaccineren en vrij houdt van vlooien, dan hoeft slapen met je huisdier geen probleem te zijn. Ook op andere momenten kom je tenslotte met je dier in aanraking, slapen brengt dan geen extra risico met zich mee. Oudere mensen, zwangere vrouwen, kinderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem lopen de grootste gezondheidsrisico’s en kunnen daarom beter niet met een huisdier in bed slapen. Dieren kunnen parasieten bij zich dragen, zoals wormen en vlooien. De eitjes deze parasieten liggen op de vacht van je huisdier, klaar om tussen de lakens te verdwijnen.

Verstoorde nachtrust
Zelfs als je geen lichte slaper bent, kunnen huisdieren je slaap 's nachts verstoren. Kleinere honden zullen je niet snel wakker maken, maar de bewegingen van grotere honden kunnen dit wel. Honden dromen net als wij en schoppen, grommen en bewegen in hun slaap en honden kunnen luidruchtig snurken. Je kunt ook slechter slapen doordat je zelf in een andere, minder fijne houding gaat liggen om je huisdier niet te storen. Als jouw huisdier je slaap verstoort, is een mogelijke oplossing om ze hun eigen mand te geven. Op die manier zijn ze nog steeds in de buurt, maar is het minder waarschijnlijk dat ze je slaap onderbreken.