Altijd 100% natuurlijke producten
Gratis verzending vanaf €49,-
Op werkdagen voor 16:00 besteld, volgende dag in huis
Binnen 14 dagen gratis retourneren
Start met typen om te zoeken

7 Meest gestelde vragen over slaap bij honden

7 Meest gestelde vragen over slaap bij honden

2016 - Laatst geupdated: 2023

Vind jij je hond ook zo schattig als hij slaapt? Of vraag je je vooral af hoe lang een hond eigenlijk hoort te slapen? En is het eigenlijk gezond om je hond bij je in bed te hebben liggen? VITALstyle collega Dr. Ir. Yvonne van Hierden zoekt het allemaal voor je uit!

1. Hoeveel slaapt een hond?

Slaapgewoonten worden beïnvloed door een aantal eigenschappen. Denk hierbij aan het ras, de leeftijd, grootte, gezondheid en natuurlijk de fysieke activiteit tijdens dagelijkse routine. Over het algemeen hebben grotere dieren de neiging om meer te slapen dan kleinere dieren, wat betekent dat een groot ras als een Duitse Dog waarschijnlijk meer uren in de mand zal doorbrengen dan een kleine hond, zoals een Chihuahua.
Een gemiddelde volwassen hond slaapt 12 tot 14 uur per dag. 

2. Hoeveel slaapt een puppy?

Een pasgeboren puppy slaapt 20 uur per dag. Oudere honden slapen duidelijk meer dan speelse puppy's, omdat het energieniveau aanzienlijk verslechtert met de leeftijd. 

Het dut-geluk van een roofdier

Honden en katten zijn roofdieren. In tegenstelling tot prooidieren, die zelfs tijdens hun slaapmomenten alert moeten zijn om te vechten of te vluchten, hebben roofdieren het geluk dat ze zoveel mogelijk kunnen dutten, zonder rekening te hoeven houden met hun veiligheid.

3. Dromen honden?

Alle zoogdieren komen in de REM-slaap (rapid eye movement), het droomstadium van de slaap. Dat betekent dat honden waarschijnlijk dromen over het achtervolgen van konijnen en vogels. Net als mensen, zul je merken dat honden de neiging hebben om hun benen en hun oogleden te bewegen tijdens de REM-slaap. Wel hebben honden een veel kortere REM-slaap dan mensen. Slechts 10% van hun totale slaaptijd brengen katten door in REM-slaap, omdat hun slaap vaak onderbroken wordt door activiteit of ruis. Mensen brengen daarentegen ongeveer 25% van hun slaap door in REM en hebben gemiddeld ongeveer 7 tot 7,5 uur slaap nodig per nacht.

De droomfase is een lichte, ‘bijna wakkere’ slaap. Te veel dromen kan er zelfs voor zorgen dat dieren moe worden tijdens het slapen. Naast een lichte slaap komen zoogdieren ook in een stadium van een diepe slaap. Dit is de rustgevende slaap waar met name honden snel ‘in en uit kunnen stappen’.

4. Hoe slapen honden?

Net als mensen slapen honden in meerdere fasen. Afgezien van ‘dutten’, krijgen mensen hun dagelijks benodigde slaap in één keer gedurende de nachtelijke uren. Honden slapen daarentegen in sprongen. Telkens wanneer honden in slaap vallen, gaan ze snel het diepe slaapstadium in waar ze ook weer snel uit kunnen ontwaken. In deze diepe slaap, zijn de ademhaling, hartslag, en bloeddruk laag. Omdat honden slapen in fases en zo gemakkelijk ontwaken, hebben ze meer slaap nodig dan mensen, zodat ze de gelegenheid hebben om de volledige slaapcyclus te voltooien. Honden passen hun slaaptijden makkelijk aan en zijn flexibele slapers.

5. Wat zijn oorzaken van te weinig slaap bij een hond?

Als je huisdier meer of minder slaapt dan normaal, is een check-up bij je dierenarts belangrijk. Onderliggende gezondheidsproblemen, zoals angst of zelfs schildklieraandoeningen kunnen de oorzaak zijn van een veranderend slaappatroon.


Slapen met je hond, hoe fijn is dat?!

Er zijn veel hondenbezitters die hun huisdieren in hun bed laten slapen, maar is het gezond? Zitten er gezondheidsrisico's aan om je hond het bed met je te laten delen? Welke invloed heeft dit op je relatie met je huisdier? Onderzoek in de VS heeft aangetoond dat ongeveer de helft van de honden- en kattenbezitters hun slaapkamer deelt met hun huisdier. Katten mogen daarbij veel vaker op of zelfs in bed slapen dan honden. De Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat mensen die een bed met hun huisdieren deelden later in slaap vielen (maar slechts 4 minuten) en vaker vermoeid wakker werden, hoewel de vermoeidheid niet de hele dag aanhield. Hoewel er meer onderzoek moet worden gedaan, zijn dit tamelijk kleine problemen met de slaapkwaliteit, vooral in vergelijking met de positieve voordelen die veel mensen noemden.

6. Wat zijn voordelen van slapen met je hond?

 • Meer gevoel van veiligheid
  ‘s Nachts in het donker voel je je het meest kwetsbaar. Als je een bed deelt met je huisdier, kun je je 's nachts veiliger voelen. Sommige mensen voelen zich veiliger bij het slapen met iemand anders in het bed. Een huisdier kan een goed alternatief zijn voor iemand die alleen woont of als zijn partner niet thuis is. 
 • Minder stress 
  Veel mensen die lijden aan slapeloosheid ervaren ook stress, depressie en angst. De emotionele onrust van deze aandoeningen maakt het moeilijk om 's nachts in slaap te vallen. Huisdieren bevorderen gevoelens van kalmte en ontspanning, en helpen om angstige gedachten die gepaard gaan met slapeloosheid tegen te gaan. Door ze gewoon aan te raken, stijgt de hoeveelheid oxytocine in onze hersenen en voelen we ons goed. Dit hormoon vermindert stress en heeft een positieve werking op de bloeddruk. De geruststellende aanwezigheid van huisdieren helpt dus direct en indirect stress te verminderen.  
 • Warmte en comfort 
  De warmte en ritmische ademhaling van een huisdier in bed kunnen ook zorgen voor een rustgevend effect en het inslapen stimuleren. Huisdieren hebben een hogere lichaamstemperatuur dan wij, en kunnen zich gedragen als een veel veiligere versie van een elektrische deken, maar het is wel zo dat je beter slaapt als jouw lichaam zelf de temperatuur kan regelen. Zet dus in ieder geval de thermostaat een graadje lager als je met je huisdier in bed slaapt. 
 • Betere emotionele band 
  Jij en je huisdier zijn graag bij elkaar in de buurt. Als je een drukke baan hebt, is je dier een groot deel van zijn of haar dag alleen. Slapen met 'het baasje' geeft dan meer tijd om de band te versterken en kan zowel jou als jouw dier gelukkiger maken. 
 • Goed voor je immuunsysteem 
  Kinderen die opgroeien met dieren, bijvoorbeeld op een boerderij, hebben minder vaak last van bepaalde allergieën. Dit komt waarschijnlijk door de vele soorten bacteriën waarmee ze in aanraking komen. Ook het hebben van een huisdier kan om deze reden goed zijn voor je immuunsysteem. Door met je hond samen in bed te slapen, kom je nog meer in aanraking met alle bacteriën die ze bij zich dragen. 

7. Wat zijn de nadelen van slapen met je hond?

 • Huisdierallergieën en astma 
  Ook al is het in contact komen met dieren goed voor het immuunsysteem, als je lijdt aan astma of je bent allergisch voor honden is het sterk af te raden jouw hond op je slaapkamer te laten slapen. De vacht van dieren is een bron van stoffen die een allergie kunnen veroorzaken. Een voorbeeld van zo’n allergeen is huisstofmijt. Deze gaan in je beddengoed en matras nestelen en kunnen zich daar vermeerderen.
 • Ziekteverwekkers 
  Huisdieren zijn niet echt schoon, honden en katten kunnen een bron zijn van virussen, bacteriën en andere ziekteverwekkers. Als je je huisdier netjes laat vaccineren en vrij houdt van vlooien, dan hoeft slapen met je huisdier geen probleem te zijn. Ook op andere momenten kom je tenslotte met je dier in aanraking, slapen brengt dan geen extra risico met zich mee. Oudere mensen, zwangere vrouwen, kinderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem lopen de grootste gezondheidsrisico’s en kunnen daarom beter niet met een huisdier in bed slapen. Dieren kunnen parasieten bij zich dragen, zoals wormen en vlooien. De eitjes deze parasieten liggen op de vacht van je huisdier, klaar om tussen de lakens te verdwijnen.
 • Verstoorde nachtrust 
  Zelfs als je geen lichte slaper bent, kunnen huisdieren je slaap 's nachts verstoren. Kleinere honden zullen je niet snel wakker maken, maar de bewegingen van grotere honden kunnen dit wel. Honden dromen net als wij en schoppen, grommen en bewegen in hun slaap en honden kunnen luidruchtig snurken. Je kunt ook slechter slapen doordat je zelf in een andere, minder fijne houding gaat liggen om je huisdier niet te storen. 
  Als jouw huisdier je slaap verstoort, is een mogelijke oplossing om ze hun eigen mand te geven. Op die manier zijn ze nog steeds in de buurt, maar is het minder waarschijnlijk dat ze je slaap onderbreken. 
 • Veroorzaakt problemen met dominantie en agressie 
  Als je je huisdieren in je bed laat slapen kunnen er problemen ontstaan met dominantie- en agressie. Vanuit het oogpunt van uw huisdier, verleen je ze een groter territorium en krijgen ze een hogere status in de rangorde, in het ergste geval zelfs hoger dan jij als baasje.Het bed kan het territorium van de hond of kat worden, dat hij gaat beschermen, ook tegen eventueel nieuwe partners of kinderen.