Altijd 100% natuurlijke producten
Gratis verzending vanaf €29,-
Op werkdagen voor 14:00 besteld, volgende dag in huis
Binnen 14 dagen gratis retourneren
Start met typen om te zoeken

Vreemde eetlust of pica bij onze huisdieren

Naast eetbare zaken, zoals voer, gras, ontlasting van andere dieren, hebben sommige dieren de neiging om ook dingen op te eten die eigenlijk niet eetbaar zijn, zoals aarde, zand, plastic, sokken en stenen.

Gras

Gras eten doen veel honden en katten. Sommige doen het gewoon omdat ze het lekker vinden. Daar is niets mis mee. Deze dieren eten vaak alleen jong sappig gras. Sommige dieren doen het om wat meer vezels binnen te krijgen. Het kan zijn dat hun voer onvoldoende vezels bevat of omdat ze gewoon meer behoefte aan vezels hebben. Deze dieren eten juist vaak het hardere gras.

En andere dieren doen het alleen als ze last van hun maag of darmen hebben. Bij katten is dat nogal eens het geval als je kat last heeft van haarballen. Het graseten helpt dan om de haarbal uit te kunnen braken. Bij honden zie je het vooral als je hond buikpijn heeft. Ook dan roept het gras eten meestal braken op, wat dan verlichting van de buikpijn geeft. Als je hond of kat af en toe braakt om een van bovengenoemde redenen dan is dat niet erg. Gaat je dier vaker braken, dan is het verstandig even langs te gaan bij je dierenarts, dan is er mogelijk meer aan de hand.

Poep eten

Veel honden zijn gek op paarden en vogelpoep. Mogelijk omdat hier nog voor verteerde planten resten in zitten (vezel behoefte) en gezonde bacterien. Een andere groep honden eet juist graag honden of kattenpoep. Het is vanuit de hond niet heel raar dat ze ook poep eten (wel vies voor jou als baasje). Want in het nest maakt de moederhond de puppies schoon en eet dan hun ontlasting op. Het is wel zo dat de meeste honden hier mee stoppen als ze ouder worden.

Soms komen honden voedingsstoffen te kort en dan kunnen ze ook poep gaan eten. Het eten van poep is echter niet zonder risico. Sommige honden gaan er enorm van aan de diarree. Ook kunnen ze een besmetting van wormen oplopen. Het is helaas niet iets wat je makkelijk kunt afleren. Het beste is vaak je hond op “beruchte stukken” aan de riem te houden en op andere stukken te zorgen dat je een beloning of een speeltje bij je hebt waarmee je de hond weg kunt lokken van de poep.

Oneetbare dingen eten

Bij katten is dat vaak stof of lintjes. Als het lange draden zijn kan dit een gevaarlijke situatie in de darmen opleveren. De draad blijft ergens vast zitten en de darm stroopt zich dan om de draad heen. Mocht je het idee hebben dat je kat zoiets heeft opgegeten hou hem dan goed in de gaten en bij twijfel bezoek je dierenarts!

Bij honden kan het om van alles gaan zoals stenen, hout, plastic voorwerpen of sokken. Soms is het dat een (jonge) hond dingen opeet uit speelsheid, maar het kan ook dat honden moedwillig deze dingen opeten. Afhankelijk van de grootte van het voorwerp kan dit gevaarlijke situaties opleveren. Zolang het in de maag zit gaat het meestal wel, en kan het soms ook worden uitgebraakt. Maar zodra het in de darmen komt kan het vast gaan lopen. Dan is er meestal een operatie nodig om het eruit te halen. Ik herinner mij een Bouvier die zeker vier keer geopereerd moest worden omdat hij weer sokken had opgegeten.

Bij het eten van oneetbare dingen geldt echt: voorkomen is veel beter dan genezen. Zorg dat er geen “gevaarlijke spullen” rondslingeren, zodat je hond ze ook niet kan opeten. En bij katten wees voorzichtig met cadeau lintjes en kerstversieringen, zorg dat je kat er niet bij kan.