Altijd 100% natuurlijke producten
Gratis verzending vanaf €29,-
Op werkdagen voor 14:00 besteld, volgende dag in huis
Binnen 14 dagen gratis retourneren
Start met typen om te zoeken

Voedselallergie of voedselintolerantie bij honden

Heb je het idee dat je hond een allergische reactie heeft op iets wat hij gegeten heeft en wil je weten wat de oorzaak is? VITALstyle onderzoekt de oorzaken.

Tijd voor een bezoek aan de dierenarts...

De dierenarts constateert, dat jouw hond een voedselovergevoeligheid heeft. Je krijgt hypoallergeen dieet voer voor je hond voorgeschreven. Dit voer is samengesteld uit aanpaste ingrediënten, die geen of nauwelijks negatieve reacties opwekken. De jeuk verdwijnt, jij en jouw hond zijn blij! Maar na enige tijd komt het probleem toch weer terug!
Herkent je dit? Het zijn verhalen die we bij VITALstyle Animal Care bijna dagelijks horen.

Wat is een voedselovervoeligheid?

Voedselovergevoeligheid is een verzamelnaam van alle ongewenste reacties van het lichaam op voedingsmiddelen, die normaal gesproken geen klachten veroorzaken. Er zijn grofweg 2 soorten. Een voedselallergie en een voedselintolerantie. Vaak is het moeilijk om uit te maken, of een dier lijdt aan een allergie of een intolerantie. Dat komt omdat de ziekteverschijnselen vaak erg op elkaar lijken!

Voedselallergie

Bij een voedselallergie is altijd het immuunsysteem betrokken. Het immuunsysteem beschermt het lichaam tegen lichaamsvreemde stoffen (denk aan bacteriën, virus, e.d.). Daartoe produceert het antistoffen, die zich binden aan de lichaamsvreemde stof en het zo onschadelijk maken.

Allergische reacties

Soms kunnen bepaalde voedingsbestanddelen (vaak eiwitten) door het immuunsysteem als ongewenste indringers worden beschouwd, met een allergische reactie en de daarmee gepaard gaande ziekteverschijnselen tot gevolg.
Bekende vormen van voedselallergie bij mensen zijn koemelkallergie, schaal- en schelpdier of pinda-allergie. De laatste twee kunnen zelfs levensbedreigend zijn.

Huid- en bloedtesten

Om aan te tonen of een dier daadwerkelijk een allergie heeft voor bepaalde eiwitten (of soms ook koolhydraten) is uitvoerig onderzoek noodzakelijk. Huidtesten en bloedtesten moeten uitwijzen of sprake is van een voedselallergie.
Lang niet in alle gevallen worden deze testen daadwerkelijk uitgevoerd. De hond wordt uit voorzorg op een hypoallergene voeding gezet. Kenmerkend van een voedselallergie is, dat al de kleinste hoeveelheid van het voedingsbestanddeel in kwestie de reactie uitlokt en er al na relatief korte tijd symptomen/ klachten optreden.

Voedselintolerantie

Bij een voedselintolerantie reageert het lichaam ongewoon op een bepaalde stof uit de voeding, zonder dat hierbij het immuunsysteem is betrokken. Een voedselintolerantie is het onvermogen van het lichaam om bepaalde stoffen uit de voeding  te verteren. Deze stoffen zouden in principe wel verteerd moeten kunnen worden door de hond zelf. Bij voedselintolerantie heeft het spijsverteringssysteem bepaalde capaciteiten niet of niet meer.

Vermindering produceren spijsverteringsenzymen

Bij totale of langdurige afwezigheid van bepaalde voedingsstoffen in de voeding verliest het spijsverteringssysteem de ‘behoefte’ en uiteindelijk het ‘vermogen’ om specifieke spijsverteringsenzymen te produceren.