Altijd 100% natuurlijke producten
Gratis verzending vanaf €49,-
Op werkdagen voor 16:00 besteld, volgende dag in huis
Binnen 14 dagen gratis retourneren
Start met typen om te zoeken

Allergie of intolerantie?

Allergie of intolerantie?

2023

Is jouw hond allergisch voor een bepaald ingrediënt? Of was hij toch intolerant? In dit blog vertellen we je alles over de betekenis van en verschillen tussen allergieën en intoleranties!

Hoe herken je een allergie of intolerantie?

Tegenwoordig lijkt bijna iedere hond bestempeld te worden als allergisch. Wanneer de hond jeuk lijkt te hebben, gaan de alarmbellen bij de hondeneigenaar direct af. Hij heeft een allergie en er moet meteen een wijziging in zijn dieet komen. Maar wist je dat jeuk niet direct te maken hoeft te hebben met een allergie of intolerantie? Lees meer over Huidproblemen bij honden in dit blog!

Om een allergie of intolerantie vast te stellen, is een onderzoek door de dierenarts nodig. De dierenarts constateert dat jouw hond een voedselovergevoeligheid heeft aan de hand van huid- en bloedtesten. Om aan te tonen of hij daadwerkelijk een allergie heeft voor bepaalde eiwitten (of soms ook koolhydraten) is uitvoerig onderzoek met huidtesten en bloedtesten noodzakelijk. Lang niet in alle gevallen worden deze testen daadwerkelijk uitgevoerd. De hond wordt uit voorzorg op een hypoallergene voeding gezet, zonder dat de oorzaak bekend is! Kenmerkend van een voedselallergie is, dat al de kleinste hoeveelheid van het voedingsbestanddeel in kwestie de reactie uitlokt en er al na relatief korte tijd symptomen en klachten optreden. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Jeuk aan de oren, het gezicht, de liezen, de oksels, de pootjes of de buik
 • Krabben, bijten en likken
 • Ruwe, rode of geprikkelde huid
 • Kale plekken in de vacht

Wat is een voedselovervoeligheid?

Voedselovergevoeligheid is een verzamelnaam van alle ongewenste reacties van het lichaam op voedingsmiddelen, die normaal gesproken geen klachten veroorzaken. Er zijn grofweg 2 varianten: voedselallergie en voedselintolerantie. Vaak is het moeilijk om uit te maken of een dier lijdt aan een allergie of een intolerantie. Dat komt omdat de ziekteverschijnselen vaak erg op elkaar lijken!

Wat is voedselintolerantie?

Bij een voedselintolerantie reageert het lichaam ongewoon op een bepaalde stof uit de voeding, zonder dat hierbij het immuunsysteem is betrokken. Een voedselintolerantie is het onvermogen van het lichaam om bepaalde stoffen uit de voeding te verteren. Deze stoffen zouden in principe wel verteerd moeten  worden door de hond zelf. Bij voedselintolerantie heeft het spijsverteringssysteem bepaalde capaciteiten niet of niet meer.

Wat is voedselallergie?

Om te beginnen is het goed om te weten dat allergieën niet alleen door voeding ontstaan. De meest voorkomende oorzaken van allergische reacties zijn:

 • Erferlijkheid
 • Vlooien, mijten of teken
 • Voeding
 • Huidschilfers
 • Pollen van bomen, grassen of bloemen
 • Diergeneesmiddelen
 • Parfum

In dit geval zoomen we in op een voedselallergie. Bij een voedselallergie is altijd het immuunsysteem betrokken. Het immuunsysteem beschermt het lichaam tegen lichaamsvreemde stoffen (denk aan bacteriën, virussen, etc.) en produceert antistoffen, die zich binden aan de lichaamsvreemde stof om het zo onschadelijk te maken. Bij een allergie reageert het immuunsysteem erg heftig op de ''lichaamsvreemde stof'', waardoor het lichaam de ziektesymptomen vertoont.

Tips van VITALstyle bij een allergie of intolerantie

Wanneer je bij de dierenarts of dierenspeciaalzaak vraagt om advies voor de juiste voeding voor je hond met een allergie, kom je al gauw uit op een hypoallergene of zelfs graanvrije voeding. Dit is echter in vele gevallen niet nodig! Wanneer je bepaalde voedingsstoffen compleet wegneemt uit het dieet van je hond, verliest het spijsverteringssysteem van de hond de ‘behoefte’ en uiteindelijk het ‘vermogen’ om specifieke spijsverteringsenzymen te produceren. Eigenlijk zorgt het aanbieden van een brede samenstelling in de hondenvoeding dus voor een sterkere darmflora! Maar, als je hond echt allergisch is voor een bepaald ingrediënt, is het aan te raden op zoek te gaan naar een voeding zonder dit specifieke ingrediënt.