Altijd 100% natuurlijke producten
Gratis verzending vanaf €29,-
Levering binnen 1 tot 2 werkdagen
Binnen 14 dagen gratis retourneren
Start met typen om te zoeken

Trauma bij kat

Trauma bij katten. Meestal komen katten prima op hun pootjes terecht, maar soms gaat het mis. Zoals bij een aanrijding door een auto of bij een val van grote hoogte, zoals van een balkon. De uitwendige krachten die dan worden uitgeoefend op het lichaam van de kat zijn te sterk voor het lichaam en dan gaan er dingen stuk. Dingen die stuk gaan zijn meestal het bekken van de kat en een of meerdere botten van de poten. Daarnaast kunnen er inwendige bloedingen ontstaan, bijvoorbeeld vanuit de lever of de milt. Ook kan er door de grote druk een scheur ontstaan in het middenrif.

Het middenrif is de spier die de borst en de buikholte van elkaar scheidt. Als er een scheur ontstaat in het middenrif kunnen organen vanuit de buik, vaak de maag of de darmen, in de borstholte terecht komen. In de borstholte zitten het hart en de longen. Als daar organen uit de buik bij komen, gaan die druk uitoefenen op het hart en de longen. Hierdoor kunnen die dan niet meer goed functioneren. Dit merk je vaak op als benauwdheid bij de kat. Met een gebroken bekken en/of poot zal de kat afwijkend gaan lopen, kan vaak niet meer springen, heeft moeite om de kattenbak te gebruiken en zal pijnlijk zijn bij aanraking. Van een inwendige bloeding kunnen katten heel slap en koud worden.

Heeft jouw kat een ongeluk gehad?

Als je vermoedt dat je kat een ongeluk heeft gehad, moet je de kat altijd laten controleren door een dierenarts. Als je aan de buitenkant dingen ziet, zoals schaafwonden, afgescheurde nagels, afgesleten voetzootjes of uitwendige bloedingen, is dat heel logisch. Maar ook een kat waarbij niets te zien is aan de buitenkant kan ernstig trauma hebben van binnen. Deze katten zijn het bedrieglijkst. Ook voor de dierenarts.

Het lichamelijk onderzoek zal altijd gevolgd worden door het maken van een röntgenfoto. Hierop zijn botbreuken heel goed te zien, maar ook een scheur in het middenrif, doordat de borstholte dan opeens “heel vol” is met organen. Afhankelijk van het soort breuken en de grootte van de scheur in het middenrif zal een operatie nodig zijn om zaken te herstellen. Gelukkig hebben de meeste katten een ongelofelijke veerkracht en herstellen zij vaak goed.

Katten verstoppen zich...

Het lastige van katten is, dat als ze zich niet goed voelen, ze zich gaan verstoppen. Dat kan buiten zijn in de buurt waar het ongeluk gebeurd is of bijvoorbeeld in de tuin of de schuur. Soms vind je een gewonde kat dan ook pas na een of meerdere dagen. Ook in die gevallen is het heel belangrijk je kat goed te laten nakijken door een dierenarts.

Het beste is natuurlijk om een ongeluk te voorkomen, maar dat is bij buitenkatten in ons druk bevolkte land niet altijd mogelijk. Sommige katten kijken heel goed uit op straat en ook de meer angstige katten zullen niet zo gauw een ongeluk krijgen, omdat ze heel voorzichtig zijn. Het grootste gevaar lopen de onderzoekende katten die niet bang zijn. Deze kunnen opeens de straat oversteken, zonder te kijken. Wat wel mogelijk is, om als je een kitten hebt, waarvan je weet dat die later naar buiten mag, deze te wennen aan verkeer en aan te leren waar het wel veilig is, in de tuin en op het voetpad. Een beetje ontzag voor auto’s kan hierbij geen kwaad.

Auteur: Evelien van der Waa, dierenarts