0 Vergelijken
  • Altijd 100% natuurlijke producten
  • Levering binnen 2 tot 3 werkdagen
  • Vanaf €50,- GRATIS verzending
Na de geboorte

Na de geboorte

Geboorte bij paarden? Kies de beste producten van VITALstyle (voorheen ECOstyle)

Wil jij dat de geboorte van het veulen goed verloopt? Met onze OerBalans breng je de stofwisseling van de merrie in balans. Daarnaast is het handig om Melissengeist AdemSpray in de EHBO-kit te hebben als het veulen moeite heeft met het op gang brengen van de ademhaling. Ook Colosan is onmisbaar je merrie drachtig is of net een veulen heeft gekregen. Koliek kan dan vaker voorkomen, met Colosan ben je goed voorbereid.  

Geboorte van het veulen

Na 11 maanden dracht wordt het veulen eindelijk geboren, dan is het nog afwachten of merrie en veulen gezond zijn en dat de geboorte goed verloopt. De geboorte vindt meestal plaats in het voorjaar of de zomer. Dit komt omdat de merrie in de koude periode slecht tot niet vruchtbaar is.   

3 resultaten

Hoe bereid ik mij voor? 

De geboorte van een veulen blijft spannend. Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat een deel van deze spanning verdwijnt. Het is belangrijk dat de merrie in goede conditie is, omdat de dracht (met name vanaf de negende maand) en de geboorte veel energie kost voor de merrie. Ook zodra de merrie melk gaat geven heeft zij reserves nodig. OerBalans ondersteunt een optimale stofwisseling en werkt als steun voor de weerstand van het paard. Tijdens de bevalling is voldoende rust en een hygiënische en droge stal van belang. Daarnaast is het belangrijk om Melissengeist AdemSpray in de EHBO-kit op stal te hebben als de ademhaling van het veulen moeilijk op gang komt. Ook het telefoonnummer van de dierenarts is handig om bij de hand te hebben zodra er iets fout gaat tijdens de bevalling. Zorg dat je Colosan gereed hebt bij koliek.   

De geboorte 

Voor de geboorte wordt de merrie vaak erg onrustig in haar gedrag, ze loopt heen en weer of gaat elke keer liggen en staan, terwijl een andere merrie niks laat merken. Daarnaast schiet kort voor de geboorte de uier van de merrie vol en hangen er druppels aan. De eerste uren na de geboorte van het veulen zijn er een aantal ontwikkelingen die plaatsvinden:  

  • De ogen zijn direct open en de ademhaling start  
  • Binnen een uur kan het veulen staan  
  • Binnen drie uur heeft het veulen biest gedronken  
  • Binnen zes uur na de geboorte is de nageboorte eraf   
  • Binnen zes uur is de eerste mest van het veulen eruit  

Meet de lichaamstemperatuur als er twijfel is over de gezondheid van het veulen of de merrie. De lichaamstemperatuur van de merrie licht tussen de 37,3 en 38 graden en bij het veulen ligt de temperatuur tussen de 38 en 39 graden. Bel altijd de dierenarts direct als er twijfel is over de gezondheid!  

Nazorg van merrie en veulen 

Na de geboorte van het veulen wordt het veulen volledig voorzien van voedingsstoffen door de moedermelk. Echter is de energiebehoefte van de merrie nog steeds hoger dan normaal, het is dus belangrijk dat de merrie voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Na 4 tot 6 weken heeft ook de veulen extra voeding nodig. Op dit moment kun je beginnen met het bijvoeren van veulenbrok en ruwvoer. Naast goede voeding is het belangrijk dat de merrie en het veulen voldoende beweging krijgen. Op deze manier worden de pezen, spieren en het kraakbeen sterker en is de kans op aandoeningen zoals OCD kleiner.  

Waarom VITALstyle? 

Elk product van VITALstyle draagt bij aan het totale welzijn van jouw paard en helpt de natuur een handje. Met het gebruik van VITALstyle producten geef je de wereld een stukje beter door aan de volgende generaties. Advies nodig over onze voeding en geneesmiddelen?  Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder!