0 Vergelijken
  • Altijd 100% natuurlijke producten
  • Levering binnen 2 tot 3 werkdagen
  • Vanaf €50,- GRATIS verzending

Slangengif, de kracht van Pyrogenium

Het gebruik van slangengif in de melkveehouderij is één van de bekendste middelen om het antibioticagebruik te verminderen. Maar wat doet het slangengif in het lichaam en waarom blijven dieren beter weerbaar na een behandeling met Pyrogenium van VITALstyle (voorheen ECOstyle)? 

Slangengif uit een flesje 

Slangengif en het immuunsysteem hebben op het eerste gezicht weinig overeenkomsten. Wat maakt dat dit zo’n goede combinatie is? Lachesis, het slangengif van de Zuid- Amerikaanse Bosmeesterslang, is het bekendste en een heel belangrijk onderdeel van het homeopathisch diergeneesmiddel Pyrogenium. Lachesis stimuleert de activiteit van de witte bloedcellen, wat helpt om infecties snel te bestrijden. 

Witte bloedcellen beschermen tegen ziektes 

Witte bloedcellen zijn een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem dat het lichaam tegen ziektes beschermt. Er zijn twee groepen witte bloedcellen: granulocyten en agranulocyten. Onder beide groepen witte bloedcellen vallen verschillende soorten met elk hun specifieke functie. Bijvoorbeeld het produceren van antilichamen, het bestrijden van parasieten of het afremmen van de groei van ontstekingen. Al ver voor onze jaartelling werd slangengif gebruikt om ontstekingen aan te pakken, zowel voor humane als dierlijke toepassing. Slangengif zorgt namelijk voor een toename van witte bloedcellen in het lichaam. 

Slangengif zet het lichaam aan het werk 

Zodra het homeopathisch verdunde slangengif (Lachesis) wordt opgenomen door de slijmvliezen van het dier, wordt het zelfgenezingsproces geactiveerd. Dit betekent dat er een toename ontstaat van de witte bloedcellen (T-lymfocyten). Dit worden ook wel ‘ontstekingscellen’ genoemd. Deze cellen zorgen ervoor dat, wanneer een eventuele ontsteking probeert te groeien, de groei afremt. Ook ontstaat een toename van de activiteit van de zogenaamde ‘vreetcellen’ (neutrofielen). Het immuunsysteem zorgt er zo voor dat de ziekteverwekkers worden opgeruimd. 

Ook slangen worden gemolken 

Het slangengif wordt gewonnen door het handmatig melken van slangen. Het gif wordt opgevangen in een glazen pot door de tanden van de slang over de rand te duwen, zie afbeelding. De slang spuit het gif door zijn holle giftanden, die op dunne injectienaalden lijken. Door zacht achter de kaken te drukken, komen er druppeltjes gif naar buiten. Het verse gif wordt vervolgens gecentrifugeerd en onder vacuüm gedroogd bij een temperatuur van 37°C of gevriesdroogd. Leuk weetje: Het gif van Cobra’s wordt gekweekt om pijnstillers van te maken.

Gerelateerde producten

Verdunnen van het gif 

Lachesis in Pyrogenium wordt zeer sterk verdund door een speciale schud- en verduntechniek, zie afbeelding. De verdunning is nodig zodat het middel op het juiste niveau kan werken. Daarnaast worden op deze manier potentieel giftige stoffen onschadelijk gemaakt en dus geschikt als geneesmiddel. 

Binnen de homeopathie wordt gewerkt met potenties en de sterkte van een potentie wordt aangegeven met een D, C of LM potentie. De LM potenties zijn 1.000x verdund maar krachtiger dan een C of D potentie. C potenties zijn 100x verdund, D potenties 10x. Lachesis in Pyrogenium heeft een D8 potentie. Het cijfer achter de potentie geeft aan hoe sterk het middel in die potentie reeks is. Een D8 potentie is bijvoorbeeld krachtiger dan een D5 potentie. 

Het dier weerbaar met Pyrogenium 

Om het gebruik van antibiotica te verminderen maar ook om de veestapel gezond te houden, wordt Pyrogenium toegepast als eerste keus middel bij alle ontstekingen, zoals mastitis of baarmoederontsteking. Pyrogenium activeert direct het zelfgenezingsproces van de koe en zet het immuunsysteem aan het werk om de beginnende ontsteking op te lossen. Hierdoor krijgt de weerstand geen diepe terugslag en is het dier sneller herstelt van de ontsteking dan bij gebruik van bijvoorbeeld antibiotica. Het dier blijft beter weerbaar. Bij gebruik van antibiotica moet het immuunsysteem veel meer moeite doen om het zelfherstellend vermogen te ondersteunen. Antibiotica is niet alleen effectief tegen ziekteverwekkers, maar doodt ook ‘goede’ bacteriën die de darmflora van het dier in balans houden. Een verstoring hiervan heeft een negatief effect op het zelfherstellend vermogen van het dier. 

Lees ook handige tips en meer informatie over: