0 Vergelijken
  • Altijd 100% natuurlijke producten
  • Levering binnen 2 tot 3 werkdagen
  • Vanaf €50,- GRATIS verzending

Rotstraal bij paarden

Bij rotstraal worden de stralen in de hoef van je paard aangetast door een ontsteking waardoor deze gaan stinken. In dit blog lees je hoe de bacteriële infectie rotstraal bij paarden ontstaat, hoe je rotstraal kunt herkennen en het belangrijkste: hoe voorkom je rotstraal? 

Wat is rotstraal en hoe herken je het?

Rotstraal is een bacteriële infectie waarbij het hoorn van de hoefstralen ontstoken is. Hierdoor breekt de straal steeds verder af en valt deze uit elkaar. Een gezonde hoef stinkt niet, de naam rotstraal zegt dan ook gelijk wat deze bacteriele infectie aan een paardenhoef is. Bij rotstraal wordt de hoeveelheid straalhoorn minder doordat het wordt aangetast en weg‘rot’. Een gezonde straal is erg belangrijk omdat dit een belangrijk onderdeel van de paardenhoef is. Het wordt ook wel het kussen onder de paardenvoet genoemd. Het is een soort eelt en is onmisbaar voor een goedwerkend hoefmechanisme, waardoor een paard comfortabel kan bewegen. 

Hoe ontstaat rotstraal bij paarden?

Rotstraal wordt veroorzaakt door verschillende bacteriën en schimmels. Deze schimmels en bacteriën vind je overal in de natuur en houden van vocht en viezigheid. Wanneer een paard een verminderde weerstand heeft, kan zo'n bacterie of schimmel makkelijker toeslaan en de hoefstralen aantasten. Het weefsel van de straal wordt weggevreten, maar heeft het lichaam langer de tijd nodig om dit nieuwe weefsel aan te maken. Doordat dit weefsel afsterft krijgt het de bekende stinkende geur van rotstraal en wordt de plek zwart. Ook krijgt de straal een rommelig uiterlijk, met zachte holtes en gaten. De bacteriën en schimmels die rotstraal veroorzaken, zijn dol op viezigheid en als je paard een natte en vieze stal heeft, is het risico op rotstraal dan ook groter.  Een (te) natte en vieze bodembedekking, te weinig beweging en een niet juiste hoefverzorging kunnen de oorzaak zijn van rotstraal. Ook als je paard te weinig beweging krijgt of de hoeven slecht worden verzorgd ligt rotstraal op de loer. Als je bij het uitkrabben van de hoeven te diep krabt, kan rotstraal ook ontstaan.
Ook de vorm van de hoef lijkt invloed te hebben of een paard rotstraal krijgt, zelfs bij goede verzorging van de hoef. Een nauwe hoef, met diepere stralen, lijkt een grotere gevoeligheid voor rotstraal te hebben dan brede en wat plattere hoeven. Wanneer de hoefsmid hoeven verkeerd bekapt kunnen de stralen minder actief worden belast. Hierdoor wordt de kwaliteit van de straal minder en dus zachter, waardoor deze kwetsbaarder is voor infecties. 

Musthaves bij rotstraal

Hoe behandel je rotstraal bij paarden?

Allereerst is het aan te raden om de oorzaak van rotstraal bij je paard te achterhalen, in vele gevallen is dit de beste behandeling. Ook de losse/aangetaste hoorn laten wegsnijden en een regelmatige behandeling door je hoefsmid zorgen ervoor dat de stralen van je paard mooi schoon zijn. Een schone en droge stal helpt de stralen gezond te houden zodat ze weerbaar zijn voor infecties. Een tijdige behandeling van rotstraal is belangrijk! Een goede ondersteuning van het natuurlijk herstel van de hoef is onmisbaar. HoefSpray Pro beschermt tegen invloeden van buitenaf en bevordert het natuurlijk herstel. Gebruik bij de behandeling van rotstraal nooit een product dat de straal afsluit! Het is juist belangrijk om een luchtdoorlatend product te gebruiken bij rotstraal.
Rotstraal kan erg hardnekkig zijn, geduld hebben bij de behandeling hiervan is erg belangrijk. Het kan lang duren voordat de hoefstralen herstellen. Maak de hoef elke dag goed schoon, behandel rotstraal iedere dag en heb geduld!

Hoe voorkom je rotstraal?

  • Zorg er allereeerst voor dat je paard een goede weerstand heeft. Voeding met voldoende vitaminen en mineralen zijn onmisbaar voor ieder paard. OerBalans bevat alles wat een paard van nature nodig heeft en is een gezonde aanvulling voor elk paard.
  • Bij het voorkomen van rotstraal is een droge en schone stal, droge wei en paddock onmisbaar.
  • Of de hoeven wel of niet moeten worden uitgekrabt is een onderwerp waar de meningen over verschillen. Wanneer de hoeven van je paard regelmatig vol zitten met vies stro, raden we aan de hoeven uit te krabben. Dit is natuurlijk ook een goede check voor eventuele steentjes etc.
  • Een hoefsmid die de hoeven goed bekapt en veel beweging zorgen ervoor dat de bloedsomloop in de hoeven op gang blijft. Een hoef die goed is doorbloed is warmer, gezonder, droger en minder gevoelig voor ziektekiemen. Als extra voordeel heeft een goed bekapte hoef dat viezigheid hier vaak zelf uitvalt, waardoor de hoef beter schoon blijft. 
  • Voor een weerbare en gezonde zool kun je je paard een product geven dat de hoeven van binnenuit ondersteunt zoals Hoef & Pees, met sterke hoeven als resultaat!
  • Spray de hoeven regelmatig in met HoefSpray Pro verzorgt de hoefstralen en houdt deze in balans. 

Bron: www.VITALstyle.nl/paard & www.paardenhoeven.info

 

Lees ook handige tips en meer informatie over: