0 Vergelijken
  • Altijd 100% natuurlijke producten
  • Gratis verzending vanaf €29,-
  • Levering binnen 1 tot 2 werkdagen
  • Binnen 14 dagen gratis retourneren

Kat heeft jeuk

Er zijn katten die zichzelf helemaal kaal likken of plukken. Vaak is het een brede baan op de rug van staart tot nek die helemaal kaal is. Soms zijn het de achterpoten en de buik die helemaal kaal zijn. Als de kaalheid wordt veroorzaakt door likken of plukken dan voel je stoppeltjes van afgebroken of afgebeten haren. Als het is ontstaan door haaruitval, dan voel je een zachte huid. Maar een belangrijker vraag is: waarom doet een kat dit? ​

Oorzaken jeuk en likken

Er zijn eigenlijk twee mogelijke oorzaken voor: of je kat heeft jeuk of je kat heeft stress. Bij jeuk zie je de kat regelmatig krabben, likken en bijten. Vaak zijn vlooien de boosdoeners van de jeuk. Voel en zie je tijdens het aaien van de kat bultjes, schilfers of roodheid? Dan is een huidaandoening een mogelijke oorzaak van de jeuk. Let op of je kat ook meer jeuk heeft op bepaalde plaatsen. Het is altijd belangrijk om in geval van echte jeuk samen met je dierenarts te kijken naar de oorzaak van de jeuk. Zijn het misschien parasieten, zoals vlooien die de jeuk veroorzaken? Of is er misschien sprake van een allergie voor iets in het voer of iets in de omgeving? Als de oorzaak van de jeuk bekend is kan er een behandeling worden ingezet.

In het geval van stress moet je gaan kijken wat de mogelijke oorzaak is van de stress voor je kat. Als je hier zelf niet uitkomt kun je de hulp inschakelen van een erkende katten gedragstherapeut. Zij zijn hier voor opgeleid en komen aan huis om samen te kijken naar alles wat met je kat te maken heeft op gedragsgebied. 
Niet alle katten gaan zich kaal likken bij stress. Er zijn ook katten die in huis gaan plassen van stress en anderen die het gewoon afreageren op de andere katten in huis of op jou als eigenaar. Welke reactie je kat kiest hangt of van het karakter van de kat.

Producten voor een vacht in topconditie:

Stress bij katten 

We weten tegenwoordig dat katten veel gevoeliger zijn voor stress dan we dachten. Zaken die voor ons mensen onbeduidend lijken, kunnen voor katten een grote stress factor zijn. We hebben het dan niet over kort durende stress, zoals een bezoekje aan de dierenarts, maar over langdurig aanwezige stress. Dit wordt veroorzaakt door iets in de directe leefomgeving van je kat. Dat kan in huis zijn, maar ook buitenshuis. Een gewijzigde gezinssituatie kan leiden tot stress. Het kan zijn dat een van de gezinsleden, waar de kat erg aan gehecht was, niet meer aanwezig is. Dit kan zijn door overlijden, maar ook bijvoorbeeld doordat oudere kinderen op zichzelf gaan wonen. Het omgekeerde kan ook stress geven, bijvoorbeeld de geboorte van een baby. 

Stress van buurkatten 

Als laatste zijn er nog de buurkatten die stress kunnen geven. Katten die buiten komen hebben met elkaar stil zwijgende afspraken over welke kat op welk moment ergens mag zijn, het zogenaamde time-sharing. Zo voorkomen ze onnodige aanvaringen met elkaar.  Dit kan verstoord raken als er een nieuwe kat bij komt in de buurt en de baas gaat spelen of anderen verjaagt. Soms willen katten dan helemaal niet meer naar buiten. Ook een kat die zelfs alleen binnen is, kan last hebben van katten buiten. Omdat ze voor zijn raam gaan zitten of in zijn tuin en hij gefrustreerd raakt, omdat hij er niet bij kan komen. Er is geen eenvoudige oplossing voor stress. Het allerbelangrijkste is om de oorzaak weg te nemen, maar dat kan niet altijd. In zo’n geval moet de kat zo goed mogelijk ondersteund worden met maatregelen in huis, in overleg met een katten gedragsdeskundige, en eventueel geruststellende feromonen. Dat zijn kunstmatig nagemaakte hormonen van de kat die via de lucht verspreid worden of alternatieve medicatie zoals bloesem remedies of homeopathie. 

Auteur: Evelien van der Waa, dierenarts 

Meer weten over jeuk bij katten? Neem bij twijfel altijd contact op met jouw dierenarts of neem contact met ons op. We helpen je graag verder! 

Lees ook handige tips en meer informatie over:

Ontvang handige tips, leuke acties en de laatste nieuwtjes voor jouw dier in je mailbox
Beschermt door reCAPTCHA en Google privacybeleid en voorwaarden van toepassing.