0 Vergelijken
  • Altijd 100% natuurlijke producten
  • Levering binnen 2 tot 3 werkdagen
  • Vanaf €50,- GRATIS verzending

Het effect van een wormenkuur op de darmflora van paarden

Om een wormbesmetting te voorkomen worden paarden regelmatig ontwormd. Steeds vaker wordt eerst mestonderzoek gedaan om te kijken of er wormeitjes in de mest zitten. Preventief ontwormen wordt hierdoor gelukkig steeds minder gedaan, waardoor het paardenlichaam minder wordt belast. Wat is het effect van een wormenkuur op de darmflora van paarden? Dat lees je in dit blog! 

Gevaar van een worminfectie  

Een worminfectie vormt een groot risico voor paarden, het voorkomen of juist snel aanpakken hiervan is dus erg belangrijk. Allereerst is het belangrijk om te zorgen dat de kans op besmetting klein is, zodat de kans op een worminfectie verminderd wordt. Een goede hygiëne op stal en in de wei is hier de basis van. Mest de stal van je paard zo vaak mogelijk uit (liefst elke dag) en spuit de stal ook regelmatig schoon. Mest de wei regelmatig uit, wei de paarden regelmatig om en hou het gras kort, wormen houden niet van droogte en zonlicht.  

Ontwormen is een grote belasting voor het lichaam  

Bij preventief ontwormen wordt er iedere 8-12 weken ontwormd, waarbij het lichaam flink belast wordt. Een chemisch ontwormmiddel vergiftigd niet alleen de wormeitjes, maar ook de goede bacteriën in de darmen raken hierdoor beschadigd. De goede bacteriën in de darmflora spelen een belangrijke rol.  

Goede bacteriën in darmflora onmisbaar  

Deze goede bacteriën zijn onmisbaar voor een gezonde darmflora en zorgen bijvoorbeeld voor de opname van voedingsstoffen en een goede vertering. Door een paard te ontwormen met een (chemische) wormkuur verstoor je de darmflora en kan deze uit balans raken. Het kost een lichaam een zekere inspanning om een ontwormmiddel te verwerken. Een goed ontwormingsbeleid is dus onmisbaar! Vanzelfsprekend is het belangrijk dat een worminfectie voorkomen wordt, want ook een wormbesmetting heeft grote gevolgen voor de darmflora van een paard.  

Musthave voor balans in darmflora herstellen

Mestonderzoek als basis voor ontwormen  

Om zeker te weten of je paard een wormenkuur nodig heeft, is mestonderzoek een goede manier om dit te controleren. Bij een mestonderzoek worden wormeitjes geteld. Is het aantal wormeitjes in de mest laag hoeft het paard niet ontwormd te worden, bij een hoog aantal wormeitjes vanzelfsprekend wel.  Op deze manier ontworm je alleen de paarden die een wormbesmetting hebben of risico lopen door een hoog aantal wormeitjes. Door alleen te ontwormen bij een daadwerkelijke besmetting, wordt het lichaam van je paard minder belast en bescherm je de darmflora tegen een onnodige verstoring. Ook voorkom je zo dat wormen resistent worden tegen het ontwormmiddel.   

Balans in darmflora herstellen  

Heeft je paard een verstoorde darmflora na het ontwormen? Dan brengt DarmBalans letterlijk balans in de darmen van je paard. DarmBalans ondersteunt de vertering in de darmen, helpt de darmflora gezond te blijven dankzij de prebiotica (vezels vanuit kruiden en wortels) en probiotica (gist). De combinatie van diverse kruiden en pro- en prebiotica is onmisbaar bij een verstoorde darmflora!     

Lees ook handige tips en meer informatie over: