0 Vergelijken
  • Altijd 100% natuurlijke producten
  • Gratis verzending vanaf €29,-
  • Levering binnen 1 tot 2 werkdagen
  • Binnen 14 dagen gratis retourneren

De zin en onzin van pijnstillers bij melkvee

Veehouders en dierenartsen gebruiken volop pijnstillers. Een pijnstiller met ontstekingsremmende werking (NSAID) is niet meer weg te denken uit de medicijnkast van de veehouder. Maar waarom? En wat zijn de voor- en nadelen van deze pijnstillers voor jouw vee? Lees de antwoorden in dit blog!

Pijnstillers belangrijk voor welzijn koe 

Het beste medicijn tegen pijn bij koeien is om de koe aan het (vr)eten te houden. Want pijn geeft stress en spanning. Dit resulteert in een verminderde eetlust, verminderde (melk)productie en verminderd welzijn. Met pijnstilling blijft de melkproductie op pijl en voelt zich sneller beter. Pijnstilling wordt daarom steeds vaker standaard toegepast bij uierontsteking, baarmoederontsteking of tussenklauwontsteking. Pijnstilling helpt goed in dit soort stressvolle omstandigheden en geeft een beter welzijn van de koe. 

Ontstaan pijnstillers 

Al meer dan 120 jaar geleden werd de pijnstiller Aspirine op de markt gebracht. Aan de basis van deze pijnstiller liggen de grondstoffen wilgenbast en moerasspirea. Wilgenbast en moerasspirea bevatten de stof salicine, dat een pijnstillende werking heeft. In de loop van de tijd zijn onderzoekers de werkzame stof gaan synthetiseren. Eerst als salicylzuur, wat erg schadelijk voor de maag bleek, later als acetylsalicylzuur. Van dit laatste werd in 1897 een synthetische vorm gemaakt. Het begin van de welbekende Aspirine! 

Hoe werkt pijn? 

Wanneer weefsel in het lichaam wordt beschadigd, produceren lichaamscellen een enzym (COX, Cyclo-oxygenase) dat de aanmaak van prostaglandine stimuleert. Prostaglandinen zijn een groep hormonen die op lokaal niveau processen zoals een ontsteking, pijn of koorts reguleren. Prostaglandine stuurt vervolgens pijnsignalen naar de zenuwuiteinden. De zenuwen sturen deze pijnprikkels naar de hersenen. Vanaf dat moment wordt pijn ervaren. Wanneer een pijnstiller gebruikt wordt, wordt het enzym COX uitgeschakeld. Er wordt dan minder prostaglandine aangemaakt, waardoor de koe minder pijn ervaart.Bron:

A. Bies, M. Brandsma 2017

Voordelen van pijnstillers 

Een pijnstiller ondersteunt het welzijn, en vaak ook de genezing, van de koe en stimuleert daardoor het blijven (vr)eten. Een koe zal zich dan sneller beter voelen, wat het herstel bevordert. Bij gebruik van pijnstillers is het genezingspercentage dan ook hoger.

Bron: dierenarts Wim Schaap van Diergeneeskundig Centrum Bekenland, in Vakblad Veehouder & Veearts, april 2017

Nadelen van pijnstillers 

Helaas hebben pijnstillers (NSAID's) ook nadelen. Een lange wachttijd voor melk- en/of vlees bijvoorbeeld en ook de werkingsduur is altijd niet direct. Als het niet in de bloedbaan (intraveneus) gespoten wordt, werkt de pijnstiller na enkele uren. Stress door injecteren kan ook als nadeel worden gezien. Maar wanneer injecteren correct gebeurt, met de juiste hoeveelheid, zal de koe geen stress ervaren. Pijnstillers worden, net als andere diergeneesmiddelen, in de lever gemetaboliseerd en door de nieren uitgescheiden. Pijnstillers hebben dus invloed op deze organen. Bij langdurig gebruik kunnen ze invloed hebben op het maagdarmkanaal, maar eigenlijk moet langdurig gebruik worden vermeden en de oorzaak van het probleem worden aangepakt. natuurlijke ondersteuning met wilgenbast is dan een goede keuze! 

Natuuurlijke pijnstillers

Een optimale eetlust en melkproductie behouden tijdens pijn, stress en spanning én zonder wachttijd? Een natuurlijke ondersteuning is dan een goede keuze! 

  • Wilgenbast: De geneeskrachtige stof salicylzuur in wilgenbast heeft een koortsremmende en pijnstillende werking die al millenia lang bekend is. Dit wordt namelijk ook gebruikt in het bekende medicijn Asperine! 
  • Boswellia: Dit kruid staat al eeuwenlang bekend om de ontstekingsremmende en pijnstillende werking. Het wordt veelal ingezet bij gewrichtsproblemen zoals artrose en artritis.
  • Kurkuma: Een veel gebruikte natuurlijke pijnstiller is de curcumine uit kurkuma, wat voornamelijk wordt ingezet voor het verlichten van gewrichtspijn.
  • Duivelsklauw: Deze plant wordt veelal ingezet bij spierpijn of reumatische klachten, zoals artrose.