0 Vergelijken
  • Altijd 100% natuurlijke producten
  • Gratis verzending vanaf €29,-
  • Levering binnen 1 tot 2 werkdagen
  • Binnen 14 dagen gratis retourneren

Biofilm bij mastitis geeft 'typische terugkomers'

Bij een moeilijk behandelbare mastitis zorgt het combineren van producten voor een extra effectieve behandeling.  Door verschillende producten gelijktijdig te gebruiken met verschillende werkingen, kan een biofilm doorbroken worden. Maar wat is een biofilm, wat voor problemen veroorzaakt dit en hoe kan een biofilm doorbroken worden? 

Laag van micro-organismen 

Een biofilm is een verzamelnaam voor een laagje slijm. Dit ontstaat doordat organismen zich gaan vermeerderen om zich zo samen wapenen tegen medicatie. Deze micro-organismen hebben zich omgeven door slijm wat ze zelf produceren. Dit slijm houdt de groep van micro-organismen bij elkaar zodat ze beter beschermd zijn tegen witte bloedcellen vanuit het lichaam van de koe. Deze witte bloedcellen noemen we ook wel vreetcellen die de ontsteking opruimen. 

Hoe ontstaat een biofilm? 

Overal waar water niet of weinig stroomt ontstaat biofilm. Bijvoorbeeld in drinkbakken of leidingen. Hier zit vaak een plakkerige laag in, dit is een biofilm. Het ontstaat niet zomaar, dit kost vaak langere tijd. Controleer daarom regelmatig de waterbakken en de kwaliteit van het water. 

Biofilm kan mastitisuitbraak veroorzaken 

Wanneer de micro-organismen zijn omgeven door slijm groeien ze gestaag door. Ze kunnen vrijwel niets opnemen uit de omgeving door de dikke slijmlaag. Maar zodra de groep van micro-organismen in deze biofilm groot genoeg is, kunnen ze een moeilijk te bestrijden mastitis uitbraak veroorzaken. Bijvoorbeeld door de mastitisbacterie Streptococcus uberis (SUB) of Staphylococcus aureus (SAU). De biofilm spuugt als het ware de bacteriën uit om verderop nog een biofilm te beginnen. Zo wordt de biofilm steeds moeilijker om aan te pakken. De koe reageert met een ontstekingsreactie, de typische terugkomer of acute miljonair. En vaak zie je geen veranderingen aan de melk. De bacteriën zijn er vaak maar kort, vandaar dat bij bacterieonderzoek vaak geen afwijkingen worden gevonden. 

Behandeling slaat niet aan 

Als het eigen immuunsysteem de ontsteking niet kan opruimen, wordt er vaak medicatie toegediend zoals antibiotica. Maar door de beschermende biofilm slaat de behandeling niet of onvoldoende aan. Bij onvoldoende werking van de medicatie krijgt de koe een zogenaamde terugkerende mastitis. Wanneer de behandeling helemaal niet aanslaat kan de ontsteking doorzetten. 

Knoflook lost slijmlaag op 

Een koe met een terugkerende mastitis kan het beste gelijktijdig met verschillende producten met verschillende werkingen geholpen worden, de zogenaamde combinatietherapie. Belangrijk is dat de slijmlaag van de biofilm en de communicatie tussen de bacteriën (quorum sensing) verstoord wordt. In knoflook zit allicine, een stofje dat de slijmlaag dusdanig beïnvloed dat het zwakker wordt en uiteindelijk oplost. Wanneer er op dat moment tegelijk medicatie wordt toegediend om de ontsteking aan te pakken, kan de medicatie ook daadwerkelijk op de goede plek komen en zijn werk doen. Zo kan een terugkerende mastitis alsnog worden opgeruimd!