Altijd 100% natuurlijke producten
Gratis verzending vanaf €29,-
Levering binnen 1 tot 2 werkdagen
Binnen 14 dagen gratis retourneren
Start met typen om te zoeken

Diarree bij de kat

Katten hebben normaal gesproken stevige drolletjes als ontlasting, meestal één tot een paar keer per dag. De meeste katten graven ze netjes onder en als je kat het buiten doet, zie je er als eigenaar vaak weinig van. Totdat een kat last krijgt van diarree. Vaak heeft de kat dan frequenter aandrang en loopt dan regelmatig naar de kattenbak of naar buiten. Het kan zijn dat de kat steeds ontlasting heeft, maar er kan ook sprake zijn van aandrang zonder resultaat. De kat kan ook pijn uiten bij het hebben van ontlasting en kan een vieze vacht krijgen. Dit laatste zie je vooral bij de langharige katten en katten die zichzelf niet zo netjes wassen. In dit blog vertellen we je meer over diarree bij de kat!

Acute diarree en chronische diarree

Heeft jouw kat één van eerder genoemde symptomen? Dan is het belangrijk om te proberen de ontlasting van je kat te bekijken: Hoe ziet het er uit? Wat is de structuur? Is het erg dun? Heeft het een vreemde kleur? Zit er bloed of slijm bij? De ontlasting van een dier zegt erg veel over de gezondheid ervan. Als het allerlei afwijkende kenmerken heeft dan normaal, is het verstandig verder te onderzoeken. Uiteraard is het ook belangrijk om naar de kat zelf te kijken: Ziet hij er ziek uit? Is hij sloom? Voelt hij heel warm? Wil hij niet eten en/of drinken? Is het antwoord op één van deze vragen “ja” dan is de kans groot dat de kat ziek is. Maak zo snel mogelijk een afspraak bij de dierenarts voor verder onderzoek.

Bij diarree is het goed om onderscheid te maken tussen acute diarree en chronische diarree. Acute diarree is diarree die maximaal 3 weken duurt. Chronische diaree duurt langer dan drie weken of komt steeds terug. Voor chronische en/of steeds terugkerende diarree moet je altijd een dierenarts bezoeken om achter de oorzaak te komen en indien nodig een behandeling in te zetten.

Wat kan leiden tot diarree bij een kat?

  • Een verandering van voer: Hierdoor kunnen de darmbacteriën verstoord raken en dit leidt tot diarree. Na een paar dagen hebben de darmbacteriën zich aangepast en gaat de diarree vaak vanzelf over.
  • Na een wormenkuur: In ontwormingsmiddelen zitten stoffen die de darm prikkelen en als jouw kat hier gevoelig voor is kan dit leiden tot diarree. Ook dit gaat met een paar dagen vanzelf over. Weet je dat je kat hier gevoelig voor is, dan is het goed om met je dierenarts te kiezen voor een zo mild mogelijk werkend ontwomingsmiddel. Vaak zijn dit de soorten die ook aan kittens gegeven mogen worden.
  • Voedselvergiftiging: Heeft je kat iets gegeten wat bedorven was of van vies water gedronken? Er is dan sprake van een voedselvergiftiging. Dit komt bij katten veel minder voor dan bij honden, omdat katten in het algemeen veel kieskeuriger zijn met wat ze eten/drinken. Bij een voedselvergiftiging zie je naast diarree ook vaak braken. De kat kan even een paar dagen van slag zijn, maar ook dit herstelt zich meestal vanzelf. Schakel bij twijfel altijd een dierenarts in voor advies!
  • Een virus: Net als bij mensen en honden circuleren er allerlei virussen die darmklachten geven. Katten pikken ze op van andere katten. Oogt je kat verder gezond? Dan zal hij/zij dit ook zelf te boven komen. Meestal duurt het een paar dagen.
  • Darmparasieten/wormen: Diarree kan ook een oorzaak zijn van darmparasieten zoals wormen, Giardia of Trichomonas. Hiervoor is een behandeling door de dierenarts nodig met het juiste geneesmiddel per parasiet. Wormen zijn in het algemeen makkelijk te behandelen. Het is verstandig je kat, zeker als hij buiten komt, met regelmaat (2-4 x per jaar) preventief te ontwormen. Chiardia en Trichomonas behoren tot de protozoa en zijn helaas veel moeilijker te behandelen.

Drinken en eten is belangrijk!

Het is heel belangrijk dat je kat blijft eten en drinken, vooral bij diarree. Door de diarree verliest je kat meer vocht met de ontlasting, dat moet worden aangevuld om uitdroging te voorkomen. Natuurlijk zorg je altijd voor voldoende drinkwater, maar voer dit keer ook wat extra natvoer of week de kattenbrokjes om het vochtgehalte op peil te houden. Een kat die niet goed eet komt in een negatieve spiraal en kan leverklachten ontwikkelen. Zorg er dus voor dat je steeds kleine beetjes eten aanbiedt van dingen die je kat lekker vindt.

Neem bij twijfel over de gezondheid van je kat, altijd contact op met een dierenarts.