Altijd 100% natuurlijke producten
Gratis verzending vanaf €49,-
Op werkdagen voor 16:00 besteld, volgende dag in huis
Binnen 14 dagen gratis retourneren
Start met typen om te zoeken

Weidebeheer bij wormen

Weidebeheer bij wormen

2025

Paarden lopen altijd het risico op wormenbesmettingen met parasitaire wormen. Goed weidebeheer speelt een belangrijke rol in het verkleinen van het besmettingsrisico. In dit blog vertellen we je alles over parasitaire wormenbesmettingen en goed weidebeheer, zodat je jouw paard zo worm-vrij mogelijk kunt houden!

Meer weten over wormen bij paarden? Dat lees je in dit blog!

Paardenmest over de weide

Een reden om eigen paardenmest niet te gebruiken als bemesting voor de paardenweide, is vanwege het risico op wormbesmetting. Om de paardenmest wel te gebruiken voor over je weiland, moet de temperatuur in de mesthoop eerst hoger dan 50-60°C zijn geweest om de wormeieren te doden. Anders verspreid je de wormeieren toch over de weide en zullen de paarden besmet worden bij beweiding! Reken minimaal een jaar voor dit proces. Composteren met organisch materiaal is nog een betere optie. Gebruik ook altijd ‘schone’ mest om te bemesten, van paarden waarbij je een mestonderzoek hebt gedaan en die niet gevoelig zijn voor worminfecties. Daarnaast kun je ook nog bokashi van je paardenmest maken. Dit is (nog) niet wetenschappelijk bewezen, maar het lijkt aannemelijk dat bij het bokashi maken door de zuurgraad de wormeieren worden aangetast en het proces niet overleven of daarna niet levensvatbaar zijn als je bokashi op de weide uitspreid.

Lees meer over de verschillende soorten bemesting voor je paardenweide in dit blog.

Lees meer over paardenmest op de weide in dit blog.

Ontwormingsmiddelen

Zodra er wormen(eitjes) bij je paard geconstateerd zijn, zal je een ontwormingsmiddel moeten gebruiken om de wormen te doden en te verwijderen. Hierbij is het heel belangrijk om resistentieontwikkeling te voorkomen. Door het veelvuldig (onnodig) gebruik van ontwormingsmiddelen zullen er op den duur resistente wormen komen, die niet meer dood gaan van de middelen die nu op de markt zijn. Omdat er op korte termijn geen nieuwe middelen kunnen worden ontwikkeld kunnen wormen op den duur een heel serieus gezondheidsprobleem worden. Het is dus belangrijk om bewust met de middelen om te gaan die er nu zijn en deze alleen in te zetten als dit echt nodig is!

Je paard ontwormt? Niet op de weide!

Laat je ontwormde paarden minimaal 3 dagen niet op de weide. Ontwormingsmiddelen tasten de bodem namelijk ook aan. Naast de ‘slechte’ parasitaire wormen, doden ze ook de goede wormen in je bodem. Het is dus belangrijk om goed om te gaan met de mest waar resten van ontwormingsmiddelen in zitten. De dagen na het geven van het onwormingsmiddel scheiden de paarden nog voor een bepaalde periode (afhankelijk van het soort middel) resten van het ontwormingsmiddel uit. In deze periode haal je elke dag de mest uit de paddock en vervolgens uit het weiland en voer je deze mest af. Voor het bepalen van de periode waarin dit moet, kun je de wachttermijn van het middel aanhouden. Dit staat op de verpakking van het ontwormingsmiddel en is de tijd dat het middel nodig heeft om af te breken in het paardenlichaam. Je kunt de wachttermijn aanhouden die vermeld staat bij ‘’vlees’’.

Wat doen tegen wormen in je weide?

Er zijn een aantal belangrijke preventieve maatregelen die je kunt nemen om de kans op een herhaalde wormbesmetting zo klein mogelijk te maken:

  • Doe nieuwe paarden altijd schoon in de kudde. Dat betekend: apart zetten bij aankomst, doe een mestonderzoek, bij een positieve test: ontwormen en pas na twee weken bij de kudde voegen. Laat dit paard in die tijd ook niet op de weide.
  • Laat je paard geen gras eten op ander terrein. Kom je wel eens ergens anders met je paard zoals op wedstrijd? Voer hooi in plaats van hem te laten grazen. Zo voorkom je dat ze ergens anders een wormbesmetting mee naar huis nemen.
  • Voer niet vanaf de grond in je paddock of weide. Hooi vanaf de grond kan alsnog zorgen voor de opname van wormeieren.
  • Zorg voor voldoende ruimte in het weiland en weid tijdig om. Paarden onderaan in rang (en vaak lager in de weerstand) kunnen geforceerd worden om dicht bij mesthopen te grazen, zo krijgen zij eerder een wormbesmetting.
  • Verwijder minimaal drie keer in de week de mest uit je weiland. Niet alleen voor het voorkomen van een wormbesmetting, ook voor de gezondheid van je weide!

Heb je een actieve wormbesmetting? Let dan extra goed op de vorige preventieve maatregelen zoals hierboven omschreven. Ook kun je nog een aantal dingen extra doen:

  • Verminder de bezetting op je grasland nog verder om herbesmetting te voorkomen.
  • Laat het weiland het liefst enkele maanden rusten tussen de beweiding door.  
  • Combineer grazen met hooien. Laat het stuk eerst begrazen en hooi het daarna (let op: echt hooi, alleen dit droogt voldoende om de eieren uit te laten drogen)
  • Laat een besmet weiland minimaal een jaar onbegraasd (of hooi hier). Let op: dit werkt niet bij spoelwormen. 
  • Zorg voor een goede drainage van je weiland. In droge weilanden overleven wormeieren minder goed dan in natte.