2025
Vaste paardenmest uit de stal, paddock of weide wordt veel gebruikt als bemesting voor de paardenweide. Het drukt de kosten en kan goed zijn voor de mineralenkringloop. Zo houd je de mineralen op je eigen erf, hoef je geen andere meststoffen aan te voeren en ook geen paardenmest af te voeren. Maar toch zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je paardenmest inzet als meststof voor je paardenweide. We vertellen het je hier!
Paardenmest gebruiken als meststof?
De belangrijkste reden om vaste paardenmest bij voorkeur niet te gebruiken als bemesting voor je paardenweide is het risico op wormbesmettingen. Eerst moet de temperatuur in de mesthoop hoger dan 50-60°C zijn geweest om de wormeieren te doden, maar deze temperatuur haalt een gemiddelde mesthoop vaak niet. De wormeieren komen vervolgens via de mest weer terug op het weiland, waarna ze gemakkelijk weer opgenomen kunnen worden door de paarden. Ook ontwormde paarden kunnen weer besmet worden. Door de mest juist te verwijderen uit het weiland doorbreek je de cyclus en kunnen wormeieren minder makkelijk op het gras komen er hier weer opnieuw de paarden besmetten.
Ook kan een mesthoop vaak niet goed composteren door een gebrek aan koolstof (wat in groenmateriaal zit). Het composteren is nodig om het makkelijker te maken voor het bodemleven om te verteren. Als je bodemleven al is aangetast, gaat dit proces nog langzamer. Je zal dan een lange tijd kluiten mest op je gras zien.
Bij het langdurig bemesten met alleen eigen paardenmest kun je ook tekorten in je bodem krijgen. Het is aan te raden om eens in de vier jaar een bodemonderzoek uit te laten voeren om tekorten op te sporen en deze heel gericht aan te kunnen vullen met een bepaalde meststof.
Gecomposteerde paardenmest gebruiken als meststof
Paardenmest dat gecomposteerd is, is wel zeer geschikt als bodemverbeteraar. Het strooisel in de mest is goed voor de bodem en verbetert de structuur. Het biedt voeding voor het bodemleven, dat daarbij het strooisel zal omzetten in organische stof en voeding voor de plant. Het bevat geen hoge direct bemestende waarde in de zin van N (stikstof), P (fosfor) en K (kalium). Daarvoor heb je een organische meststof nodig.
Door de paardenmest te composteren of er bokashi van te maken kun je het opwaarderen tot een hele goede en gezonde meststof. Zo krijg je een verteerde meststof waar je bodemleven van verbetert en je voldoende, gevarieerde mineralen terug de bodem inbrengt. Deze vormen van bemesting worden snel opgenomen door het bodemleven en verbeteren ook de structuur en de gezondheid van je bodem.
De hoeveelheid paardenmest
Ook is het goed om je te beseffen dat je waarschijnlijk niet alle mest kunt gebruiken. Volgens de gebruiksnorm mag je namelijk niet meer dan een bepaalde hoeveelheid mest per hectare grond gebruiken. Deze regels zijn er om uitspoeling van schadelijke stoffen naar het grondwater te voorkomen. Als je meer dan ongeveer twee paarden of vijf pony’s per hectare hebt, heb je meer mest dan je op je land mag aanbrengen. Dit overschot aan mest moet dus nog afgevoerd worden. Voor een gezond paardenweiland wil je overigens altijd zeer ruim onder deze maximale norm blijven om overbemesting te voorkomen.
Stikstof in paardenmest
Paardenmest bevat veel stikstof in verhouding tot de andere aanwezige mineralen. Dit zorgt ervoor dat planten met een voorkeur voor stikstof (zoals Engels raaigras en brandnetel) het voornamelijk goed doen op een weiland bemest met pure paardenmest.
Mesthopen op de paardenweide
Wanneer je de mesthopen direct op de weide laat liggen, verstikt het gras daaronder. Het heeft op deze manier een slechte bemestende waarde. Langs de randen van de hoop schiet het gras juist omhoog door de plotselinge gift van veel stikstof. Indien je een gezond bodemleven hebt wordt de hoop al snel afgebroken en omgezet mits het niet teveel hopen op een klein oppervlakte zijn. Een minder gezond bodemleven zal de grote hoeveelheid mest op een kleine plek niet aankunnen en gaat dood. In de winter is het bodemleven nog minder goed in staat om mest te verwerken en zullen de hopen op het land blijven liggen en niet afbreken.
Ook zorgen deze mesthopen ervoor dat mestdeeltjes in de bovenste laag van de bodem komen, hier niet goed worden opgenomen en de waterdoorlaatbaarheid remmen. Dit kan de bodem zo verdichten, dat het ervoor kan zorgen dat je weide een natte modder- en mestpoel kan worden.
Paardentoiletten
Zoals je vaak ziet, eten paarden liever geen gras dat direct om een mesthoop groeit. De paarden mesten meestal ongeveer op dezelfde plekken, waardoor je ‘paardentoiletten’ in je weiland krijgt. Dit zijn de plekken waar snelgroeiend gras, brandnetels en zuring omhoog zal schieten. Door de hoge plukken gras rondom de mesthopen lijkt het alsof er nog voldoende gras staat. Maar, paarden eten dit dus liever niet en grazen het overige goede gras dan al te kort af om nog goed op te komen.