Altijd 100% natuurlijke producten
Gratis verzending vanaf €49,-
Op werkdagen voor 16:00 besteld, volgende dag in huis
Binnen 14 dagen gratis retourneren
Start met typen om te zoeken

Is heermoes giftig of gezond voor paarden?

Is heermoes giftig of gezond voor paarden?

2025

Heermoes is een kruid dat Vitalstyle in verschillende supplementen voor paarden gebruikt vanwege de gezondheidsvoordelen. Ook kun je heermoes in je weide vinden en geeft het een indicatie van de bodemgezondheid. Maar heermoes kan ook giftig zijn! Hoe dat zit vertellen we je in dit blog.

Heermoes als indicatorplant

Silicium is één van de belangrijkste mineralen in heermoes, naast kalium. Heermoes komt dan ook voornamelijk voor op weilanden die arm zijn aan deze mineralen en groeit het graag op vochtige plekken. In weilanden die lang als landbouwgrond zijn gebruikt, met gebruik van drijfmest en kunstmest, zie je dan ook vaak na verloop van tijd heermoes opkomen langs de randen van een perceel. Het uittrekken van heermoes is zinloos. De plant bestaat uit segmenten en wortelt tot wel zes meter diep!

Omdat heermoes een tekort aan mineralen aangeeft zorgt het bijmesten van deze mineralen ervoor dat de plant zal verminderen of verdwijnen. De meest effectieve bemesting hiervoor is lavagranulaat of -meel, omdat deze soort bodemverbeteraar de meeste silicium bevat. Strooi tot 500 kg lavagranulaat per hectare en herhaal dit in kleine dosering per jaar op de plekken die gevoelig zijn voor heermoes om de plant te verminderen of kwijt te raken.

Heermoes voor paarden

Heermoes wordt veel toegepast in fytotherapie en voeding bij mens en dier ter ondersteuning van de lever en nieren. Ook is het een gezonde toevoeging aan het rantsoen vanwege het hoge siliciumgehalte. Hierdoor bevordert het de aanmaak, herstel, elasticiteit en souplesse van het bindweefsel. Heermoes helpt ook urinezuur af te drijven, waardoor kristallisering van urinezuur in de gewrichten kan worden voorkomen. Paarden kunnen door heermoes dus baat hebben bij de gezondheid van de lever, nieren én gewrichten!

Heermoes is ook giftig

Maar, heermoes kan ook giftig zijn voor paarden! Sommige varianten bevatten bepaalde alkaloïden die giftig zijn voor paarden. Deze soorten kun je dus beter niet aan je paard geven!

  • Equisetum Arvense (niet giftig, mits in gebalanceerde hoeveelheid)

Deze heermoes-variant, ook wel bekend als de ‘’paardenstaart’’, wordt veelal gebruikt in supplementen, zoals Vitalstyle OerBalans en DermaControl. Deze soort is te herkennen aan de lengte van de eerste leden van de zijtakken ten opzichte van de lengte van de schedes om de hoofdstengel. Deze zijtakleden zijn namelijk altijd langer dan de schede. Bovendien zijn de zijtakken voorzien van vier sterk uitspringende ribben. Deze soort wordt geneeskrachtig ingezet bij dieren en mensen. Alleen bij dagelijkse inname in grote hoeveelheden kan deze soort vergiftigingsverschijnselen geven. De symptomen bij vergiftiging zijn zenuwafwijkingen en een wankele achterhand. Ook in hooi behoudt deze soort heermoes zijn werking. 

  • Equisetum Palustre (giftig)

Deze heermoes-soort wordt ook wel de ‘’moeraspaardenstaart’’ of ‘’Lidrus’’ genoemd. Het komt minder vaak voor dan de Arvense, maar wel in dezelfde omstandigheden en houdt van een natte omgeving. Deze soort is te herkennen aan de korte scheden die aan de lange hoofdas zitten, op iedere knoop staat een krans ervan ingeplant. Het verschil met de Arvense is dat het eerste gedeelte (segment) van de zijtakken, korter is dan één segment van de hoofdstengel. Deze soort is giftig bij hogere opname en behoudt ook in hooi zijn giftigheid.

  • Equisetum Sylvaticum (giftig)

Deze heermoes-soort wordt ook wel de ‘’bospaardenstaart’’ genoemd. Hij komt weinig voor in Nederland en staat op de rode lijst als kwetsbare soort. De plant komt voor op droge tot natte, vrij zure grond in houtwallen, loofbossen, bronbossen en aan waterkanten. Dit is dus een soort die je niet snel in de weide tegen zult komen. De soort ziet er pluiziger uit omdat de zijtakken fijner zijn en er meer aan een krans zitten dan bij de andere soorten. Later in het jaar vallen de zijtakken uit en blijft de roodbruine stengel met bloemhoofd over. Deze soort is giftig bij hogere opname en behoudt ook in hooi zijn giftigheid.

Heermoes (Arvense) als bemesting voor planten

Heermoes bevat veel kiezelzuur en de silicium in het kiezelzuur versterkt de celwanden van de planten. Heermoesaftreksel is het meest gekende plantenaftreksel tegen allerlei schimmelziekten. Het zou ook de weerstand van de plant tegen bladluizen en mijten vergroten. 
Door heermoesthee of -gier te maken kun je deze positieve eigenschappen gebruiken voor planten of kruiden. Heermoesaftreksel vraagt minder tijd dan heermoesgier en werkt evengoed plantversterkend. Het maken van heermoesgier stinkt enorm, omdat het gaat gisten. Daarom plaats je dit best zover mogelijk van je terras of huis. Je kan regelmatig een handvol lavameel toevoegen om de geur te verminderen.

Recept heermoesaftreksel of Equisetumthee

1. 1 kg verse heermoes op 10 liter water, een kwartier laten koken.
2. Enkele uren laten trekken en afzeven met behulp van linnen doek.
3. In flessen bewaren. Net voor gebruik de oplossing 5 tot 10 x verdunnen met water.

Recept heermoesgier

1. 1 kg verse heermoes op 10 l water zetten.
2. 10 tot 20 dagen laten trekken, afhankelijk van de buitentemperatuur.
3. Afzeven behulp van linnen doek en in flessen bewaren. Net voor gebruik de oplossing 10 x verdunnen met water.

DermaControl Brok
20 reviews
DermaControl Brok
147,99
Speciaal ontwikkeld voor paarden die schuren
Bevat kruiden ter ondersteuning van de huidfunctie
374 reviews
OerBalans
58,49
Balancer met alle belangrijke vitaminen, mineralen en kruiden
Laag suiker- en zetmeelgehalte én GMO vrij