Altijd 100% natuurlijke producten
Gratis verzending vanaf €49,-
Op werkdagen voor 16:00 besteld, volgende dag in huis
Binnen 14 dagen gratis retourneren
Start met typen om te zoeken

Hoe voorkom, herken en behandel je koliek?

Hoe voorkom, herken en behandel je koliek?

2022

Als paardeneigenaar weet je als geen ander hoe belangrijk het is om koliek te voorkomen. De darmflora van paarden is erg gevoelig. Met goed management rond het rantsoen van je paard kun je het risico verkleinen. In dit blog vertellen we je hoe koliek voorkomen, herkend en behandeld kan worden!

Hoe voorkom je koliek?

Pas op met voorjaarsgras

Veel paarden gaan in het voorjaar weer lekker de wei in na een winter in de paddock. De overgang van paddock naar gras kan gevaren met zich meebrengen, door de suikers in het verse voorjaarsgras. Om te groeien heeft voorjaarsgras suikers nodig. Al in het najaar slaat het gras veel suikers op, om in het voorjaar te gebruiken voor een snelle groei. Als paarden te veel suikers binnenkrijgen, kunnen de darmen te veel gas gaan produceren. Hierdoor kan gaskoliek ontstaan, maar ook een draaiing of verstopping van de darm kan het gevolg zijn.

Bouw het aantal graasuren rustig op

Geef eerst een portie ruwvoer voordat je paard de wei in gaat. Een gevulde buik kan het risico op een verstoorde darmflora verminderen. Bouw het aantal graasuren rustig op zodat de darmflora rustig kan wennen. Begin bijvoorbeeld met 15-30 minuten per dag en bouw dit per dag met 15-30 minuten op.

Minimaliseer veranderingen

Elke verandering kan effect op de gezondheid van een paard hebben. Veranderingen in het rantsoen, veel stress, een verhuizing naar een andere stal of veranderingen in de training kunnen voor koliek zorgen. Bij gevoelige darmen kan een nieuw pak hooi al de boosdoener zijn, maar ook hooi van slechte kwaliteit kan koliek als gevolg hebben. Probeer veranderingen zo geleidelijk mogelijk door te voeren, zodat je paard er zo min mogelijk van merkt en de darmen in balans blijven.

Zorg voor voldoende beweging

Van nature scharrelen paarden de hele dag door en leggen ze veel kilometers af. Het is daarom belangrijk dat paarden voldoende beweging krijgen, dit houdt de darmperistaltiek op gang. Dit zorgt ervoor dat de darmen in beweging blijven. Belangrijk om verstoppingskoliek te voorkomen!

Een gezond gebit

Verstoppingskoliek kan ontstaan als te grote hoeveelheden voeding niet goed langs een vernauwing in het darmkanaal kunnen. Als een paard goed kauwt, wordt dit vaak voorkomen. Laat het gebit van je paard regelmatig controleren en zo nodig behandelen, om gebitsproblemen te voorkomen.

Doe de koliek check!

Koliek is de nachtmerrie van elke paardeneigenaar. Het is zeer pijnlijk voor paarden en kan levensbedreigend zijn. Zowel de symptomen als oorzaken kunnen verschillen. Met deze Koliek Checklist kun je koliek snel herkennen.

  • Rollen: Paarden met koliek rollen veel, of gaan veel liggen en weer opstaan. Rolt je paard meer dan anders of is de stal heel erg omgewoeld? Dit kan door koliek komen!
  • Schrapen: Uit ongemak door de buikpijn kan een paard gaan schrapen met de voorbenen. Dit is een duidelijk teken van pijn!
  • Naar de buik kijken en schoppen: Een paard met koliek kijkt vaak naar zijn buik of flank. Schoppen naar de buik is ook een teken van buikpijn, veroorzaakt door koliek.
  • Zweten: Een paard met koliek kan hevig gaan zweten, zeker bij ernstige gevallen. Bij een dikke vacht of warm weer kan een paard extra zweten door koliek.
  • Afwijkende houding: Door de hevige buikpijn kan een paard met koliek een afwijkende houding aannemen, zoals overmatig gestrekt gaan staan.

Hoe werkt Colosan?

Colosan is het enige natuurlijke geregistreerde diergeneesmiddel voor paarden met koliek dat je zelf mag geven. De etherische oliën werken heel snel en effectief bij koliek en gasophopingen. Het heeft een gasafdrijvende en ontkrampende werking en daardoor ontspannen de darmen van paarden. Hierdoor keert de rust in de darmen snel terug. Vaak zie je na een half uur al verbetering en voelen paarden zich duidelijk beter. Als je weet dat je paard bijvoorbeeld gevoelig is voor gaskoliek bij de eerste weidegang, zorg dan dat je goed voorbereid bent. Koliek vraagt om snel handelen, zorg dus dat je Colosan altijd op voorraad hebt!

Hoe geef je colosan?

Colosan zit in een flesje met een doseerspuit waarmee je het onverdund kunt toedienen. Hiermee kun je het gemakkelijk in de mond spuiten. Indien nodig kan na 30 minuten tot 2 uur na de eerste dosering nog een dosering Colosan worden gegeven. Bel áltijd de dierenarts bij koliek, ook als je Colosan geeft.

Colosan is een hulpmiddel bij gasophoping in de darm en bij storingen in het maagdarmkanaal zoals verstopping, koliek en trommelzucht. Diergeneesmiddel REG NL 5633. SAMENSTELLING: Per 100 ml: Werkzame bestanddelen: Lijnolie 74,7 ml Zwavel 2,5 g Levertraan 18,0 ml Anijsolie 1,0 ml Venkelolie 1,0 ml Karwijzaadolie 1,0 ml Kaneelolie 1,7 ml Kamilleolie 0,1 g. KANALISATIE: VRIJ. DISTRIBUTEUR: ECOstyle Professional BV, Postbus 127, 8430 AC Oosterwolde. AANVULLENDE INFORMATIE: beschikbaar op aanvraag.

Colosan
96 reviews
Colosan
28,95
Bij koliek en gasophoping
Geeft direct verlichting