Altijd 100% natuurlijke producten
Gratis verzending vanaf €49,-
Op werkdagen voor 16:00 besteld, volgende dag in huis
Binnen 14 dagen gratis retourneren
Start met typen om te zoeken

Dunne mest is niet normaal

Dunne mest is niet normaal

2020 - Laatst geupdated: 2023

Een paard kan een keer diarree hebben. Maar als de mest wekenlang dun blijft, of er na het mesten steeds een waterige substantie wordt afgescheiden, is er meer aan de hand. Er is dan sprake van een disbalans in de darmen, waardoor de algehele weerstand van je paard achteruit gaat. Vooral bij voerwisselingen en na een worm- of antibioticakuur kan de darmflora van een paard uit balans raken.

De lange termijn effecten van langdurige dunne mest bij paarden worden nog wel eens onderschat, weet Yvonne van Hierden, specialist animal nutrition bij VITALstyle. “Natuurlijk heeft bijna elk paard wel eens diarree. Bijvoorbeeld als het voor het eerst in een volle, rijke wei wordt gezet. Dit soort acute diarree gaat echter snel weer over. Als een paard langer dunne mest heeft, bijvoorbeeld wekenlang, dan is er meer aan de hand. Dit geldt overigens ook als het paard min of meer normale mest heeft, maar er na het mesten dun mestwater wordt afgescheiden. Dit zijn beide tekenen dat de darmen niet werken zoals zou moeten.”

Darmflora verstoord

Dunne mest of mestwater duiden op een verstoring van het verteringssysteem. In de darmen leven allerlei bacteriën. Deze zijn heel belangrijk voor de spijsvertering en een goede werking van het immuunsysteem. “Denk maar aan die reclame voor Yakult”, aldus Van Hierden. “In de reclame voor dit drankje voor mensen werd gesteld dat 70% van je weerstand wordt bepaald door je darmen. Dat is bij paarden precies zo. Het immuunsysteem heeft cellen in de darmwand en uitsteeksels in de darm, die als het ware de status van de bacteriën daar meten. Als er veel slechte bacteriën tussen de goede zitten, reageert het immuunsysteem daar op. De darmwand kan ook beschadigd raken, waardoor voedingsstoffen en vocht niet meer goed kunnen worden opgenomen. Daarom is het zo belangrijk dat darmen gezond blijven en de bacteriën in de darmen in balans zijn.”

Krachtige kruiden

Dunne mest is een heel duidelijke indicator voor een verstoorde darmflora, maar het levert meer problemen op. Zo kan een paard minder energie opnemen uit het voer, waardoor het futloos kan zijn. Een sportpaard kan dan niet optimaal presteren en ook het aantrekken van de singel kan gevoelig zijn als het paard last heeft van gevoelige darmen.”

Het is dus belangrijk om de darmflora van een paard goed in orde te krijgen en houden. Bepaalde (stoffen uit) krachtige kruiden, maar ook (prebiotische) vezels en een darmflorastabilisator helpen hierbij. Het aanvullend dieetvoeder DarmBalans helpt de spijsvertering en de darmflora in balans te houden, voor een gezond paard met normale mest. Er zitten onder meer zoethoutwortel, wortelvlokken, mariadistelzaad, inuline, bentoniet, en de darmflorastabilisator (probiotica) saccharomyces cerevisiae in. “Ook bevat het prebiotische vezels, die een goede voedingsbodem zijn voor gunstige darmbacteriën. Probiotica stabiliseert de darmflora en zoethoutwortel ondersteunt het maag-darmslijmvlies. Van mariadistelzaad is wetenschappelijk aangetoond dat het een positief effect heeft op de lever. Dit orgaan is heel belangrijk bij het ontgiften: het breekt slechte stoffen af. Een paard met een beschadigde darmwand neemt veel meer giftige stoffen op dan normaal, de lever moet dan harder werken om deze op te ruimen en kan overbelast raken. Mariadistelzaad is goed voor de levercellen en ondersteunt de reinigende werking van de lever.”

Goede resultaten

DarmBalans bevat deze krachtige ingrediënten en helpt de darmflora van een paard – en daarbij dus de algehele gezondheid – (weer) op te bouwen. “Bij langdurige diarree adviseren we om DarmBalans minimaal vier weken tweemaal daags te geven. Dat is nodig, omdat de opbouw van de darmflora gewoonweg tijd nodig heeft”, aldus Van Hierden. Bij een tijdelijke onbalans van de darmflora, bijvoorbeeld bij paarden die gevoelig reageren (diarree) op een wormspuit of antibioticakuur, volstaat een hogere dosering gedurende vijf dagen. “We zien echt heel mooie resultaten van DarmBalans, al is het natuurlijk wel belangrijk dat het normale rantsoen van het paard in orde is. Voer moet passen bij je paard en zijn behoeftes. Is dat niet zo, dan kun je wel een supplement verstrekken, maar dan komt het probleem na een tijdje gewoon weer terug.”

Blijvend goede darmflora

Bij veel paarden brengt DarmBalans stabiliteit in de darmen. “Na een kuur DarmBalans wil je natuurlijk een blijvend goede darmflora houden bij je paard. Een mooie opvolger van DarmBalans is de vitaminen- en mineralenbalancer OerBalans. Deze voorziet je paard in alle behoeftes qua vitaminen, mineralen en kruiden. Juist de kruiden zorgen ervoor dat de darmflora wordt gevoed, voor een blijvend goede darmflora”, besluit Yvonne van Hierden.

‘Weer balans in darmen na voerwisselingen’

Dressuuramazone Yvonne Snieder heeft goede ervaringen met DarmBalans bij verschillende paarden. “Ik heb DarmBalans aan verschillende paarden gegeven die door voerwisselingen, stress en andere oorzaken dunne tot zeer dunne mest kregen. Het is heel bijzonder hoe snel je resultaat ziet! Al na enkele dagen merk je duidelijk verschil en gemiddeld is na een week de dunne mest verleden tijd. Ook eten ze paarden de DarmBalans brokjes graag. Voor een blijvende balans in de darmen geef ik OerBalans, waar de paarden het ook goed op doen. Ik ben erg tevreden.”

Foto: Yvonne Snieder

‘Na drie dagen weer mooie mesthoopjes’

Eefke gaf haar merrie DarmBalans na een vervelend incident. “Nadat mijn pechvogel door de brandweer uit de sloot was gehaald, kreeg ze een kuur antibiotica en ontstekingsremmers. Dit vanwege de vieze sloot en omdat ze misschien water had ingeslikt. Ze stond dag en nacht in de wei, maar moest nu ineens in de paddock en 's nachts op stal. Alles met elkaar zorgde dit voor waterdunne diarree. Ik ben gelijk begonnen met DarmBalans en al gauw werden het weer mooie hoopjes. De balans is hersteld!”

‘Eindelijk schone witte paardenbillen’

Al sinds Karin haar Tinkermerrie in bezit heeft, heeft het paard last van natte winden. “Ik heb van alles geprobeerd, uiteindelijk ook DarmBalans. Het resultaat na een week is bizar! Op de linker foto had ik haar vier dagen niet gewassen. Op de tweede foto is ze twee dagen niet gewassen en ze is gewoon wit, onvoorstelbaar! Ik ben erg blij met dit resultaat dankzij DarmBalans.”

DarmBalans Proefzakje
3,00
Brengt de darmflora van je paard in balans
Ondersteunt bij dunne mest en rantsoenwisselingen
DarmBalans
68 reviews
DarmBalans
48,95
Brengt de darmflora van je paard in balans
Ondersteunt bij dunne mest en rantsoenwisselingen