Altijd 100% natuurlijke producten
Gratis verzending vanaf €49,-
Op werkdagen voor 16:00 besteld, volgende dag in huis
Binnen 14 dagen gratis retourneren
Start met typen om te zoeken

6 Tips bij diarree bij honden

6 Tips bij diarree bij honden

2017 - Laatst geüpdated: 2023

We spreken van diarree bij een hond wanneer hij/zij meerdere keren per dag last heeft van waterdunne ontlasting. Niet alleen heel vervelend voor de hond, maar ook heel slecht voor de gezondheid! Diarree bij de hond is een teken van een spijsvertering die uit balans is geraakt. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Mogelijk heeft de hond een infectie opgelopen, at hij iets verkeerds of krijgt hij ander voer. Een gevoelige spijsvertering kan hier sneller op reageren dan een sterke en gezonde spijsvertering. Het is dan ook belangrijk om actie te ondernemen wanneer jouw hond aanhoudende diarree heeft. We geven je graag 6 tips over wat je kunt doen bij diarree bij jouw hond!

1. Kies de juiste voeding bij diarree

''Wat is de beste voeding voor een hond?'' is een vraag die veelal gesteld wordt door hondeneigenaren. Net als bij mensen geldt ook voor honden dat er geen ''beste voeding'' bestaat. Elke hond reageert anders op een bepaalde voeding. Mede daarom reageert de ene hond zijn spijsvertering heftiger op bepaalde voedingen of ingrediënten dan de ander! Voor honden met een gevoelige of slechte spijsvertering is het goed om voor een voeding te kiezen met:

  • 100% Natuurlijke ingrediënten: Chemische toevoegingsmiddelen, waaronder smaak-, kleur- en geurstoffen, zijn niet bevorderlijk voor de spijsvertering en gezondheid van de hond.
  • Gevarieerde samenstelling: Door een brede variatie aan ingrediënten aan de hond te bieden, creëer je een sterke en gezonde darmflora die in balans is!
  • Prebiotica en/of probiotica: Pre- en probiotica zijn belangrijke voedingsstoffen voor de darmen. Een hond met een gevoelige spijsvertering, of een spijsvertering die uit balans is, is het aan te raden voeding of een supplement te geven met pre- en probiotica. Weten waarom? Lees er alles over in het blog ''Prebiotica & Probiotica voor je hond of paard''.
  • Geperste brokken: Geperste brokken zijn over het algemeen vriendelijker voor de maag. Ze vallen makkelijker uiteen en zijn beter verteerbaar.
  • Laag vetgehalte: Het vetgehalte in hondenvoer moet idealiter minimaal 5,5% zijn, maar bij een gevoelige spijsvertering is het fijner voor de maag en darmen om niet meer dan 10% vet te hoeven verteren.
  • Hoog vochtgehalte: Bij diarree verliest een hond veel vocht. Zorg er dus voor dat je de brokken mengt met bijvoorbeeld natvoeding, om het vochtgehalte op peil te houden.
  • Elektrolyten: De belangrijke lichaamszouten gaan bij diarree ook verloren, net als vocht. Deze zijn juist nodig om het vocht in het lichaam vast te houden! Bepaalde natvoedingen bevatten ook elektrolyten, advies is om dit regelmatig te voeren ter aanvulling.

2. Let goed op: aanhoudende diarree bij je hond kan gevaarlijk zijn! 

Probeer niet meteen de diarree te stoppen met diarreeremmers. Diarree is een natuurlijke reactie van het lichaam om zo snel mogelijk van een schadelijke stof af te komen. Wanneer je meteen de diarree zou remmen, kan er meer schade aangericht worden. Probeer altijd eerst de oorzaak van de diaree te achterhalen en deze oorzaak waar mogelijk weg te nemen. Aanhoudende diarree bij je hond kan gevaarlijk zijn voor je hond. Bel altijd direct de dierenarts als je denkt dat je hond iets verkeerds of iets giftigs heeft gegeten.

3. Houd in de gaten waar je hond los wandelt 

Houd je hond aan de riem bij het wandelen. Vooral op plekken waar paarden- of vogelpoep ligt is het belangrijk dat je de hond in de gaten houdt. Wanneer hij hier een hapje van neemt, kan hij hier mogelijk diarree of een wormenbesmetting van krijgen! Om zeker te weten of er een infectie of wormbesmetting bij je hond speelt, kun je een monster van de ontlasting van je hond naar de dierenarts brengen.

4. Zorg dat je hond met diarree naar buiten kan

Je kunt je voorstellen dat het erg onprettig is voor de hond om constant aandrang tot poepen te voelen. Vooral als je goed van je baasje hebt geleerd om alleen buiten je behoefte te doen! Zorg er daarom voor dat de hond regelmatig de mogelijkheid krijgt om naar buiten te gaan voor de behoefte. Zo maak je het voor je hond meteen een stukje aangenamer.

5. Voorkom uitdroging bij de hond 

Zorg ervoor dat de hond met diarree voldoende drinkt. Bij diarree verliest de hond veel vocht, waardoor uitdroging een risico vormt. Voldoende drinkwater is uiteraard altijd van belang, maar probeer de hond met diarree ook extra vocht in te laten nemen door natvoer te geven. Ook is een hoog gehalte aan elektrolyten handig ter compensatie van het vochtverlies. Het weken van de hondenbrokken is ook een manier om meer vocht aan te bieden.

6. Ruim de diarree van je hond op 

Voor jouw hond wat minder belangrijk, maar voor andere dieren en kinderen des te meer! Jouw hond kan last hebben van een bacterie die besmettelijk is. Verklein de kans op verspreiding door de ontlasting direct in de prullenbak te gooien. Houdt eventuele andere honden apart om eventuele besmetting tegen te zijn.

Heeft mijn hond diarree?

De structuur, geur, kleur en hoeveelheid van de hondenpoep vertelt je veel over de gezondheid van de hond. In het blog ''Wat vertelt de ontlasting van je hond?'' kun je er alles over lezen! 

Heb je vragen over welke voeding of supplementen voor jouw hond geschikt zijn? Neem gerust contact op met onze klantenservice, we helpen je graag!