Altijd 100% natuurlijke producten
Gratis verzending vanaf €49,-
Op werkdagen voor 16:00 besteld, volgende dag in huis
Binnen 14 dagen gratis retourneren
Start met typen om te zoeken

Help, mijn hond braakt!

Help, mijn hond braakt!

2023

Heel vervelend voor jouw als baasje, maar nog veel vervelender voor jouw hond: braken! Wanneer je hond plotseling overgeeft, is dit vaak na één of twee keer braken weer over. Maar als je hond blijft overgeven is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen en snel een oplossing te vinden! In dit blog geven we je tips voor wanneer jouw hond overgeeft.

Oorzaken overgeven bij de hond

Er wordt gesproken van overgeven, of braken, bij de hond wanneer hij zijn eten en/of drinken uitspuugt. Vaak komt dat door het eten van iets verkeerds (iets dat bedorven is, meestal van de straat) of dat er nog iets onverteerbaars is achtergebleven in de maag. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld als ze op iets hebben gekauwd, zoals takken, speeltjes of voorwerpen van plastic of hele harde kauwproducten. Bij het afbreken van zo’n hard stukje geeft dat irritatie aan de maagwand, waardoor de hond gaat overgeven. Braken is op dat moment een goede oplossing van het lichaam om het uit de keel, slokdarm of maag te werken. Na het overgeven is de hond meestal opgelucht en heeft hij verder nergens meer last van. Soms is een paar keer achter elkaar overgeven nodig om alles uit het lichaam te krijgen. In het braaksel vind je dan vaak de veroorzaker: een hard stukje tak, een stuk van een bot of het puntje van een kalfshoefje.

Regelmatig overgeven bij de hond

Als je hond regelmatig braakt, is een bezoek aan de dierenarts nodig. Er is dan waarschijnlijk meer aan de hand en de hond moet uitvoerig wordt onderzocht om achter de oorzaak te komen. De oorzaak van braken bij de hond kan in het maagdarmkanaal zelf liggen, maar ook in een ander orgaan. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een aanhoudende ontsteking van het slijmvlies van de maag of de darmen. Hierdoor treedt er prikkeling op die tot overgeven bij de hond leidt. Maar de oorzaak van overgeven kan bijvoorbeeld ook in het evenwichtsorgaan van de hond gelegen zijn. In dat geval zal de hond naast het overgeven vanwege de misselijkheid, ook andere klachten hebben, zoals: omvallen en rondjes lopen.

Naast klinisch onderzoek van de hond (kijken, luisteren en voelen) zal er door de dierenarts vaak aanvullend onderzoek nodig zijn. Dit kan in de vorm van bloedonderzoek of een röntgenfoto/echo van de buik zijn. Pas als de oorzaak van het overgeven duidelijk is kan er een behandeling worden ingezet voor de hond.

VOEDING VOOR HONDEN DIE OVERGEVEN

Ligt de oorzaak van het braken bij een gevoelige of slechte spijsvertering? Dan is het belangrijk om de voeding van je hond aan te passen op deze situatie. Let hierbij op kwaliteitsvolle, gezonde en natuurlijke voeding. Hieronder vind je belangrijke onderdelen bij het kiezen van de juiste hondenbrokken en/of natvoer voor de hond met een gevoelige spijsvertering:

  • 100% Natuurlijk & GMO-vrij: Voedingen met chemische toevoegingsmiddelen zoals geur-, kleur-, smaak- en vulstoffen kunnen voor afvalstoffen in het lichaam zorgen, wat de spijsvertering onnodig en teveel belast. 100% Natuurlijke voeding dat ingrediënten bevat zonder GMO is een essentiële basis voor gezonde hondenbrokken en natvoer!
  • Goed verteerbaar: Om de gevoelige maag en darmen zo veel mogelijk te helpen, is goed verteerbare voeding essentieel. Vooral de eiwit- en vetverteerbaarheid is belangrijk. Denk hierbij ook niet alleen aan goed verteerbare ingrediënten, maar ook aan goed verteerbare brokken!
  • Geperste hondenbrokken: Geperste hondenbrokken zijn over het algemeen vriendelijker voor de maag dan krokante brokken. Ze vallen makkelijker uiteen in de maag, wat de vertering makkelijker maakt.
  • Brede samenstelling: Een gevarieerde samenstelling in hondenvoer ondersteunt het behoud van een gezonde en sterke darmflora. Ondanks dat er vaak gedacht wordt één eiwitbron te voeren, kan een brede samenstelling aan ingrediënten juist het risico op overgevoeligheden verkleinen.
  • Laag vetgehalte: Een laag vetgehalte is niet alleen fijn voor de maag, maar ook voor de alvleesklier. De vertering van vet wordt namelijk door het alvleesklier-enzym lipase gedaan. Bij (chronische) alvleesklierinsufficiëntie wordt dit enzym zeer beperkt aangemaakt. Een laag vetgehalte in de hondenvoeding helpt de verhouding lipase en vet in balans te brengen, zodat vet goed verteerd wordt.
  • Prebiotica & Probiotica: Beide voedingsstoffen spelen een zeer grote rol in de spijsvertering wanneer deze uit balans is. Weten wat pre- en probiotica voor honden doen? Lees het in dit blog!
  • Natvoer met elektrolyten: Een hond die regelmatig braakt verliest veel vocht. Zorg ervoor dat de hond dus genoeg drinkt en/of natvoer binnenkrijgt om het vochtgehalte op peil te houden! Natvoer met elektrolyten is vooral fijn om de verloren lichaamszouten weer aan te vullen, zodat het vocht ook beter vastgehouden wordt door het lichaam.

ADVIES NODIG?

Heb je persoonlijk advies nodig over welke voeding of supplementen je zou kunnen voeren aan je hond met een gevoelige maag? Neem dan vrijblijvend contact op met VITALstyle! Twijfel je over de gezondheid van je hond? Neem dan altijd contact op met de dierenarts!

Meer weten over Spijsverteringsproblemen bij honden? Lees er alles over in ons blog!