Altijd 100% natuurlijke producten
Gratis verzending vanaf €29,-
Levering binnen 1 tot 2 werkdagen
Binnen 14 dagen gratis retourneren
Start met typen om te zoeken

Overgeven bij de hond

Overgeven bij honden komt redelijk vaak voor en is na één of twee keer braken weer over, maar als je hond blijft overgeven is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. VITALstyle doet onderzoek en geeft jou in dit blog praktische informatie en tips. Neem bij twijfel altijd contact op met de dierenarts.

Overgeven bij de hond komt heel vaak voor!

Er wordt gesproken van "overgeven bij de hond" wanneer de hond zijn eten en/of drinken uitspuugt, wat vaak komt doordat ze iets verkeerds hebben gegeten (iets dat bedorven is, meestal van de straat) of dat er nog iets onverteerbaars is achtergebleven in de maag.
Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld als ze op iets hebben zitten kauwen, zoals takken, plastic of hele harde kauwproducten. Zo’n hard stukje geeft dan irritatie van de maagwand, waardoor de hond gaat overgeven. Overgeven is dan een prima oplossing van het lichaam om dingen uit het lichaam te werken. Na het overgeven is de hond meestal opgelucht en heeft verder nergens meer last van. Soms is een paar keer achter elkaar overgeven nodig om alles eruit te werken. In het braaksel vind je dan vaak een hard stukje terug van een takje, een stuk van een bot of het puntje van een kalfshoefje.

Regelmatig overgeven bij de hond?

Als een hond regelmatig misselijk is en/of overgeeft/kotst, is het nodig dat de hond uitvoerig wordt onderzocht door een dierenarts, om achter de oorzaak te komen. De oorzaak van braken bij de hond kan in het maagdarmkanaal zelf liggen, maar ook in een ander orgaan. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een aanhoudende ontsteking van het slijmvlies van de maag of de darmen. Hierdoor treedt er prikkeling op die tot overgeven bij de hond leidt. Maar de oorzaak van overgeven kan bijvoorbeeld ook in het evenwichtsorgaan van de hond gelegen zijn. Zo’n hond zal naast het overgeven, vanwege de misselijkheid, ook andere klachten hebben, zoals: omvallen en rondjes lopen.
Naast het klinisch onderzoek van de hond: kijken, luisteren en voelen, zal er door de dierenarts vaak aanvullend onderzoek nodig zijn. Dit kan in de vorm van bloedonderzoek of een röntgenfoto/echo van de buik zijn. Pas als de oorzaak van het overgeven duidelijk is kan er een behandeling worden ingezet voor de hond.

Honden met een gevoelige maag en/of darmen kunnen baat hebben bij de MAAG+DARM hondenbrokken van VITALstyle. Dit is een geperste brok met veel vezels en kruiden, die de spijsvertering stimuleren en ondersteunen. Een goede darmwerking is belangrijk voor de ondersteuning en het behoud van een goede gezondheid van je hond.