Altijd 100% natuurlijke producten
Gratis verzending vanaf €29,-
Op werkdagen voor 14:00 besteld, volgende dag in huis
Binnen 14 dagen gratis retourneren
Start met typen om te zoeken

Ondernemen op bedrijventerrein ecomunitypark

Anne Jan Zwart, gedreven ondernemer en een van de zoons van de oprichter van ECOstyle, nu EUROstyle, is al meer dan 40 jaar ECOstyler in hart en nieren. Hij is de initiator van het bijzondere bedrijventerrein Ecomunitypark waar ECOstyle Nederland gevestigd is. Lees hier zijn verhaal!

"ECOstyle zit bij ons in het hart, we gaan er met hart en ziel voor. We weten waar we vandaan komen. Duurzaam ondernemen is vanaf het eerste begin altijd onze leidraad geweest. Het is onze basis, geen marketingsausje, het komt uit ons hart. We hebben oprecht respect voor de toekomst en verantwoording voor de toekomstige generatie.

In de loop van de jaren is ECOstyle gestaag verder gegroeid. In Appelscha, waar we sinds 1967 gevestigd waren, liepen we tegen grenzen aan. Dan begin je als ondernemer na te denken over het soort werkomgeving waar je het liefst zou willen functioneren. Een plek waar we optimaal tot bloei kunnen komen. Het bedrijf, maar vooral ook de medewerkers. Zo ontstond al in 2002 het idee voor Ecomunitypark, een natuurlijk werklandschap in plaats van een bedrijventerrein. Waar alles in elkaar grijpt: het wordt een stijl van leven, met gedeelde waarden, volop ruimte voor creativiteit en innovatie. Waar trouwens ook gewoon geld verdiend wordt. Een ander business model, maar wel eentje waar People, Planet én Profit belangrijk zijn.

Ecomunitypark: het werklandschap van de toekomst

Een belangrijke motivatie om de plannen echt door te zetten was de geboorte van mijn eerste kleindochter. Wat me toen bij de keel greep was dat ik hoorde dat meisjes die op dat moment werden geboren 50% kans hadden om 100 of ouder te worden. Als je je dat realiseert en kijkt hoe we leven, dan nemen we niet genoeg actie gericht op de toekomst. We moeten veel actiever zoeken naar nieuwe oplossingen, willen veranderen.

Ecomunitypark is geen bedrijvenpark, maar een ecologisch werklandschap. We zijn bezig met gebiedsontwikkeling. Dat komt voort uit een verantwoordelijkheid voor de ruimte, want ruimte is schaars. De kwaliteit van de ruimte in het park heeft alles te maken met de menselijke ruimte en met natuur die in balans is. Het is een plek waar je je fijn voelt. Een mooi gebied waar het fijn is om te zijn, ongeacht het weer, ongeacht wat je er te doen hebt. Een goede kwaliteit van de ruimte voegt ook veel toe aan het businessmodel. Als mensen ergens graag zijn is hun inzetbaarheid groter, gezonder en duurzamer.

Centraal staat dat we met elkaar respect hebben voor de omgeving. Wij zijn maar passsanten. Als je zo naar de wereld kijkt krijgen uitdagingen een andere dimensie. Een belangrijk uitgangspunt is co-creatie. We streven naar een nauwe samenwerking met bedrijven onderling, en tussen bedrijven met het onderwijs.

We gaan een weg die nooit eerder is gegaan. Het is een model, we zullen niet zeggen dat het hét model is. Maar het moet anders en dit is een eerste stap in de transitie. Dit is waar ik in geloof. Nog steeds, of misschien nog wel meer dan toen ik het oorspronkelijk bedacht."