Het voorkomen, herkennen en ondersteunen van een gevoelige maag bij je paard
Recente studies hebben aangetoond dat ongeveer de helft van alle paarden een gevoelige maag heeft. Bij renpaarden is dit aantal zelfs nog veel hoger; ongeveer 90% van de renpaarden heeft een gevoelige maag. Een goed voermanagement, bewustzijn hoe je dit voorkomt, herkent en aanpakt is dus erg belangrijk. In dit blog nemen we je mee met de ins & outs over een gevoelige maag.
Hoe ontstaat een gevoelige maag?
De maag van een paard produceert constant maagzuur als hulp bij het verteren van voedsel. Speeksel zorgt ervoor dat het zure maagsap wordt geneutraliseerd. Alleen door te kauwen maakt een paard speeksel aan. Als de maag lang leeg is of er weinig speeksel wordt aangemaakt, kan het maagzuur de maagwand aantasten wat erg pijnlijk is. Ook stress heeft invloed op de maag. Stress zorgt voor een verminderde bloedtoevoer naar de maagwand, waardoor deze nog gevoeliger wordt voor maagzuur. Het is dus erg belangrijk om stress te voorkomen en dat paarden de hele dag door kleine beetjes kunnen eten, zodat voldoende speeksel wordt aangemaakt.
Hoe herken je een gevoelige maag?
- Boos bij poetsen en aansingelen
- Onrustig op stal
- Nukkig
- Minder werklust
- Luchtzuigen
- Kribbebijten
Hoe zuur is een paardenmaag?
Extreem zuur! Doordat voedsel maar kort in de maag blijft, is het zuureffect bij een paard sterk. Onderin de maag is de pH waarde van het zuur 2,0. Om te vergelijken hoe zuur dat is, als je je hand erin steekt zou je een brandwond krijgen. Daarom is het erg belangrijk dat je paard voldoende speeksel produceert, om het zuur te neutraliseren. Wanneer er voldoende speeksel én constant voedsel aanwezig is in de maag, wordt de zuurgraad gedempt en kun je een gevoelige maag voorkomen. Voldoende ruwvoer zorgt ervoor dat de maag altijd gevuld is én stimuleert de speekselproductie.
Volgorde van ruwvoer en krachtvoer
Het is daarom beter om je paard 's ochtends eerst een portie ruwvoer te geven en daarna pas krachtvoer. Doordat een paard flink moet kauwen op ruwvoer, wordt veel speeksel aangemaakt. Dit heeft een positief effect op de spijsvertering, omdat speeksel maagzuur neutraliseert en de maag beschermt. Wanneer dit niet geval is, kan een gevoelige maag op de loer liggen. Als je krachtvoer geeft nadat je paard ruwvoer heeft gehad, kan de maag zich beter beschermen tegen de maagzuren die een paard aanmaakt. Lekker kauwen op een portie ruwvoer is natuurlijk ook een fijne bezigheid voor je paard!
Complete bescherming voor een gezonde maag
GastroComplex is speciaal ontwikkeld voor paarden met een gevoelige maag. Het beschermt tegen de invloeden van stress, beschermt de maagwand en bevat buffers voor het behoud van een normale zuurgraad in de maag. Het complex aan bufferende en rustgevende ingrediënten zorgt voor het behoud van een goede zuurgraad in de maag. Ook wordt het maagslijmvlies beschermd en verzacht dankzij de kruidenextracten. GastroComplex is dé complete en natuurlijke ondersteuning voor paarden met een gevoelige maag.
‘Groot verschil in het gedrag’
De merrie van Tirza de Boorder heeft een gevoelige maag. “Na anderhalve week GastroComplex zag ik al een groot verschil in het gedrag bij mijn merrie. Ze is mooi vol qua conditie, vlot onder het zadel en een stuk vrolijker. Ook is de singelnijd een stuk minder. Ik ben een tijdje gestopt, maar toen was het verschil enorm! Ze blijft nu eindelijk op gewicht, ook zonder GastroComplex! Dat is voor het eerst sinds ik haar heb, terwijl er qua voer verder niks is veranderd. Ik ben er super blij mee en blijf het zeker voeren.”