Altijd 100% natuurlijke producten
Gratis verzending vanaf €49,-
Op werkdagen voor 16:00 besteld, volgende dag in huis
Binnen 14 dagen gratis retourneren
Start met typen om te zoeken

Paard met een gevoelige maag?

Paard met een gevoelige maag?

2019 - Laatst geupdated: 2023

Recente studies hebben aangetoond dat ongeveer de helft van alle paarden een gevoelige maag heeft. Bij renpaarden is dit aantal zelfs nog veel hoger; ongeveer 90% van de renpaarden heeft een gevoelige maag! Een goed voermanagement, bewustzijn hoe je dit voorkomt, herkent en aanpakt is dus erg belangrijk. In dit blog nemen we je mee met de ins & outs over een gevoelige maag van paarden.

Hoe ontstaat een gevoelige maag?

De maag van een paard produceert constant maagzuur als hulp bij het verteren van voedsel. Speeksel zorgt er vervolgens voor dat het zure maagsap wordt geneutraliseerd, zodat het geen schade aan de maag kan aanbrengen. Een paard maakt speeksel aan door te kauwen. Als de maag te lang leeg is of er weinig speeksel wordt aangemaakt, kan het maagzuur de maagwand aantasten wat erg pijnlijk is.

Ook stress heeft invloed op de maag. Stress zorgt voor een verminderde bloedtoevoer naar de maagwand, waardoor deze nog gevoeliger wordt voor het maagzuur. Het is dus erg belangrijk om stress te voorkomen en dat paarden de hele dag door kleine beetjes kunnen eten, zodat voldoende speeksel wordt aangemaakt.

Hoe zuur is een paardenmaag?

Extreem zuur! Doordat voedsel maar kort in de maag blijft, is het zuureffect bij een paard sterk. Onderin de maag is de pH waarde van het zuur 2,0. Om te vergelijken hoe zuur dat is, als je je hand erin steekt zou je een brandwond krijgen. Daarom is het erg belangrijk dat je paard voldoende speeksel produceert, om het zuur te neutraliseren. Wanneer er voldoende speeksel én constant voedsel aanwezig is in de maag, wordt de zuurgraad gedempt en kun je een gevoelige maag voorkomen. Voldoende ruwvoer zorgt ervoor dat de maag altijd gevuld is én stimuleert de speekselproductie.

Ook bestaan er zogenoemde 'buffers' voor de maag, om het maagzuur te helpen neutraliseren. Denk bijvoorbeeld aan Natriumbicarbonaat of Magnesiumoxide. Als je weet dat je paard een gevoelige maag heeft, is het dus verstandig om een voeding of supplement te zoeken die dit soort ingrediënten bevatten. Onze Gut & Gastro muesli en GastroComplex zijn twee voorbeelden.

Hoe herken je een gevoelige maag?

Een gevoelige maag kenmerkt zich aan meerdere dingen, maar belangrijk is om altijd zelf goed te kijken naar het gedrag van je paard. Merk je dat hij zich plots anders gedraagt? Dan is er wellicht meer aan de hand. Enkele voorbeelden van gedrag van een paard met een gevoelige maag kunnen zijn:

  • Boos bij poetsen en aansingelen
  • Onrustig op stal
  • Nukkig
  • Minder werklust
  • Luchtzuigen
  • Kribbebijten

Volgorde van ruwvoer en krachtvoer

Het is beter om je paard 's ochtends eerst een portie ruwvoer te geven en daarna pas krachtvoer. Doordat een paard flink moet kauwen op ruwvoer, wordt er dus veel speeksel aangemaakt. Als je krachtvoer geeft nadat je paard ruwvoer heeft gehad, kan de maag zich beter beschermen tegen de maagzuren die een paard aanmaakt.

Voeding voor paarden met een gevoelige maag

Goede voeding met ondersteunende ingrediënten is dus erg belangrijk als jouw paard een gevoelige maag heeft. Gut & Gastro is een vezelrijke en gezonde muesli als dagelijkse aanvulling op het ruwvoer. De muesli is rijk aan alle vitaminen en mineralen die een paard nodig heeft en bevat krachtige kruiden, prebiotische vezels en buffers voor de maag. Het is goed voor een normale maag- en darmfunctie. Gut & Gastro bevat ook een mix van gedroogde kruiden ter ondersteuning van de spijsverteringsprocessen, probiotische gist om de darmflora te stabiliseren én goed verteerbare vezels uit o.a. hooi en esparcette om bij te dragen aan het behoud van normale mest. Een goede basis dus om de maag én de darmen van je paard dagelijks te ondersteunen.

Extra ondersteuning voor het behoud van een gezonde maag

Ook paarden die plots in aanraking kunnen komen met een gevoelige maag, zoals na een verandering in het rantsoen of bij stressvolle momenten, kunnen extra ondersteuning voor de maag gebruiken. GastroComplex is speciaal ontwikkeld voor paarden met een gevoelige maag. Het beschermt tegen de invloeden van stress, beschermt de maagwand en bevat een complex van buffers en rustgevende ingrediënten voor het behoud van een normale zuurgraad in de maag. Ook wordt het maagslijmvlies beschermd en verzacht dankzij de kruidenextracten in dit bijzondere supplement. GastroComplex is dé complete en natuurlijke ondersteuning voor paarden met een gevoelige maag.

''Ik ben een tijdje gestopt, en toen merkte ik het direct!''

De merrie van Tirza de Boorder heeft een gevoelige maag. “Na anderhalve week GastroComplex zag ik al dat mijn merrie ondersteund werd. Ze is mooi vol qua conditie, vlot onder het zadel en een stuk vrolijker. Ook is de singelnijd een stuk minder. Ik ben een tijdje gestopt, en toen merkte ik het direct! Ik ben er super blij mee en blijf het zeker voeren.”

GastroComplex
32 reviews
GastroComplex
40,95
Goed voor een normale maagfunctie
Voor het behoud van een goede zuurgraad in de maag
22 reviews
Muesli Gut & Gastro
25,95
Laag suiker- en zetmeelgehalte en vrij van granen, melasse en soja
Complete muesli met vitaminen, mineralen en krachtige kruiden
Muesli Gut & Gastro Proefzakje
3,00
Laag suiker- en zetmeelgehalte en vrij van granen, melasse en soja
Complete muesli met vitaminen, mineralen en krachtige kruiden