0 Vergelijken
  • Altijd 100% natuurlijke producten
  • Gratis verzending vanaf €29,-
  • Levering binnen 1 tot 2 werkdagen
  • Binnen 14 dagen gratis retourneren

Zelfde product, andere leverancier

De VITALstyle producten Pyrogenium, Immulon en Coffea zijn, vanwege aanpassing in de wettelijk status, vanaf 6 april 2021 verkrijgbaar via de dierenarts. ‘Daarmee kunnen deze producten ook opgenomen worden in het Bedrijfsbehandelplan’, aldus Pier Oosterkamp, technisch directeur bij EUROstyle, waar het merk VITALstyle onder valt.

VITALstyle heeft niet zelf het initiatief genomen om de drie natuurlijke producten bij de dierenarts in het schap neer te zetten, geeft Pier Oosterkamp aan. ‘Pyrogenium, Immulon en Coffea hebben een registratie als diergeneesmiddel gekregen, een proces dat al vanaf 2014 is ingezet door de Europese verordening wat gold voor alle homeopathische diergeneesmiddelen, om erkenning te krijgen voor de werking van deze natuurlijke producten.’ Van de meer dan 800 middelen zijn er uiteindelijk 40 aanvragen ingediend, waarvan tien goed gekeurd. Van die 10 zijn er vier van VITALstyle. Bij zo’n registratie hoort echter ook een zogenaamde kanalisatie, oftewel via welk kanaal en onder welke voorwaarden zijn deze producten beschikbaar, verwoordt Oosterkamp de vraag die nu een antwoord kent. ‘Omdat dierenartsen bij deze drie producten een specifieke indicatie kunnen meegeven, vallen ze in de categorie UDA.’

 

Naamloos-1.jpg

Vier verschillende codes

Diergeneesmiddelen krijgen één van de vier verschillende codes mee bij hun registratie. Daarmee is wettelijk geregeld hoe veehouders de middelen kunnen verkrijgen en wie er verantwoordelijk is voor een juist gebruik. Zo zijn er de vrije middelen die zonder recept te verkrijgen zijn. Middelen met de URA aanduiding worden uitsluitend op recept afgeleverd, maar kan de veehouder zelf toedienen. Denk aan bijvoorbeeld wormmiddelen. Dan heb je de UDA- -middelen die op recept en door de dierenarts afgeleverd moeten worden, maar ook zelf toegediend mogen worden door de veehouder. Pyrogenium, Immulon en Coffea kregen eerder een vrije code, maar zijn inmiddels dus in de klasse UDA gekomen. De zwaarste categorie, de UDD mogen uitsluitend door dierenartsen toegediend worden.

Duidelijke indicatie

Dat Pyrogenium, Immulon en Coffea nu als UDA zijn bestempeld komt doordat deze diergeneesmiddelen ingezet kunnen worden bij een indicatie, een gerichte behandeling. Zo pakt Pyrogenium ontstekingen aan en helpt bij problemen met de uiergezondheid. Coffea wordt toegepast bij verstoringen van de algehele gezondheidstoestand zoals doorbloedingsstoornissen, spijsverteringsproblemen of afgenomen eet- en zuigbehoefte. Immulon wordt ingezet bij ziekteprocessen met koorts en ontstekingen zoals diarree en luchtwegaandoeningen. ‘Dat betekent ook dat de dierenarts eerst een diagnose moet stellen bij het dier om de indicatie voor deze middelen af te geven’, verklaart Oosterkamp de vernieuwde werkwijze. ‘Deze diergeneesmiddelen kunnen ook opgenomen worden in het bedrijfsbehandelplan. Ze kunnen daarmee een waardevolle bijdrage leveren aan de behandeling, wat uiteindelijk leidt tot meer inzet van natuurlijke middelen.’
 

Minder AB-gebruik

VITALstyle is het gesprek met dierenartsen aangegaan om de meerwaarde van de natuurlijke producten te duiden. ‘De reacties zijn positief’, ervaart Oosterkamp. ‘Dierenartsen zijn nieuwsgierig naar de werking, ze willen alles van deze middelen weten. Daarbij komt dat ook zij uitgedaagd worden minder antibiotica te gebruiken, ze zoeken naar alternatieven’, merkt hij. ‘Onze ervaring is dat onze producten ondersteunen en heel goed naast reguliere diergeneesmiddelen ingezet kunnen worden. Dat bevordert de genezing, weerstand en het welzijn van de dieren. Dat is uiteindelijk het gemeenschappelijke doel.’ Pyrogenium, Immulon en Coffea worden straks vermarkt onder het merk VETstyle. De vakhandels die de diergeneesmiddelen nog op voorraad hebben staan, mogen deze nog verkopen tot de houdbaarheid verstreken is.

Lees ook handige tips en meer informatie over: