0 Vergelijken
  • Altijd 100% natuurlijke producten
  • Levering binnen 2 tot 3 werkdagen
  • Vanaf €50,- GRATIS verzending

Welke producten zijn giftig voor honden

Van sommige producten weten veel hondeneigenaren inmiddels dat het giftig is, maar wist je ook dat bijvoorbeeld noten en tomaten niet goed zijn voor honden? Niet alles wat gezond is voor mensen is dat ook voor honden. We vertellen je graag meer welk eten giftig is en waarom! 

Chocolade

Chocola bevat theobromine, wat ontzettend giftig voor honden en katten. Hoe puurder de chocola, hoe meer theobromine en dus giftiger. Laat chocola dus nooit slingeren en zorg ervoor dat je hond er niet bij kan. Zeker wanneer de paaseitjes en chocoladeletters in overvloed zijn is het risico groot! 

Alcohol

Honden kunnen grote problemen krijgen door alcohol. Braken, problemen met ademhalen, diarree en coma kan het gevolg zijn van alcohol. 

Cafeïne

Cola, koffie, thee en energy drink bevatten cafeïne, wat zeer slecht is voor honden. Een hond die teveel cafeïne binnenkrijgt, kan hieraan overlijden. Je herkent een cafeïnevergiftiging aan een versnelde ademhaling en hartslag, een trillende hond, ongecontroleerde beweging van de spieren en er kunnen inwendige bloedingen optreden. Helaas kun je niets doen aan een cafeïnevergiftiging. 

Avocado

De pit en schil van een avocado bevatten persine, wat giftig is voor honden. Een hond wat persine binnen heeft gekregen wordt sloom, moet hoesten en kan last krijgen van alvleesklierontsteking. Ook kan de hond last krijgen van benauwdheid, blauw tandvlees, vochtophopingen en een slechte conditie. Wanneer een hond een te grote hoeveelheid persine heeft binnengekregen kan een hartstilstand het gevolg zijn. 

Druiven en rozijnen

Een handje vol druiven of rozijnen kan al grote gevolgen hebben. In druiven en rozijnen zit een stof die zeer giftig is voor honden. Welke stof dit is en wat de oorzaak hiervan is, is nog steeds niet duidelijk helaas. Nierfalen en de dood kunnen het gevolg zijn als een hond druiven of rozijnen eet. 

'Altijd-goed-voor-jouw-hond' producten:

Rauwe aardappelen

Ongekookte aardappelen bevatten solanine, wat giftig is voor zowel mensen als honden. Solanine zit vooral in de schil en uitlopers. Een gekookte aardappel is voor mens en hond veilig, doordat het water achterblijft in het water. 

Noten

Noten, macadamia- en walnoten, vormen een risico voor honden. Zo kunnen walnoten giftige schimmels bevatten en macadamianoten kunnen voor problemen aan de spieren en het zenuwstelsel zorgen. Ook kunnen honden allergisch zijn voor pinda’s, waardoor opletten met pindakaas erg belangrijk is. Wil je je hond toch een nootje geven? Check dan eerst goed welke je zonder problemen kunt geven! 

Verschillende groenten

Sommige honden hebben een allergie voor groenten uit de zogenaamde nachtschade familie. Van aubergine, paprika en tomaat kunnen honden met een allergie hiervoor jeuk krijgen. Ook voor honden met artrose is het beter deze groenten niet te geven 

Xylitol

Xylitol vind je in producten zonder suiker, zoals kauwgom, pindakaas met minder suiker en tandpasta. Wanneer een hond xylitol binnenkrijgt kan een hond in coma raken en zelfs overlijden. 

Uien en knoflook

Wanneer een hond ui en/of knoflook heeft gegeten kan dit bloedarmoede en maag- en darmkrampen veroorzaken. Ui is schadelijker dan knoflook en het maakt niet uit of een hond dit binnenkrijgt in gekookte versie of in poedervorm. Ook prei en bieslook, familie van de ui, heeft een negatief effect. 

Champignons

Champignons en paddenstoelen kunnen voor flinke maagkrampen en misselijkheid zorgen. Honden kunnen in shock raken en er zelfs aan overlijden. Vooral kleine honden zijn hier gevoelig voor. 

Rauw varkensvlees

Geef je je hond rauw vlees? Rauw varkensvlees kan de voor honden en katten altijd dodelijke ziekte van Aujeszky bevatten. Gelukkig komt de ziekte weinig voor, maar het is en blijft een risico. 

Zout

Een hond met zoutvergiftiging kan braken, diarree krijgen en veel gaan drinken. Het wordt soms gegeven om een hond te laten braken, maar dat is ontzettend slecht! Ook kan een zoutvergiftiging voor epileptische aanvallen zorgen en uiteindelijk de dood. 

Pitten

Pitten van bijvoorbeeld abrikozen, appels, kersen en pruimen bevatten blauwzuur. In grote hoeveelheden is blauwzuur giftig. Als je dit fruit aan je hond wil geven, verwijder dan eerst alle pitten! 

Medicijnen

Heb je je eigen medicijnen goed opgeborgen? Zorg ervoor dat je hond niet bij je medicijnkastje kan komen om vergiftiging te voorkomen. Ook zijn medicijnen voor mensen niet geschikt voor honden, geef dit dus nooit! 

Dierenarts inschakelen

Bel je dierenarts altijd direct bij een vermoeden van het eten van iets verkeerds of een vergiftiging. Zo kan eventuele schade wellicht voorkomen worden! 

Lees ook handige tips en meer informatie over: