Hooikoorts bij paarden?
Net als mensen, kunnen ook paarden last hebben van hooikoorts. Paarden met "pollenkriebels" zijn gevoelig voor het stuifmeel van bloeiende bomen, grassen en struiken. Door dit stuifmeel reageert het lichaam overgevoelig, waardoor hoofdschudden, een jeukende neus of loopneus, kortademigheid of kuchen het gevolg kunnen zijn. Deze pollenkriebels zijn niet alleen erg vervelend voor paarden, maar kunnen ook voor problemen zorgen bij het rijden. Het pollenseizoen loopt ongeveer van maart t/m september. Pollen kunnen zich bij droog en rustig weer het beste verplaatsen in de lucht.
Hoe ontstaan pollenkriebels bij paarden?
In het pollenseizoen zweven de pollen door de lucht en komen ze in contact met het lichaam van je paard via de slijmvliezen van de ogen en neus. Net als bij mensen met hooikoorts merk je hier weinig van als je hier niet overgevoelig voor bent. Paarden met pollenkriebels reageren hier heftig op. Waarom? Het lichaam ziet pollen als een gevaarlijke of lichaamsvreemde stof en het immuunsysteem gaat afweerstoffen hiertegen aanmaken. Hierbij komt het stofje histamine vrij, dat de symptomen veroorzaakt die kenmerkend zijn voor en herkenbaar zijn bij pollenkriebels.
Hoe herken je pollenkriebels bij paarden?
Pollenkriebels bij paarden zijn te herkennen aan verschillende symptomen. We zetten ze voor je op een rij:
- Hoofdschudden (headshaking)
- Een loopneus met doorzichtige neusuitvloeiing
- Jeukende neus en/of mond
- Dikke ogen
- Kuchen
- Kortademigheid
De symptomen verschillen uiteraard per paard. Ook de vorm van pollenkriebels per paard verschilt. Zo hoeft een paard niet voor alle pollen gevoelig te zijn, één specifieke soort kan al voor heftige reacties zorgen.