0 Vergelijken
  • Altijd 100% natuurlijke producten
  • Gratis verzending vanaf €29,-
  • Levering binnen 1 tot 2 werkdagen
  • Binnen 14 dagen gratis retourneren

Kalverdiarree: een complete aanpak loont

De eerste levensweken van het kalf zijn bepalend voor de verdere ontwikkeling van het kalf en een goed ontwikkelde vaars. Hoge infectiedruk en slechte weerstand veroorzaken groeistops, diarree en uiteindelijk uitval. De meeste uitval vind binnen de 21 dagen plaats. Het is daarom belangrijk om in de eerste levensweken adequaat te handelen en bij aanwezigheid van ongewenste organismen zoals bacteriën, virussen en parasieten (The BIG 5) het kalf te ondersteunen om verdere groeistops te minimaliseren. Meer hierover lees je in dit blog!

Oorzaken van kalverdiarree 

Op elk bedrijf zijn ongewenste organismen te vinden zoals bacteriën, virussen en parasieten die diarree kunnen veroorzaken (The BIG 5). Deze vijf meest voorkomende ongewenste organismen op melkveebedrijven staan bekend om hun agressieve aanpak, wat voor een kalf levensbedreigend kan zijn. Zeker als de kalveren niet goed willen drinken of slap zijn. 40% van de kalveren krijgt de weinig biest binnen. Doordat de weerstand van een kalf in de eerste levensweken vaak nog onvoldoende is, kunnen de ongewenste organismen gemakkelijk toeslaan. Meerdere kalveren bij elkaar of wanneer de kalveren in de zelfde stal staan als de melkkoeien, geeft een hoge infectiedruk en dus meer risico van overdracht van ziektekiemen. Een goede hygiëne in de kalverstal is hierbij natuurlijk onmisbaar. Een kalf heeft ook 17x meer kans op luchtwegproblemen wanneer het diarree gehad heeft.

Nijhoving I., Henselmans T. (2015)

Wat een kalf nodig heeft bij diarree 

In de darmen ligt de basis voor een goede weerstand. Bij diarree is de weerstand hard bezig om de balans te herstellen. Eerst moet het ongewenste organisme die de diarree veroorzaakt de darmen verlaten. Het kalf verliest hierdoor veel vocht en lichaamszouten (elektrolyten). Daarna kan het herstel pas beginnen. Een kalf met diarree heeft direct een vochttekort en verliest gewicht door een tekort aan eiwitten en energie. Om erger te voorkomen worden vaak elektrolyten ingezet bij diarree. Dit helpt alleen om het vochttekort op te heffen. 

Maar een kalf heeft meer nodig dan alleen elektrolyten, zeker wanneer er één van de ongewenste organismen van ‘The Big 5’ de veroorzaker is van de diarree. Er is een brede ondersteuning nodig op de darmen, de ziekteverwekker en de eventuele toxines om de welbekende weerstandsdip bij diarree te voorkomen. 

Veel bekende middelen tegen de bestrijding van bijvoorbeeld C. Parvum (Crypto), doen verder niets aan de ondersteuning op de darmen of weerstand. Een kalf heeft een complete aanpak nodig bij diarree: aanvullen vochtbalans, aanvullen energiebalans, darmbalans, aanpakken van de ziekteverwekker, het binden van gifstoffen en het opbouwen van de darmflora met pre- en probiotica. 

Diarree compleet aanpakken 

Na de geboorte verliest het kalf gewicht. Voor een goede start is het cruciaal om snel weer op geboortegewicht te komen. Bij diarree verliest het kalf naast vocht ook gewicht, een zogenaamde groeistop. Diarree snel aanpakken is dus erg belangrijk! 
Om te voorkomen dat het kalf in een negatieve spiraal beland is het belangrijk om een brede ondersteuning op de darmen te geven wat helpt om de darmflora weer op te bouwen. Een dieet- of diervoeder dat niet alleen maar energie geeft, maar ook het vochttekort compenseert, de weerstand ondersteunt, het darmslijmvlies en de darmwand tegen schadelijke organismen beschermt, de darmflora ondersteunt en stabiliseert, toxines bindt, de eetlust stimuleert en immunoglobulinen evat is de complete aanpak.   

Naast het aanpakken van diarree van binnenuit en het verlagen van de infectiedruk, moet er ook gedacht worden aan bijvoorbeeld hygiëne in de stal of een kalverdekje beneden de 10 graden Celsius. Zo verspilt het kalf niet onnodig energie en kan het lichaam zich beter concentreren op herstel van de darmflora. 

> Lees meer over het beschermen van het kalf tegen Cryptosporidium