0 Vergelijken
  • Altijd 100% natuurlijke producten
  • Gratis verzending vanaf €29,-
  • Levering binnen 1 tot 2 werkdagen
  • Binnen 14 dagen gratis retourneren

Immunoglobulinen zijn onmisbaar bij herstel kalverdiarree

Direct handelen bij kalverdiarree kan van levensbelang zijn. Naast een groeistop en een grotere kans op luchtwegproblemen, kan het kalf snel uitdrogen met de dood tot gevolg. Door het geven van immunoglobulinen is het kalf snel weer in balans, zodat een groeistop wordt geminimaliseerd. Benieuwd wat immunoglobulinen zijn, hoe ze worden geproduceerd en waarom ze zo belangrijk zijn bij kalverdiarree? Dat lees je in dit blog!

Bescherm de darmwand 

Het is bij bijna alle soorten diarree belangrijk dat het darmslijmvlies en de darmwand van het kalf beschermt worden met immunoglobulinen. Immunoglobulinen zijn antistoffen die ongewenste organismen, zoals schadelijke virussen, bacteriën of parasieten onschadelijk maken. 

Wanneer diarree veroorzaakt wordt door één van de meest voorkomende ziekteverwekkers op melkveehouderijbedrijven (The BIG 5), raakt de darmwand in veel gevallen beschadigd. Een beschadigde darmwand kan moeilijk voedingstoffen opnemen. En juist in de eerste levensweken is het goed opnemen van voedingsstoffen van levensbelang voor kalveren. Een gezonde en goed ontwikkelde darmflora staat aan de basis van een goede weerstand en ontwikkeling van een gezond kalf tot een goed ontwikkelde vaars. 

Antistoffen verzamelen uit eieren 

Immunoglobulinen zijn antistoffen waar een kalf niet zonder kan. In een laboratorium worden pathogenen gekweekt en daaruit worden antigenen gemaakt. Een antigeen is een molecuul dat in staat is een reactie van het immuunsysteem op te wekken, waarbij antistoffen worden aangemaakt. Vervolgens wordt een kip ingespoten met antigenen tegen specifieke ziektewekkers van kalveren zoals, ongewenste virussen, bacteriën of parasieten (The BIG 5). Het immuunsysteem van de kip reageert op de antigenen en maakt antistoffen (eiwitten) aan. De kip, behandeld met specifieke antigenen, legt eieren met de antistoffen. De eieren worden zo bewerkt dat de antistoffen (immunoglobulinen) er uit worden gehaald. Deze immunoglobulinen kunnen vervolgens aan dieetvoeders worden toegevoegd. 

Bekijk de infograpic 'antistoffen verzamelen uit eieren' 

Kalf mest normaal 

Geef bij een verhoogd risico op diarree in de eerste levensdagen of bij diarree ter bescherming tegen ongewenste ongewenste organismen een dieetvoeder met alle nodige voedingsstoffen en in het bijzonder immunoglobulinen. Het kalf krijgt zo de belangrijke immunoglobulinen binnen en deze kunnen hun werk in de darmwand tegen de specifieke ziekteverwekkers (The BIG 5) uitvoeren. Zodra er schadelijke virussen, bacteriën of parasieten het lichaam binnendringen, worden deze onschadelijk gemaakt. Zo wordt diarree compleet aangepakt of, in geval van risico op diarree, blijft de darmflora van het kalf goed functioneren zodat er geen diarree ontstaat. Immunoglobulinen zijn dus onmisbaar bij bijna alle soorten diarree. Nog een voordeel van immunoglobulinen is dat ze de weerstand van het kalf breed ondersteunen voor de ontwikkeling tot een goed ontwikkelde melkkoe! 

> Lees meer over de complete aanpak van kalverdiarree 

Lees ook handige tips en meer informatie over: