2020 - Laatst geupdated: 2022
Voor menig paardeneigenaar staat het voorjaar gelijk aan rondvliegende haren bij het poetsen. De verhaarperiode is intensief voor paarden en kost veel energie. Gemiddeld duurt het verharen enkele weken, maar dit is natuurlijk afhankelijk van de dikte van de vacht. Oudere paarden of paarden met een verminderde weerstand, bijvoorbeeld door ziekte, kunnen soms moeite hebben met verharen. Extra ondersteuning is hierbij onmisbaar, in dit blog geven we je vijf handige tips!
Hoe werkt het verharen?
De gladde en dunne zomervacht van paarden is belangrijk bij het kwijtraken van warmte. De dikke wintervacht werkt vanzelfsprekend isolerend en zorgt ervoor dat paarden het niet koud krijgen. Zodra de dagen langer worden en het langer licht is krijgen paarden een ‘seintje’ dat het tijd is om de vacht te gaan wisselen. De hypofyse begint dan met de aanmaak van hormonen die de verharing in gang zetten. De hypofyse is een klier onderaan de hersenen die verschillende hormonen produceert, met elk een eigen functie in het lichaam.
De lengte van de dag en het aantal lichturen spelen dus een belangrijke rol bij de start van het verharingsproces. Dit verklaart ook dat paarden soms al beginnen met verharen, terwijl het nog warm is in het najaar of juist koud in het voorjaar.
Verharen kost energie
Voor veel paarden verloopt de verharing zonder problemen en zijn ze binnen enkele weken van vacht gewisseld. Ook voor gezonde paarden met een goede weerstand is het verharen een intensief proces wat veel energie kost. Het kan daardoor voorkomen dat je paard minder energie heeft en wat minder in zijn hum is.
Moeite met verharen?
Paarden op leeftijd, met een verminderde weerstand of met een ziekte zoals PPID kunnen meer moeite hebben met de verharing en er lange tijd over doen om van vacht te wisselen. Ook als een paard te dik of te dun is kan het verharen moeizamer gaan. Daardoor is het verharen voor paarden met een verminderde weerstand extra belastend. Hoe kun je paarden die moeite hebben met verharen extra ondersteunen? We geven vijf tips!
1. Een goede poetsbeurt
Bij het poetsen van je paard geef je niet alleen een lekkere massage, ook wordt de doorbloeding van de huid gestimuleerd. Hierdoor laten de haren beter los. Uiteraard zorg je met een goede poetsbeurt ook dat de verharing sneller gaat en losse haren verdwijnen. Die losse haren jeuken best wel, dus je paard zal je dankbaar zijn als je ze regelmatig weg borstelt.
2. Houd de weerstand op pijl
Minder energie, moeite met het aanmaken of juist verliezen van de vacht, een doffe vacht, gevoelige luchtwegen of juist een snotneus zijn signalen van een verminderde weerstand. Vooral oudere paarden hebben vaak moeite met het behouden van een goede weerstand en kunnen een extra steuntje in de rug gebruiken. Geef ImmunoBoost voor een soepele overgang naar het voor- en najaar en een sterke weerstand! Dit verhoogt de vitaliteit en is dé ondersteuning voor paarden die een weerstandsboost kunnen gebruiken. Het geeft een krachtige opkikker voor een sterk immuunsysteem. Onmisbaar wanneer de weerstand van je paard niet optimaal is. Het bevat o.a. vitamine C uit druivenextract en Echinacea voor een goede weerstand.
3. Zorg voor een gezonde huid & vacht van binnenuit
Een glanzend paard met een mooie vacht zien we graag! De stofwisseling speelt hierbij een grote rol. Een optimale stofwisseling zorgt voor een blijvend gezonde soepele huid en een glanzende vacht. Kruiden die de stofwisseling optimaal ondersteunen, in balans brengen én houden zijn hierbij onmisbaar. Ook vitaminen en mineralen spelen een belangrijke rol. OerBalans bevat een hoog gehalte vitaminen, mineralen en kruiden die de weerstand optimaal ondersteunen. Het resultaat? Een gezond paard met een gezonde en stralende vacht!
4. Voeg vetzuren toe aan het rantsoen
Veel paardeneigenaren geven LijnzaadOlie bij het verharen en dat is niet voor niets! LijnzaadOlie zorgt niet direct voor een snellere verharing, maar wel voor extra energie en uiteindelijk een gezonde glanzende vacht. Paarden die de beschikking hebben tot vers gras krijgen vaak voldoende vetzuren binnen. Staat je paard niet op de weide? Dan is het zeker een goed idee om het rantsoen aan te vullen met LijnzaadOlie.
5. Zorg voor voldoende licht
Wanneer de dagen langer worden, en het dus langer licht blijft, krijgt de hypofyse het seintje dat de warme zomer er aan komt! Wanneer je het licht in de stal 's nachts aan laat, verstoor je het natuurlijke ritme en kunnen de hormonen uit balans raken. Zorg er dus voor dat je in de winter het licht 's nachts uit laat en je paard in de zomer zo veel mogelijk van het daglicht kan genieten.
“Betere aanmaak én verlies van de wintervacht”
Laurie is enthousiast over ImmunoBoost bij Henk, een 29 jarige Welsh die moeite heeft met het aanmaken én verliezen van zijn wintervacht. “Hij wordt daarnaast ook futloos en krijgt er jeuk van. Hoe ouder een paard wordt hoe slechter de weerstand vaak wordt. ImmunoBoost ruikt erg lekker en Henk vindt het heerlijk. Hij zat midden in de aanmaak van zijn wintervacht toen hij ImmunoBoost kreeg. Ik heb gemerkt dat zijn wintervacht mooier aan het doorkomen is en hij ook geen last heeft van jeuk tijdens deze aanmaak, wat hij normaal wel heeft. Erg tevreden mee!’’