2025
Suiker en zetmeel zijn misschien wel de meest besproken onderwerpen als we kijken naar gezond paardenvoer. Je wilt graag een laag suiker- en zetmeelgehalte in het totale rantsoen van je paard, maar waarom? In dit blog leggen we je uit wat suiker en zetmeel doet in het paardenlichaam en waarom je dit het beste kunt beperken in het totale rantsoen.
Suiker in paardenvoer
Om te beginnen is het goed om te weten dat suikers niet per definitie slecht zijn. Het gaat vooral om de hoeveelheid en het type suiker dat een paard binnenkrijgt. Suiker is namelijk ook een bron van energie en is nodig om andere voedingsstoffen in het lichaam op te nemen. Maar een overschot aan suiker kan zorgen voor een te hoge bloedsuikerspiegel. Als deze continu te hoog is, kan dit al snel tot gezondheidsproblemen zoals insulineresistentie leiden. Daarom is het belangrijk om goed te letten op het suikergehalte in het rantsoen van je paard, denk hierbij aan het ruwvoer, krachtvoer en supplementen.
Wist je dat...
...een wortel van 200 g ongeveer 2 suikerklontjes bevat?
Natuurlijke suikers in paardenvoer
Groenten, fruit, grassoorten, bloemen of kruiden, ze bevatten allemaal suikers van nature. Het is de groei-energie van de plant. Zo bevatten grassoorten fructaan, en groenten en fruit fruitsuikers. De suikers uit deze natuurlijke bronnen noemen we dan ook ‘’natuurlijke suikers’’. Deze zijn immers niet ‘’los’’ toegevoegd aan voer, maar zitten van nature in het ingrediënt. Je zult dus altijd suikers tegenkomen in paardenvoer, paardensnoepjes en de meeste paardensupplementen, met uitzondering van bijvoorbeeld lijnzaadolie en magnesiumcitraat.
Toegevoegde suikers in paardenvoer
Behalve van nature aanwezige suikers in natuurlijke ingrediënten, bestaan er ook vormen van suiker die bewust zijn toegevoegd aan paardenvoer. Denk hierbij aan koolhydraten en zetmeel uit granen of melasse van de suikerbiet. Dit zie je vaak in (kracht)voer zoals brok, muesli of slobber, maar ook in supplementen. Vitalstyle kiest hier bewust niet voor. Toegevoegde suikers zijn onnodig en tevens een belasting voor de spijsvertering en stofwisseling van het paard. Het langdurig voeren van veel suiker en zetmeel zorgt voor pieken in de bloedsuikerspiegel, wat het lichaam met behulp van insuline weer moet reguleren. Om pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel te voorkomen, kun je daarom beter kiezen voor vezels en vetzuren die voor langzaam vrijkomende energie zorgen.
Kijk op het etiket voor toegevoegde suikers!
Dextrose, glucose, fructose, maltose, rietsuiker en melasse zijn o.a. vormen van toegevoegde ‘’snelle’’ suikers die je op de verpakking van paardenvoer kunt tegenkomen. Ze zorgen voor schommelingen van de bloedsuikerspiegel. Vermijd deze daarom wanneer mogelijk wanneer je paard gevoelig is voor suiker.
De vertering van suiker en zetmeel
In het ideale geval worden suiker en zetmeel in de dunne darm verteerd. Vezels die moeilijker verteerbaar zijn worden in de dikke darm door bacteriën afgebroken. Dit proces zorgt voor de energievoorziening van het paard. Bij een overschot aan suiker, bijvoorbeeld wanneer het rantsoen een hoog suikergehalte bevat, kan niet alles in de dunne darm verteerd worden. Het overige deel komt terecht in de dikke darm waar verschillende soorten bacteriën leven. Specifieke bacteriën reageren op de suikers door enorm te groeien in aantal. Daardoor ontstaat een onbalans in de darmflora, wat onder meer verzuring, dunne mest of mestwater tot gevolg kan hebben. In het meest ernstige geval kan je paard zelfs hoefbevangen raken. De meeste paardeneigenaren zijn zich tegenwoordig wel bewust van de gevaren van het wisselende suikergehalte (ook wel fructaangehalte) van gras en houden daar ook rekening mee bij het beweiden. Maar een hoog fructaangehalte in het gras zorgt uiteindelijk ook voor een hoog suikergehalte in het
ruwvoer en dat is een stuk lastiger te managen.
Granen in paardenvoer
Traditioneel krachtvoer bevat vaak granen zoals tarwe, gerst, haver en maïs. Hoewel granen een bron van energie zijn en nuttige voedingsstoffen bevatten zoals eiwit, vitaminen en mineralen, kunnen ze ook nadelen met zich meebrengen. Graan bevat namelijk zetmeel, wat in een grote hoeveelheid kan leiden tot problemen. Het hoge zetmeelgehalte in granen veroorzaakt schommelingen in de bloedsuikerspiegel, waardoor granen niet geschikt zijn voor paarden die gevoelig zijn voor suikers. Ook leveren granen snelle en direct beschikbare energie. Vele traditionele paardenvoedingen met granen kunnen paarden zogenoemd ‘heet’ maken.
Graanvrij paardenvoer met een laag suiker- en zetmeelgehalte
Graanvrije voeding, zoals de Vitalstyle muesli’s, biedt een alternatief voor traditionele op graan gebaseerde voeding voor paarden. In plaats van granen halen deze muesli’s de energie uit vezels en vetten (oliën). Hiermee wordt het suiker- en zetmeelgehalte zo laag mogelijk gehouden en behoud je een betere balans tussen snelle en langzame energie.