2025
Het bemesten van je weiland is belangrijk, omdat er door het grazen en maaien voedingsstoffen uit de grasplanten verdwijnen. Deze voedingsstoffen moeten aangevuld worden om uitputting van de bodem te voorkomen en het gras gezond te laten groeien. In dit blog nemen we je mee in de wereld van het bemesten (met compost) en welke regels hieraan verbonden zijn.
Bemesten in Nederland
De bemesting voor je weide kun je afstemmen op de tekorten die aanwezig zijn in de bodem. In dit blog kun je meer lezen over het belang van een gezonde bodem en in dit blog vind je meer informatie over de verschillende mestsoorten voor de paardenweide. In een natuurlijke situatie zou dit een kringloop zijn waarbij gras groeit met voedingsstoffen uit de bodem, het gras wordt opgegeten door dieren en de mest van deze dieren dient vervolgens weer als voedingsstof voor de bodem. Echter, in Nederland houden we meestal veel dieren op een kleine ruimte waardoor er ook te veel voedingsstoffen in de bodem kunnen komen. Het overschot aan voedingsstoffen kan niet worden vastgehouden en spoelt met regenwater uit. Deze voedingsstoffen komen in het oppervlakte- en grondwater en kunnen het water vervuilen. Om dit tegen te gaan zijn er strenge regels opgesteld over het gebruik van mest. Hier moet elke dierhouder zich aan houden. De regels worden beschreven in de meststoffenwet. Hieronder hangen verschillende regelingen en besluiten zoals het besluit gebruik van meststoffen.
Voor verschillende soorten meststoffen bestaan verschillende regels over het gebruik, vervoer en de opslag van deze meststof. De meststoffenwet maakt hierin een duidelijk verschil tussen compost en dierlijke mest.
Mest volgens de meststoffenwet
Meststoffen: dierlijke meststoffen, ongeacht hun bestemming, en producten die zijn bestemd om: te worden toegevoegd aan grond of aan een groeimedium en die geheel of gedeeltelijk bestaan uit stoffen, organismen daaronder begrepen, of mengsels van stoffen, die als zodanig kunnen dienen om grond of een groeimedium geschikt of beter geschikt te maken als voedingsbodem voor planten, te worden gebruikt als groeimedium of te worden gebruikt als voedsel voor planten of delen van planten, voor zover deze producten niet reeds zijn begrepen.
Samengevat dus alle stoffen die wij toedienen om planten beter te laten groeien. Dit kan dus dierlijke mest zijn, alleen plantenresten zoals compost en andere meststoffen zoals kunstmest.
Dierlijke mest volgens de meststoffenwet
Volgens de meststoffenwet zijn dierlijke meststoffen: uitwerpselen van voor gebruiks- of winstdoeleinden gehouden dieren, daaronder begrepen de geheel of gedeeltelijk verteerde maag- of darminhoud van deze dieren en mengsels van strooisel met de uitwerpselen, alsook producten daarvan.
In de wet is opgenomen welke dieren vallen onder de categorie gebruiks- of winstdoeleinden gehouden dieren. In bijlage II van het besluit houders van dieren zijn de volgende zoogdieren aangewezen als productiedieren: konijn, bruine rat, tamme muis, cavia, goudhamster, gerbil, nerts, paard, ezel, varken, geit, rund, waterbuffel, damhert, edelhert en het schaap. Volgens de wet dieren zijn paarden dus productiedieren en moet je je houden aan de wetgeving die geldt voor productiedieren.
Het tweede deel van de definitie is belangrijk: Mengsel van strooisel met uitwerpselen alsook producten daarvan. Dus als je heel veel stro mengt met een klein beetje uitwerpselen van dieren, dan heb je dus in zijn geheel dierlijke mest.
Compost volgens de meststoffenwet
Het woord ‘compost’ wordt vaak in de paardenwereld gebruikt voor paardenmest met plantenresten. Maar volgens de wet klopt dit niet. Maar zodra plantenresten gemengd worden met dierlijke mest wordt het geheel dus gezien als dierlijke mest.
Compost is volgens de wet: Product afkomstig uit een aeroob proces, dat bestaat uit één of meer organische afvalstoffen die al dan niet met bodembestanddelen zijn gemengd en die met behulp van micro-organismen zijn afgebroken en omgezet tot een homogeen en zodanig stabiel eindproduct dat daarin alleen nog een langzame afbraak van humeuze verbindingen plaatsvindt en dat niet mede bestaat uit dierlijke meststoffen en niet verpompbaar is.
Regels voor gebruik, opslag, aanvoer- en afvoer
Voor het gebruik van dierlijke mest gelden verschillende regels zoals het gebruik in bepaalde periodes, de maximale gebruiksnormen, de opslag op vloeistofdichte vloer en af- en aanvoer met een vervoersbewijs dierlijke mest. Voor het gebruik, vervoer en de opslag van compost gelden weinig aanvullende regels.