2025
In de winter een enorme ergernis, dus in het voorjaar tijd om de handen uit de mouwen te steken en modder op je track of in je paddock te voorkomen! Hoe je dit het beste aanpakt, lees je hier.
Voorkomen is beter dan genezen
Het voorkomen van moddervorming op je track scheelt je veel gedoe en kosten. Als modder eenmaal is ontstaan, dan is dit proces niet meer terug te draaien. Het enige wat je dan nog kunt doen is het geven van veel rust aan de bodem. In de droge periodes van het jaar moet je hier dus mee aan de slag! Hieronder een overzicht van de verschillende keuzes aan voorzorgsmaatregelen die je hebt:
Goede afwatering
Allereerst moet het water ergens heen kunnen. Het is belangrijk dat de track en/of paddock altijd hoger ligt dan de omliggende weide. Op deze manier kan je weide dienen als een buffer voor het water. In een niet-verdichte weide wordt het water vervolgens snel opgenomen door de bodem en de planten. Ook kun je werken met hoogteverschillen in je weide zoals het aanleggen van een poel of wadi in lager gelegen delen. Zo stroomt water vanaf de plekken waar je het niet wilt hebben (je track) gemakkelijk af naar de lagere delen.
Zand
Op de grote delen van de track of paddock heeft een zandbodem de grootste voorkeur. De paarden kunnen hier lekker liggen, rollen en rennen. Verharding met bijvoorbeeld tegels of stenen is vooral aan te raden op punten waar de paarden veel samenkomen, lopen en staan. Denk aan voerplekken, de schuilstal of laag gedeelte van de track.
Staat jouw locatie al op een zandbodem? Dan heb je geluk! In de meeste gevallen zal je de eerste jaren niet zo veel last hebben van modder door de goede waterdoorlaatbaarheid van zand. Maar ook een zandbodem zal verdichten bij veel betreding. Je hebt op een zandbodem de optie om de grond door een loonwerker te laten keren. Het witte zand wordt boven gehaald en het donkere zand verplaatst naar onder. Het is dan ook verstandig om de paddock of track op te hogen met nieuw zand. Zo komt dit hoger te liggen dan het naastgelegen terrein en stroomt het water hier makkelijker vanaf.
Als je op een klei- of veenbodem staat is dit lastiger. Als de bodem nog niet verdicht is (er is geen modder) dan kun je zand opbrengen. Het is dan verstandig om op de bestaande bodemlaag een Geotextiel of worteldoek aan te brengen om ervoor te zorgen dat de lagen niet mengen. Hierop kan zand worden aangebracht. Als de bodem al wel modderig is, is het belangrijk om deze verdichte laag af te voeren en zand op te brengen. Zorg er ook hier weer voor dat de zandlaag hoger komt te liggen dan de rest van het terrein.
Verharding
Door een gedeelte van de track te verharden, breng je niet alleen variatie in ondergrond aan. Ook is het makkelijk schoon te maken, wordt het niet modderig en zorg je voor natuurlijke slijtage van de hoeven. Tegels, klinkers of betonplaten zijn duurzame opties en gaan jaren mee. Deze soort verharding is vooral geschikt in schuilstallen of bij voerplaatsen. Ook kun je smalle paden toepassen op lager gelegen delen van Paddock Paradise zodat deze ook in de winter goed toegankelijk blijven. Denk hierbij ook aan paden die jij zelf veel gebruikt voor het voeren of uitmesten.
Het is belangrijk dat bij het leggen een goede opsluitband wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat de paarden de stoep niet uit elkaar lopen. Ook is het belangrijk om deze verharding goed onder afschot te leggen om het regenwater af te laten lopen.
Lavasplit
Lavasteen is een natuurlijke vorm van verharding en heeft een hele goede drainerende werking. Het oogt niet alleen mooi, maar is ook heel goed voor de hoeven. Lavasteen is daarom een goede optie voor doorgaande looppaden die erg veel worden gebruikt en snel modderig worden. De kleine delen lavasteen die met het uitmesten worden meegenomen en later weer op je eigen weiland komen via bemesting, zijn ook een goede mineraalrijke bodemverbeteraar.
Tip: Lavasteen kun je vaak los gestort, in bigbag of zakken geleverd krijgen. Kies voor lavasplit met een kleine korrelgrootte.
Indien je lavasteen toepast op een niet-dichtgeslagen bodem kun je deze gewoon op de bestaande bodem aanbrengen. Belangrijk is dat de bodem op het moment van opbrengen goed droog is. Je kunt een worteldoek onder de lavasteen aanbrengen om te voorkomen dat de lavasteen in de ondergrond wordt gedrukt. Een laag van 7 centimeter is op een niet-dichtgeslagen bodem voldoende. Op een verdichte en modderige bodem is het verstandig om deze laag eerst open te laten trekken, te egaliseren, worteldoek aan te brengen en minimaal 14 cm lavasteen op te brengen. Denk eraan dat ook lavasteen het beste onder afschot kan worden gelegd.
Paddock rooster
Je kunt ook aan de slag met paddock roosters. Paddock roosters zijn prettig om droge eilanden te vormen voor een voerplek, in een schuilstal of voor de poort. Let wel op dat deze goed gelegd worden, om het drijven en verschuiven te voorkomen. Op een zandbodem is het belangrijk dat de roosters er onder droge omstandigheden in worden gelegd. Het beste worden ze in wit zand gelegd. Dit betekent dat zwart zand moet worden uitgegraven, de roosters gelegd en wit zand moet worden opgebracht. In het geval van klei is het advies de roosters te leggen op een worteldoek, waarover een laag van 10 cm dik drainerend zand is aangebracht.
Het nadeel van paddock roosters is wel dat ze van kunststof zijn, ook al zijn ze gerecycled, kunststof vergaat niet en blijft in je bodem zitten. Mocht je ooit verhuizen of iets willen veranderen, zal je de roosters dus weer moeten verwijderen.
Houtsnippers
Houtsnippers zijn niet aan te raden vanwege het sponseffect. Daarin zakt niet alleen water, maar ook een paardenhoef makkelijk weg. Dit leidt tot een instabiele bodem. Wanneer de snippers composteren en de dikte van de laag afneemt, staan paarden al snel weer in de modder, vaak al na één seizoen. Je zal om die reden de laag snippers jaarlijks moeten blijven aanvullen met als gevolg dat er steeds een grotere laag verteerde houtsnippers komt. Wanneer na verloop van tijd steeds meer modder ontstaat, moet er dieper afgegraven worden.
Puin
Vaak wordt puin gezien als de ideale verharding, echter heeft het gebruik van puin veel nadelen. Puin is afkomstig uit allerhande sloop-projecten. Het bevat naast steen ook resten van staal, glas, spijkers en hout. Door de werking van de bodem komen deze kleine delen vervuiling langzaam steeds meer naar boven. Dit resulteert op den duur in het dagelijks ruimen van glas en metaal uit je paddock.
Het gebruik van gebroken puin is eigenlijk alleen te overwegen wanneer het puin afkomstig is van een schone bron, je het bouwproject kent en alleen bestaat uit resten (gebakken) steen. Dan nog is het niet de beste keuze omdat het kalkhoudend materiaal bevat dat sneller tot verdichting leidt, waardoor het geen water doorlaat. Het moet dus zeker onder afschot aangebracht worden om plassen te voorkomen. Om deze redenen is puin een minder geschikt materiaal om aan te brengen als paddock/track verharding.