Altijd 100% natuurlijke producten
Gratis verzending vanaf €49,-
Op werkdagen voor 16:00 besteld, volgende dag in huis
Binnen 14 dagen gratis retourneren
Start met typen om te zoeken

Hormonaal gedrag bij honden

Hormonaal gedrag bij honden

2024

Iedere hondeneigenaar krijgt er mee te maken. Of je nu een reu of een teefje hebt, alle honden kunnen hormonaal gedrag vertonen in bepaalde periodes. Hormonen beïnvloeden het gedrag van honden, waardoor het erg belangrijk is om te begrijpen waar dit vandaan komt, hoe je je hond kunt helpen en hoe het jou als eigenaar kan helpen om hun gedrag beter te interpreteren en ermee om te gaan. In dit blog nemen we je mee in het hormonale gedrag van reuen en teefjes!

Hoe herken je hormonaal gedrag bij honden?

Hormonaal gedrag bij honden is te herkennen aan meerdere soorten gedragingen. Het is belangrijk dat je altijd goed kijkt naar het gedrag van je hond om veranderingen snel op te merken. Enkele veelvoorkomende tekenen van hormonaal gedrag zijn:

  • Veranderingen in stemming: Plotseling onrustig, prikkelbaar of agressief zijn kan wijzen op hormonale veranderingen, vooral bij niet-gesteriliseerde honden.
  • Veranderingen in eetlust: Hormonale schommelingen kunnen de eetlust van honden beïnvloeden, wat kan resulteren in overmatig eten of juist verlies van eetlust.
  • Veranderingen in energieniveau: Sommige honden kunnen tijdens hormonale veranderingen erg rusteloos en onrustig zijn. Andere honden kunnen er juist wat duf en moe van worden. De honden kunnen erg in ‘hun eigen wereld’ zijn en zich afsluiten.

Naast veranderingen in de stemming, de eetlust en het energieniveau, zijn er ook belangrijke kenmerken die specifiek bij reuen en teefjes horen.

  • Bij reuen kunnen gedragingen zoals het markeren (veel kleine plasjes doen), agressie naar andere mannetjes en het vertonen van paringsgedrag (rijden op voorwerpen) voorkomen.
  • Bij teefjes kunnen fysieke tekenen van hormonale veranderingen zijn: zwelling van de vulva, bloederige afscheiding (loopsheid), en gedragsveranderingen tijdens de loopsheid.

Wanneer komt hormonaal gedrag bij honden voor?

Er is eigenlijk geen specifiek moment of seizoen wanneer hormonaal gedrag kan opspelen. Het is mede afhankelijk van het geslacht, de leeftijd en de gezondheidstoestand.

  • Tijdens de puberteit: Bij honden treedt de pubertijd meestal rond de leeftijd van zes tot negen maanden op. Net als bij mensen ondergaan ze op dit moment grote hormonale veranderingen die gepaard kunnen gaan met gedragsveranderingen, waaronder hormonaal gedrag.
  • Tijdens de loopsheid bij teven: Niet-gesteriliseerde teefjes vertonen hormonaal gedrag tijdens hun loopsheid, die meestal ongeveer twee keer per jaar optreedt. Wanneer reuen loopse teefjes ruiken, kan het hormonale gedrag ook bij hen opspelen!
  • Bij stress of angst: Door stress of angst kunnen hormonale gedragingen opspelen. Deze hormonale reacties kunnen worden veroorzaakt door bjvoorbeeld veranderingen in de omgeving of interactie met andere/vreemde honden.
  • Door gezondheidsproblemen: Sommige hormonale stoornissen of gezondheidsproblemen kunnen leiden tot abnormaal (hormonaal) gedrag bij honden. Zo kunnen problemen met de schildklier leiden tot stemmingswisselingen en overmatige prikkelbaarheid, terwijl aandoeningen van de bijnieren kunnen resulteren in veranderingen in eetlust, energieniveau en gedrag.

Wat kun je doen aan hormonaal gedrag bij honden?

Het kan als hondeneigenaar een uitdaging zijn om goed om te gaan met hormonaal gedrag bij honden. In de training van je hond kan het helpen om gewenst gedrag extra te belonen, om ongewenst hormonaal gedrag te verminderen. Probeer hierbij wel situaties die het hormonale gedrag aan wakkeren te vermijden. Ook kan het helpen om je hond bezig te houden en hem mentaal extra te stimuleren en prikkelen. Hiermee leid je de hond als het ware af! Bij sommige honden is het echter ook erg moeilijk om ‘door te dringen’. Training en afleiding werkt dan tevergeefs.

Ashwaganda en Monnikspeper zijn voorbeelden van kruiden die een ondersteunende werking hebben bij wisselende stemmingen en een disbalans in de hormoonhuishouding. Door deze natuurlijke ingrediënten toe te voegen aan de hondenbrokken, natvoer of vlees, kun je je hond gemakkelijk een handje helpen! VITALstyle Hormone Care is een supplement met o.a. Ashwaganda, Monnikspeper, Magnesium en vitamine B1 wat bijdraagt aan een normale hormoonbalans. Een smakelijke én gemakkelijke hulp dus!

Tot slot kan hormonaal gedrag worden verminderd of beheerst met behulp van medicatie of hormonale behandelingen, zoals hormoontherapie of sterilisatie/castratie. Overleg altijd met een dierenarts of dit passende oplossingen zouden zijn voor jou en jouw hond.

Hoe voorkom je hormonaal gedrag bij honden?

Het voorkomen van hormonaal gedrag bij honden is niet altijd volledig mogelijk. Het behoort nu eenmaal tot het natuurlijke gedrag van honden, net zoals dat bij mensen het geval is! Wel zijn er enkele stappen die je als eigenaar kunt nemen om de kans op hormonale problemen te verminderen:

  • Sterilisatie/castratie: Het (chemisch) steriliseren of castreren van je hond kan hormonaal gedrag op voorhand verminderen.
  • Regelmatige lichaamsbeweging: Voldoende beweging kan helpen om stress en hormonale schommelingen te verminderen, wat vervolgens kan helpen om ongewenst (hormonaal) gedrag te voorkomen.
  • Gezonde voeding: Het voeden van je hond met een uitgebalanceerd dieet dat voldoet aan zijn voedingsbehoeften, kan bijdragen aan een gezonde hormoonbalans en algemeen welzijn. Let hierbij o.a. op natuurlijke ingrediënten!
  • Regelmatige gezondheidscontroles: Regelmatige controles bij de dierenarts kunnen helpen om eventuele hormonale problemen vroegtijdig op te sporen en te behandelen.

Leer hormonaal gedrag bij honden te begrijpen

Omdat het een uitdaging kan zijn om met hormonaal gedrag van honden om te gaan, is het begrijpen van dit gedrag essentieel! Door de tekenen van hormonale veranderingen te herkennen, proactief te handelen en de juiste ondersteuning te bieden, kun je als hondeneigenaar je hond helpen en beter ondersteunen in deze intensieve periode en bouw je een sterke band tussen jou en je hond op!

VITALstyle Hormone Care

Hormone Care is een supplement dat ondersteunt bij hormonaal gedrag bij honden. Het is geschikt voor reuen en teefjes vanaf 1 jaar. Dit 100% natuurlijke supplemtent draagt bij aan een normale hormoonbalans en biedt meer rust tijdens de intensieve periode.

Hormone Care
2 reviews
Hormone Care
19,95
19,95
Vegan supplement
Ondersteunt bij hormonaal gedrag