Altijd 100% natuurlijke producten
Gratis verzending vanaf €49,-
Op werkdagen voor 16:00 besteld, volgende dag in huis
Binnen 14 dagen gratis retourneren
Start met typen om te zoeken

Een dood paard, wat moet ik regelen?

Een dood paard, wat moet ik regelen?

2023

Een nachtmerrie voor iedere paardeneigenaar, maar helaas op een moment onvermijdelijk: je paard komt te overlijden. Het is een verschrikkelijke situatie, in welke omstandigheid dan ook. Wanneer het plaats heeft gevonden wil je dan ook zo min mogelijk moeten regelen en tijd hebben voor je verdriet. In dit blog vetellen we je wat je moet regelen als je paard komt te overlijden.

De keuze na het inslapen

Het is in sommige gemeentes toegestaan om huisdieren in je eigen tuin of land te begraven, maar voor alle landbouwhuisdieren geldt dat deze moeten worden afgevoerd. Dit omdat we in Nederland heel veel dieren hebben, en als we deze allemaal zouden begraven, we de bodem zouden verontreinigen. In de wetgeving wordt gesproken over dierlijke bijproducten (kadavers en andere delen van dieren, zoals slachtafval) en kadavers (dit is het gehele intacte dode dier). Indien je je paard laat inslapen bij de dierenarts heb je vaak de keuze tussen een crematorium en de Rendac. De dierenartspraktijk regelt dan alles voor je. Als je je paard op je pensionstal of eigen stalling laat inslapen moet je dit zelf regelen. Hieronder een korte uitleg van de mogelijkheden en verplichtingen:

Sectie of aanbieden voor onderzoek

Als je paard door een, voor jou en de dierenarts, onbekende oorzaak is overleden, kan het verstandig zijn om sectie uit te laten voeren. Dit kan bij de GD (Gezondheidsdienst voor Dieren) of Universiteit Utrecht. Het paard wordt dan opgehaald met speciaal vervoer, onderzocht en afgevoerd. De kosten hiervoor bedragen ongeveer 500 euro. Ook kun je je paard doneren aan de wetenschap bij de Universiteit Utrecht. Het kan zijn dat je dan zelf vervoer moet regelen hiervoor. Neem hierover contact op met de Universiteit Utrecht voor meer informatie.

Crematorium

Er zijn enkele dierencrematoriums in Nederland die ook paarden kunnen cremeren. Zij kunnen het paard komen ophalen en je kunt kiezen voor verschillende afscheidsceremonies. Een waardevol en mooi afscheid, maar hier hangt wel een prijskaartje aan. De kosten van het cremeren van een kleine pony liggen ongeveer ron de 800 euro en voor een paard kan dit al snel oplopen naar 2.000 euro.

Rendac

Bij de Rendac verbranden ze kadavers en maken ze hier biobrandstof van. Voor het ophalen van een paard door de Rendac kun je kiezen voor een reguliere ophaling of voor de individuele ophaaldienst.

 • Rendac individuele ophaaldienst: De Rendac komt het paard ophalen met een speciaal ingerichte paardentrailer. Het paard kan vanuit de ingang van de wei of stal worden vervoerd op een afgesproken tijdstip. Hiervoor kun je 7 dagen per week, 24 uur per dag een paard aanmelden via 0900-9221. De kosten bedragen ongeveer € 500,-.
 • Rendac reguliere ophaaldienst: Regulier transport betekent dat het paard wordt opgehaald langs de openbare weg met een grote wagen waar ook meerdere andere kadavers in worden vervoerd. Dit kost ongeveer € 62,- per paard bestaande uit een voorrijtarief en verwerkingskosten. Het melden van een kadaver kan via de website van Rendac of telefonisch. Je meldt met je relatienummer bij de Rendac (als de stalling deze heeft), de diercode (51: paard, 52: veulen, 53: pony) en je geeft het transpondernummer van het dier (te vinden in het paspoort). De Rendac komt het dier dan de volgende dag ophalen.
  - Het kadaver moet vanaf 's ochtends 6:00 uur worden neergelegd op de laadplek die je hebt doorgegeven bij Rendac.
  - Het is belangrijk dat je het kadaver afdekt, zodat het niet zichtbaar of bereikbaar is voor passanten, vogels, honden en katten. De afdekking moet eenvoudig te verwijderen zijn door de chauffeur. Denk bijvoorbeeld aan een stevig zeil (met verzwaring zodat het niet wegwaait).
  - Omdat de kadavers met een vrachtwagen worden opgehaald moet de laadplek zich aan de verharde openbare weg bevinden (tenzij je een erflaadcontract hebt).
  - Het kadaver moet binnen het vrije bereik van de laadkraan liggen, dus niet direct onder bomen, struiken, lantaarnpalen of verkeersborden.
  - Rondom de laadplek moet ongeveer 2 meter vrij zijn.

I&R systeem

In het I&R (identificatie en registratie) systeem moet het paard als overleden worden gemeld. Dit moet binnen 7 dagen gemeld worden. Dit kan bij RVO.nl of via een managementsysteem of app zoals Anymal mocht je deze gebruiken.

Paspoort

Wanneer je paard of pony is overleden, dan moet je het paspoort (met de reden van overlijden) terugsturen naar de paspoort uitgevende instantie. Als je het paspoort als waardevolle herinnering terug wilt hebben, moet je dit duidelijk aangeven in de begeleidende brief. Na verwerking van het overlijden wordt het paspoort dan retour gezonden. Het paspoort is dan ongeldig gemaakt door middel van stempels en een gat in het paspoort.