Altijd 100% natuurlijke producten
Gratis verzending vanaf €49,-
Op werkdagen voor 16:00 besteld, volgende dag in huis
Binnen 14 dagen gratis retourneren
Start met typen om te zoeken

De wolf in Nederland en paarden

De wolf in Nederland en paarden

2023

De wolf wordt in veel delen van Nederland een steeds groter probleem voor paardenhouders. De gevestigde wolven gaan vooral af op wild, maar zwervende wolven die op zoek zijn naar een partner en nieuwe plek om te wonen, pakken onderweg alles mee wat ze aan gemakkelijk voedsel kunnen krijgen. Met name dieren die gemakkelijk te pakken zijn, zoals jonge of oudere dieren, vallen ten prooi aan de wolf. In dit blog geeft VITALstyle je meer informatie over de mogelijkheden die je hebt om het indringen van wolven bij jouw paarden te verkleinen.

Paarden s’ nachts op stal

Het liefst wil je je paard zo veel mogelijk buiten houden, maar met de dreiging van een wolf in de omgeving is het toch verstandig om de paarden ’s nachts binnen te houden en hiermee ook het risico op paniek te verkleinen. Het vluchtinstinct van paarden kan bijvoorbeeld ook resulteren in ongelukken of dat ze door de draden/omheining breken. Ondanks dat het wellicht minder prettig is voor je paard om 's nachts in de stal te verblijven, is het in een hoog risico gebied voor de veiligheid wel aan te raden.

Afrastering van de paardenweide en paddock

Als je een groot terrein hebt kan het een uitdaging zijn om de gehele omheining wolfwerend te maken. Het is dan aan te raden om een centrale paddock of klein gedeelte met wolfwerende omheining te omheinen en het overige gedeelte van het terrein alleen overdag te gebruiken, wanneer de wolf minder actief is.

Voor een wolvenwerende oplossing is een elektrische omheining nodig. De afrastering moet minimaal 1,20 m tot 2 meter hoog zijn en daarbij is het belangrijk dat er gebruik wordt gemaakt van 5 tot 7 horizontale draden. De onderste draad mag maximaal 20 cm van de grond af hangen, zodat wolven niet de kans krijgen er onderdoor te kruipen. Plaats als het kan een lint aan de bovenkant van de afrastering. Het wapperende lint kan een extra visuele barrière zijn wat de wolven meer af zou kunnen schrikken om eroverheen te springen. Het schijnt dat blauw lint hiervoor extra geschikt is. Wel is het goed om te weten dat dit altijd beperkt zal werken, omdat de wolven er op den duur gewend aan zullen raken.

Een tijdelijke afrastering kan ook worden gemaakt van flexibele palen en minimaal 5 haspels of een wolvennet. Voor alle soorten afrastering is het belangrijk dat er een hoge voltage stroom op staat.

Voor verder advies over afrastering is het aan te raden dit bij een partij te doen die hierin gespecialiseerd is.

Subsidies wolfwerende afrastering

Via verschillende organisaties zoals Bij12 of via de provincies zijn vergoedingen beschikbaar voor wolfwerende afrastering. Informeer bij jouw provincie of je in aanmerking komt voor een subsidie voor het plaatsen van speciale afrastering tegen de wolf.

Meer informatie

Wil je aan de slag met de wering van wolven bij je paarden? Er bestaan verschillende partijen die veel ervaring hebben met dit vraagstuk en vrijwillig informatie aanbieden.

Wolvenschade

Heb je toch een aanval van waarschijnlijk wolven gehad? Neem dan binnen 24 uur contact op met Bij12 en vervolgens jouw gemeente en/of provincie. Deze stellen dan een onderzoek in naar de aanleiding van de aanval en komen DNA monsters nemen om te bepalen om welke wolf het precies gaat.

Wil je meer lezen over preventie van indringen van wolven? Lees dan de informatieve folder van Bij12.